Merhabalar, uzun zamandır planladığım Mini-ITX'e geçişimi tamamladım (daha doğrusu tamamlamak üzereyim)
Konfigürasyonun son durumu: MSI Z87I Anakart, I5 4570 CPU, ASUS GTX760 Ekran Kartı, XFX 650W Modüler PSU, G-Skill 1866 mhz CL9 Ram, Sandisk Extreme 120 GB SSD, CM Elite 130 Kasa.
Performans olarak gayet memnun olmakla birlikte sıcaklık konusunda daha iyi sonuçlar elde edebileceğimi düşünüyorum. Zira işlemci sıcaklığı yük altında değilken 32-38 arası, AAA oyunlarda (BF4 vb.) 55-60 arası seyrediyor. Gariptir, GPU sıcaklığı da aynı seviyelerde. Ekran kartı kendi kendini pekala soğutabiliyor belli ki. Ama işlemcide kasadan ötürü (maksimum 6,5 santim soğutucu yüksekliğine izin var, bu durumda bile fan ila uzaklaştırılmaya çalışılan hava PSU'nun altına vuruyor direk) stok fan kullanıyorum ve kasadaki sıcak havayı dışarı atmak için kullanılan tek yöntem ön panelden arkaya koridor boyunca hava üfleyen 1200rpm'lik 120mm bir fan. arka panelde PSU boşluğunun hemen altında 2-3 santim yüksekliğinde, 15 santim kadar da genişlikte bir ızgaradan kasa içindeki sıcak hava dışarı atılıyor. PSU'da yukarıdan çektiği temiz hava ile kendisini soğutuyor ve bütün sıcak hava arka panelden dışarı atılıyor (en azından çaba o yönde) ama kasa içinde dolaşan sıcak havayı 40 santimetre uzağa iterek kasadan dışarı atmak bizim gariban 12 cm'lik fanın harcı değil gibi duruyor. 40 cfm hava üfleyebildiğinden dahi şüpheliyim.
Elimde yaklaşık 200 lira para var. Önümdeki seçenekler;
1 - Ucuz, kendine hayrı olmayan bir su soğutma ile işlemcideki sıcak havayı kasadan dışarı atmak ve diğer bileşenlerin kasanın üç tarafındaki ızgaraları kullanarak kendisini soğutmasını beklemek. (en kötü ihtimalde dahi elimdeki bütün para yalnızca su soğutmaya gidecektir.)
2 - Noctua'nın ya da başka sağlam bir markanın aşağı yukarı 150 tl'lik low profile soğutucularından almak.
3 - Ön panele 2000 rpm'lik bir 12 cm fan takıp, stok termal macunu değiştirip, bu fanın bütün kasayı püfür yapacağına olan inançla bu işten 50 tl'ye ve birkaç desibel daha yüksek ses ile sıyırabileceğimi düşünmek.
Yardımlarınıza ve önerilerinize şiddetle ihtiyacım var
Önceden teşekkürler.