Çocukken çok kez Tobey'nin oynadığı Spider-Man filmlerini izlemiştim. Hatta bir ara her sene 2 kez 3 filmi de baştan sona izlerdim. Fakat hiçbir zaman bu film oyunlarını oynamadım. Steam'de zaten yoktu ve ben kendim de Steam'i bilmiyordum. Korsan oyun indirmeyi de o zamanlar abilerim halediyordu ve hiçbir zaman bu oyun indirilmedi. Öte yandan emülatör kullanmayı da bilmiyordum. Geçen izlediğim bir yayıncı baştan sona Spider-Man oyunlarını bitirmeye başlayınca canım çekti ve kendim de oynamak istedim. PS2 emülatörünü ve oyunu indirdim ve oyuna giriş yaptım.
Açıkçası emülatör ayarları sağ olsun grafikler hiç fena değildi. Özellikle arka planda acaba bitmesine ne kadar kaldı diye açtığım "Walkthrough" videolarına göre çok iyi bir grafik sunuyordu. Fakat tabii bu bir yere kadar geçerli. Oyun günümüz için hiç iyi gözükmüyor.
Oynanış konusuna gelirsek, 2002'de çıkan bir Spider-Man oyunundan ne beklersiniz bilmem ama vuruş hissi, dövüşmekten keyif alma durumları vs. hiç yok. Arada bir altın örümcek toplarsanız kombo açılıyor ama kombo yapmanın bir anlamı yok. Kombo yapın veya yapmayın en düşük zorlukta düşmanlar 3 vuruşta ölüyor. Bosslara ise uzaktan ağ atarak canını bitirip kesebiliyorsunuz. Yani bosslar ile hiç yakın dövüşe gerek yok.
Onun dışında oyun 2002 yılında çıktığını kanıtlar nitelikte kendini tekrar eden sıkıcı görevlere sahip. 22 görevi 3'ünde bir yerden bir yere uçup bir şeyler parçaladım. Öte yandan oyunda havada dövüşme sistemi olmamasına rağmen bosslar ve bazı bölümler havada dövüşmeye zorluyor sizi. Havada yakın dövüş sistemi olmadığı için en fazla ağ atabiliyorsunuz fakat bu da sinir bozuyor. Bazen sallanma animasyonu bitmeden düşmana ağ atmaya çalıştığınız için oyun o hareketi yapmıyor ve öyle boş boş bakıyorsunuz düşmana. Öte yandan 3 tane gizlilik görevi var. Bunlar oyunda en nefret edeceğiniz görevler. Gizlilik sistemi olmadığı için alarmı çaldırmak çok kolay ve alarm çalınca gelen düşmanlar da sürekli sizden uzaklaşan, her saldırısıyla sizi yere seren fakat sizin saldırılarınıza tepki vermeyen sinir bozucu düşmanlar. Yani eğer oyunu oynama düşünceniz olursa bu arka arkaya gelen 3 görev sizi sinirlendirecek ve bol bol save state aldıracak.
Yapay zeka bahsetmeye değmez.
Hikâye ise çok ufak bir kısmı filme uygun kalanı bağımsız gidiyor. Oyunda bir kere filmde olmayan 4 kötü karakter var. Vulture, Shocker, Scorpion ve dev bir robot. Dev robot yine neyse fakat diğer 3 karakter 22 bölümün 8 bölümünü çalıyor. İlk 2 bölüm Ben amcanın katili üzerine. 3. ve 4. bölüm Spider-Man'cilik. Sonra 5'ten 13'e kadar bu 3 karakter. 13. bölümün filmle tam bağlantısı var onun dışında birde finalin ucundan bağlantısı var filmle. Oyunun finalinin geçtiği yer ve diyaloglar bile değişmiş onun haricinde. Açıkçası oyunun kendi yazdığı senaryoyu beğenmedim çünkü kendi yazdığı senaryo yok gibi bir şey. Shocker'ın peşine düşüyorsun çünkü banka soyuyor, Scorpion ile denk geliyorsun çünkü şans vs. gibi basit senaryolar var.
Onun dışında hile kodları ile Mary Jane, Green Goblin olarak oynayabiliyorsunuz. Şahsen ben oynamayı tercih etmedim fakat oynanışına baktığımda özellikle Green Goblin azıcık daha farklı.
En önemli soru, günümüzde oynanır mı?:
Eğer benim gibi merak ediyorsanız ve tüm Spider-Man oyunlarını(PS1 öncesi hariç) oynamak istiyorsanız oynanır. Ortalama 1- 2 saat süresi var. Fakat nostaljik hissiniz, merakınız vs. yoksa en fazla 2 bölüm dayanabilirsiniz. Sonra salarsınız.
Oynanış süresi ise yukarıda bahsettiğim gibi 1- 2 saat arası.