- Makaleler
- 1
Selamlar, forumda teknik destek bölümünün çoğunluğunu oluşturan mavi ekran hatalarını bilgisi olmayan kullanıcıların bile yüzeysel düzeyde çözümleyebileceği kadar bilgi aktarmaya çalışacağım.
Minidump Analizi İçin Gerekli Uygulama
-Dosyaların içine girip analiz etmek için WinDbg programına ihtiyacımız var. Microsoft store'dan veya kendi sitesinden programa ulaşabilirsiniz.
1) Başlayalım;
-Programı kurduktan sonra aldığımız minidump dosyasına geçebiliriz. Örnek olması açısından 3 tane farklı minidump dosyası inceleyeceğim bu rehberde.
-Sol üstte bulunan view kısmından command sekmesine tıklıyoruz.
-Mavi şekilde yazan !analyze -v seçeneğine basıyoruz. Bastıktan sonra bugcheck analiz'i başlatmış ve sorunun kaynağını öğrenmiş olacağız.
-Sorunun sebebini aslında burada öğreniyoruz. Memory management hatası bellek kaynaklı olur. Bu hatayı alan arkadaşlara belleklerini memtest86, windows bellek tanılama aracı veya memtest64 ile test etmesini istiyoruz.
www.technopat.net
www.techpowerup.com
NOT: Aralarında en sağlıklı ve en güvenilir test memtest86'dır. Müsait vaktiniz ve boş bir flash belleğiniz varsa kesinlikle memtest86 testi yapmanızı öneriyorum.
2) Devam Ediyoruz;
-Yine minidump dosyasına girip command satırına geliyoruz. Analyze -v seçeneğine basıp analizin sonuçlanmasını bekliyoruz.
-Driver power state failure hatası. Evet, sıkça karşılaşılan aygıt veya sürücü kaynaklı bir hata. Şimdi hangi donanımın bu hatayı verdirdiğini bulalım;
-Parametre 2'de yazan
www.technopat.net
-Yine de ekran kartını ve yüklenmeyen modüllere göz gezdirelim. En azından farklı bir sorun varsa bize yardımcı olacaktır. Bu bağlamda komut satırına öncelikle ''lm'' komutunu girip yüklenmeyen, hatalı modülleri tespit ediyorum.
-Buradaki uzantılar spesifik olarak bir sorunu işaret etmiyor. Eğer merak ediyorsanız tek tek kopyalayıp google'dan aratabilir ne ile kaynaklı olduğunu bulabilirsiniz. Genelde windows sürücüsü oluyorlar.
Bu işlemi yaptıktan sonra son olarak ekran kartının sürücüsünün güncelliğini kontrol edeceğim. Ekran kartlarının güncelliğini sorgulamak için bu kodlardan faydalanabilirsiniz;
NVIDIA ise: lmvm nvlddmkm.
AMD ise: lmvm amdkmdag.
Intel ise: lmvm igdkmdn64.
-Benim incelediğim mavi ekran veren bilgisayarda nvdia ekran kartı olduğu için
-Gördüğümüz gibi eski kalmış. Arkadaşın sürücüsünü önce ddu ile kaldırıp sonrasında güncellemesini öneriyorum.
www.technopat.net
3) Diğer Bir Minidump Dosyası;
Yine aynı işlemleri uygulayıp analyze -v seçeneğini seçiyoruz.
-Evet bu sefer ki hatamız driver_ırql_not_less_or_equal hatası. İrql seviyesini kontrol edelim, !irql veya arg 2'De yazan değeri alabilirsiniz.
- Sorun veren modülü ve stack dosyalarını görebilirsiniz. igdkmdn64 uzantısı dahili grafiğin sürücüsüdür, sorun ondan kaynaklanıyor. Kontrol etmek için
-Tahmin ettiğimiz gibi sürücü kaynaklı duruyor. Sürücüyü intel dsa ile güncelleştirmesini öneriyorum.
www.intel.com
4) Farklı Bir Minidump Dosyası;
Dump dosyasını açıp analyze -v seçeneğine tıklıyoruz.
-Whea uncorrectable error hatasını alıyoruz. Bu sorun genellikle donanımsal kaynaklı oluyor. Analizin sonuçlanmasını bekliyorum.
-Genuine İntel modülü sıkıntı yapmış. Lakin stackleri incelediğimde nvme kaynaklı hata alındığını görüyorum. Doğrulamak için !errrec komutunu argüman 2'de bulunan komut ile birlikte giriyorum.
-Fatal yani donanımsal bir sorun ortaya çıkmış. Nvme kaynaklı olduğuna varıyoruz. son bir kontrol amaçlı Konu sahibinden crystal disk mark ile hız testi yapmasını isteyelim.
