Minecraft Survival için Vanilla vs Paper sunucu

Makaleler
65
Yer
Sakarya
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
AMD Ryzen 7 5700X
MSI B450 Tomahawk MAX
GoodRAM IRDM Pro 2x 16 GB DDR4 3600 MHz CL18
ASUS Dual RTX 4070 OC
Cooler Master ML240L V2
Kingston Renegade 2 TB SSD
Kingston A2000 1 TB SSD
Sandisk Ultra 3D 500 GB SSD
Kioxia Exceria 480 GB SSD
Samsung 850 EVO 120 GB SSD (Harici)
Lian Li Lancool 216
Cooler Master MWE 700W 80+
İşletim Sistemi: Windows 11 Enterprise 25H2 / Arch Linux
Merhaba arkadaşlar. 28 Ocak 2022'de Netspeed'den statik IP hizmeti aldım. Şu anda ADSL kullanıcısıyım fakat bu ayın sonunda muhtemelen VDSL'e geçeceğim. VDSL'e geçince yükleme hızım 8 Mbps olacak. Bu sayede yıllar sonra bilgisayarıma Minecraft sunucusu kurup arkadaşlarımla oynayabileceğim.

Normalde Vanilla sunucu kuruyorum fakat Sosyal'deki bir arkadaş Paper sunucudan bahsetmişti.

Minecraft Survival sunucusu için Vanilla sunucu mu kullanılmalı yoksa Paper sunucu mu?

Not: Sunucu sürekli açık olmayacak. Sadece arkadaşlarımla oynayacağım zaman açacağım.

Aternos üzerinden Paper açarsanız gecikmesiz şekilde uğraşmadan oynayabilirsiniz.

Kendi bilgisayarınızda da Paper açın.
Statik IP hizmeti kullandığım için Aternos kullanmak istemiyorum. Çünkü bu tarz Hosting firmaları ücretsiz seçeneklerde en fazla 512 MB RAM ve 1 çekirdekli işlemci kullanıyor diye biliyorum. Kendi bilgisayarımda ise 16 GB RAM ve 6C/12T işlemci mevcut. Yani uzak sunucuda dünyamız büyüdükçe kasma ihtimali de artar diye düşünüyorum. O yüzden kendi bilgisayarımda açmak istiyorum.

Yukarıdaki linkte bahsediliyor, size kalmış bir tercih meselesi.

Arkadaşlarınızın ve sizin oyun türünüze göre değişir. Plugin kurmak istiyorsanız papermc kullanmalısınız. Bana kalırsa papermc ile kurabileceğiniz pluginler ile daha optimize yapabilirsiniz. Kendi bilgisayarınıza kurmanız sizin için sorunlar ortaya çıkarabilir ve bir sunucu için 8 Mbps az olabilir. Host için para harcamak istemiyorsanız Aternos en iyisi olacaktır.

Arkadaşlarınızın ve sizin oyun türünüze göre değişir. Plugin kurmak istiyorsanız Paper kullanmalısınız. Bana kalırsa Paper ile kurabileceğiniz pluginler ile daha optimize yapabilirsiniz. Kendi bilgisayarınıza kurmanız sizin için sorunlar ortaya çıkarabilir ve bir sunucu için 8 Mbps az olabilir. Host için para harcamak istemiyorsanız Aternos en iyisi olacaktır.
Çok arkadaş yok ama zaten. En fazla 2-3 kişi bağlanacak sunucuya.

Daha önceden 0.6 Mbps Upload ile Minecraft sunucusu kurup 2 arkadaşımla oynamıştım. Toplam 3 kişi gayet güzel oynamıştık. Nadiren lag oluyordu fakat onun dışında gayet güzel oynuyorduk. Sürüm 1.8.x idi (1.8.8 mi 1.8.9 mu onu hatırlamıyorum).

Çok arkadaş yok ama zaten. En fazla 2-3 kişi bağlanacak sunucuya.

Daha önceden 0.6 Mbps upload ile Minecraft sunucusu kurup 2 arkadaşımla oynamıştım. Toplam 3 kişi gayet güzel oynamıştık. Nadiren lag oluyordu fakat onun dışında gayet güzel oynuyorduk. Sürüm 1.8.X idi (1.8.8 mi 1.8.9 mu onu hatırlamıyorum).

Yeni sürümlerde oynayacak sanız, lag oluyor mu diye denemenizi tavsiye ederim.

Yeni sürümlerde oynayacaksanız lag oluyor mu diye denemenizi tavsiye ederim.
Dün 1.18.1 ile test ettim, sunucudaki Chunk ayarı 16 iken normal bir dünya ile sunucuyu başlattım. Kuzenim sunucuya bağlandı fakat dünya hiç yüklenmedi. Bir süre sonra da attı.

Fakat Minecraft 1.18.1 üzerinden Redstone Ready ayarı ile Superflat (düz) dünya oluşturup sunucuyu o dünya ile başlatınca kuzenim sorunsuzca girebildi. Hatta bir arkadaşımı daha oyuna soktum, toplam 3 kişi oynadık. Ancak sunucuya çok yük bindiren Redstone devreleri doğrudan arkadaşlarımın ping değerini uçuruyor. Bende hiç ping olmasa da arkadaşlarımın ping değerleri uçuyordu. Ben de bu devreleri kapatıyordum ve sorun düzeliyordu. Yani 0.6 Mbps Upload hızı ile 1.18.1 sunucu teoride açılabiliyor fakat pratikte dünya yüklenmemesi, Redstone devreleri kullanırken ping fırlaması gibi sorunlar yaşanıyor.

Ancak bu ayın sonunda muhtemelen VDSL'e geçeceğim ve 6 veya 8 Mbps Upload hızı elde edeceğim. İşte o zaman kuzenim ile modlu Minecraft bile oynayabilirim. :)

Technopat Haberler

Geri
Yukarı