Minecraft 288 FPS'te sabit kalıyor

İşletim sistemi
Windows 11

grellie2

Centipat
RAM
16 GB
Ekran kartı
GTX 1650 4GB GDDR6
Anakart
Monster
İşlemci
Intel Core i5 10200H 2.40 GHz 2400 Mhz
Merhaba ben GTX 1650 donanımlı bir laptop kullanıcısıyım. Minecraft oynarken 288 FPS'in üstüne çıkamıyorum. Alt Tab atıp oyuna bir anda döndüğümde 1200 FPS'leri görüp tekrardan 288 FPS'e düşüyor. Oyun GTX 1650 ekran kartını kullanıyor V-Sync kapalı ve hiçbir türlü FPS sabitleme yok fakat neden böyle, çözümü nedir?

Size anlatmak istediğim şu ben bu oyundan 144 Hz olduğum için 144 FPS bana tabii ki yetecek benim umurumda değil fakat ben bu oyunda 288 FPS sabit alıyorum ve çeşitli modlar iniriyorum eğer bilgisayarımın en fazla alacağı FPS'i alamazsam modlar bana 40 veya 45 FPS ile geliyor shader indirsem 30 FPS ile oynuyorum anladınız mı ben bu oyunda 600 civarı bir FPS değeri alsam durum farklı olacak mesela shaderlarda kasmadan oynayabilirim modlarımla da güzelce kasmadan oynayabilirim fakat ben bu oyunun sade halinde bu ekran kartıyla bu kadar düşük FPS alıyorsam shaderla oynamam hiç zevkli olmaz değil mi? O yüzden ben FPS'i yükseltmeye çalışıyorum.

@Archraven Darboğaz yok. İşlemci 5. nesil falansa darboğaz vardır. Laptop üreticileri neden darboğaz yapan bir laptop yapsın ki?
10200h işlemci çok iyi, üst seviye bir işlemciymiş gibi konuşuyorsunuz. Ayrıca oyun bazında darboğaz olup olmadığı jenerik testlere bakarak anlaşılmaz, oyun motorunun işlemciyi nasıl kullandığıyla ilgilidir. Bazı oyunlar çok çekirdeği efektif kullanır bazıları ise en fazla 2 kullanabilir mesela. Bu durumda da işlemcinin tek çekirdek performansı, önbellek miktarı gibi şeyler daha da önem kazanır.

Ben o işlemci için 288 FPS'nin iyi olduğunu düşündüğümü ve FPS halihazırda bu kadar yüksekken darboğazın sorununun var olabileceğini söyledim sadece. Yanılıyor da olabilirim bunun için eksilemenize gerek yoktu. Eğer konuyu açan arkadaş Afterburner kullanarak 288 FPS'de GPU ve CPU kullanımlarına bakıp paylaşabilirse daha doğru yorumlarınızı yaparsınız. Fakat genel CPU kullanımı değil de çekirdek başı yüke bakmak gerekebilir.

Bakın sizi anlıyorum lakin bende diyorum ki her sürümün optimizasyonu farklı oluyor ve doğal olarak her sürümde FPS'nizde farklı oluyor örneğin aynı bilgisayar ile 1.8'de 100 FPS alıyorsanız 1.19 de 30 FPS alırsınız. Mesela bende Ryzen 7 6800h ve RTX 3050 95W var ve 1.19. 2'de ortalama 120FPS alıyorum OptiFine olmadan yani bilgisayarınızın çok önemi kalmıyor, tekrar söylüyorum bulunduğunuz sürüm FPS'nizi etkiler ve Minecraft tek çekirdek performansına bakan ve yıllardır düzgün bir optimizasyonu olmayan bir oyun yani ekran kartınızın veya işlemci modelinizin çok önemi kalmıyor düzgün bir optimazyonu olmadığı için. Özetlemek gerekirse Java sürümünün yıllardır düzgün bir optimazyonu yok bu sebeple FPS dalgalanmalarınız normal bazı bilgisayarlar yüksek FPS verirken bazı bilgisayarlar daha iyi olmasına rağmen kötü FPS verebiliyor bu sebeple.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…