5) Devam Ediyoruz;
Minidump dosyasına giriş yapıp analyze -v seçeneğine basıyoruz.
-Video scheduler internal error isimli hatayı alıyoruz. Genellikle grafik sürücüsü veya grafik aygıtı kaynaklı oluyor.
(Bug Check 0x119 VIDEO_SCHEDULER_INTERNAL_ERROR - Windows drivers)
-Analiz bittiğinde sorunlu modülün nvlddkmk olduğunu yani nvdia sürücüsü kaynaklı olduğunu görüyoruz. Stacklerde ise ekran kartı sürücüsü ile alakalı hatalar mevcut. Bunlardan yola çıkarak ekran kartı sürücüsünü kontrol ediyorum.
-Evet, eski görünüyor. Bu arada eski olmasa dahi bu hatada ddu ile kaldırıp güncellenmesini öneriyorum. Sorunların %90'ı sürücünün bozulması veya eski kalması sebebi ile alınıyor.
www.technopat.net
6) Analize Devam Ediyoruz;
-System thread exception not handled hatasını alıyoruz. Yukarıda açıklamada belirttiği gibi sürücü kaynaklı olabilir. Analizin bitmesini bekliyoruz.
-Gördüğümüz gibi yine ekran kartı sürücüsü ile alakalı bir durum. Hem hatalı modül hem stacklerde problem mevcut. Kullanıcının ekran kartı amd olduğu için
-Eski bir sürücü ile karşılaşıyoruz. DDU ile kaldırıp güncellemesini belirtelim.
7) Son Analiz;
-System thread exception not handled hatasını alıyoruz. Yukarıda açıklamada belirttiği gibi sürücü kaynaklı olabilir. Analizin bitmesini bekliyoruz.
-Hatalı modülün rtwlanu olduğunu görüyoruz. Stacklerden de bunu wifi sürücüsünde hata olduğunu görüyoruz. rtwlanu realtek ağ sürücüsüdür. Güncelliğini kontrol etmek için
- Yine eski ve hatalı bir sürücü ile karşılaşıyoruz. Kullanıcıya sürücüyü güncellemesini, adaptör kullanıyorsa bir süre kullanmamasını öneriyorum.
Biraz uzun bir rehber oldu, konuyu yazarken 1 paket kısa parliament 1 demlik çay bitirdim . Elimden geldiği kadar işi zorlaştırmadan halk dili ile anlatmak istedim. İşi dallandırıp budaklandırmaya gerek yok, olanı söyleyip geçmeniz gayet yeterli. Tek tek şunda hata var bunda hata var ama sorunun asıl sebebi bu demek yerine direkt olarak herkesin anlayabileceği bir dile bu sorunlu demek zor değil aksine kolay ve memnun edici.
Sizin de faydalanabileceğiniz bir rehber olmasını istediğimden konu oluşturmak istedim.
Zor bir şey değil, her hatayı incelemeye çalışın. Tıkandığınız yerde beni etiketleyin, elimden geldiği kadar yardımcı olurum. Şu anlık biraz fazla yoğunluk var, bazı konular gözümden kaçıyor kusura bakmayın
Foruma faydası olacağını düşünüyorum şahsen, eksik yerleri belirtirsiniz. İyi sosyaller dilerim.
Minidump Analizi İçin Gerekli Uygulama
-Dosyaların içine girip analiz etmek için WinDbg programına ihtiyacımız var. Microsoft store'dan veya kendi sitesinden programa ulaşabilirsiniz.
Install WinDbg - Windows drivers
Start here for an overview on the Windows debugger and installing WinDbg.
learn.microsoft.com
1) Başlayalım;
-Programı kurduktan sonra aldığımız minidump dosyasına geçebiliriz. Örnek olması açısından 3 tane farklı minidump dosyası inceleyeceğim bu rehberde.
-Sol üstte bulunan view kısmından command sekmesine tıklıyoruz.
-Mavi şekilde yazan !analyze -v seçeneğine basıyoruz. Bastıktan sonra bugcheck analiz'i başlatmış ve sorunun kaynağını öğrenmiş olacağız.
-Sorunun sebebini aslında burada öğreniyoruz. Memory management hatası bellek kaynaklı olur. Bu hatayı alan arkadaşlara belleklerini memtest86, windows bellek tanılama aracı veya memtest64 ile test etmesini istiyoruz.
Memtest86 ile Bozuk RAM Testi
Bu rehberimizde Memtes86 ile RAM testi yaparak bozuk RAM modüllerini nasıl tespit edeceğinize bakıyoruz. Bilgisayarda karşılaşılan mavi ekran hataları
TechPowerUp
MemTest64 is a free system memory stability and error detection software for all Intel and AMD processors. It runs on 64 bit Windows without installation.
NOT: Aralarında en sağlıklı ve en güvenilir test memtest86'dır. Müsait vaktiniz ve boş bir flash belleğiniz varsa kesinlikle memtest86 testi yapmanızı öneriyorum.
2) Devam Ediyoruz;
-Yine minidump dosyasına girip command satırına geliyoruz. Analyze -v seçeneğine basıp analizin sonuçlanmasını bekliyoruz.
-Driver power state failure hatası. Evet, sıkça karşılaşılan aygıt veya sürücü kaynaklı bir hata. Şimdi hangi donanımın bu hatayı verdirdiğini bulalım;
-Parametre 2'de yazan
Arg2: ffff8a03a234e060, Physical Device Object of the stack
kodunu !devstack komutunun ardından giriyorum. Ve evet, karşınızda sorunlu aygıtın sürücüsü. Bu sürücüyü rehberimi uygulayarak bulabilir kolaylıkla güncelleyebilirsiniz;Rehber: Ünlem işareti olan aygıtın donanım kimliğini bulmak ve sürücüsünü kurmak
Selamlar, donanım kimliği bilinen aygıtın sürücüsünün nasıl bulunabileceğini rehber şeklinde foruma kazandırmak istedim. Başlayalım; Donanım Kimliği Nasıl Öğrenilir? Aygıt yöneticisine girip sorunlu olduğunu düşündüğünüz veya üstünde ünlem işareti olan aygıtı bulun. Sağ tık özellikler...
-Yine de ekran kartını ve yüklenmeyen modüllere göz gezdirelim. En azından farklı bir sorun varsa bize yardımcı olacaktır. Bu bağlamda komut satırına öncelikle ''lm'' komutunu girip yüklenmeyen, hatalı modülleri tespit ediyorum.
-Buradaki uzantılar spesifik olarak bir sorunu işaret etmiyor. Eğer merak ediyorsanız tek tek kopyalayıp google'dan aratabilir ne ile kaynaklı olduğunu bulabilirsiniz. Genelde windows sürücüsü oluyorlar.
Bu işlemi yaptıktan sonra son olarak ekran kartının sürücüsünün güncelliğini kontrol edeceğim. Ekran kartlarının güncelliğini sorgulamak için bu kodlardan faydalanabilirsiniz;
NVIDIA ise: lmvm nvlddmkm.
AMD ise: lmvm amdkmdag.
Intel ise: lmvm igdkmdn64.
-Benim incelediğim mavi ekran veren bilgisayarda nvdia ekran kartı olduğu için
lmvm nvlddmkm
komutunu giriyorum.-Gördüğümüz gibi eski kalmış. Arkadaşın sürücüsünü önce ddu ile kaldırıp sonrasında güncellemesini öneriyorum.
Rehber: DDU ile Sürücü Kaldırma Rehberi
Display Driver Uninstaller (DDU), zamanla bilgisayara takılan farklı monitörler, üst üste güncellenen sürücüler ve Windows güncellemeleri sonrası biriken kayıt defteri ve sürücü dosyalarını silerek temiz bir sürücü kurulumunun yolunu açan kullanışlı bir araçtır. Adım adım sürücü temizliği...
3) Diğer Bir Minidump Dosyası;
Yine aynı işlemleri uygulayıp analyze -v seçeneğini seçiyoruz.
-Evet bu sefer ki hatamız driver_ırql_not_less_or_equal hatası. İrql seviyesini kontrol edelim, !irql veya arg 2'De yazan değeri alabilirsiniz.
Bug Check 0xD1 DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL - Windows drivers
The DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL bug check has a value of 0x000000D1. This indicates that a kernel-mode driver attempted to access pageable memory at a process IRQL that was too high.
learn.microsoft.com
- Sorun veren modülü ve stack dosyalarını görebilirsiniz. igdkmdn64 uzantısı dahili grafiğin sürücüsüdür, sorun ondan kaynaklanıyor. Kontrol etmek için
lmvm igdkmdn64
komutunu kullanıyorum.-Tahmin ettiğimiz gibi sürücü kaynaklı duruyor. Sürücüyü intel dsa ile güncelleştirmesini öneriyorum.
Intel® Driver & Support Assistant
The Intel® Driver & Support Assistant helps keeps your system up-to-date by detecting when updates are available.
4) Farklı Bir Minidump Dosyası;
Dump dosyasını açıp analyze -v seçeneğine tıklıyoruz.
-Whea uncorrectable error hatasını alıyoruz. Bu sorun genellikle donanımsal kaynaklı oluyor. Analizin sonuçlanmasını bekliyorum.
Bug Check 0x124 WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR - Windows drivers
Learn about the bug check 0x124 WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR, which indicates that a fatal hardware error has occurred.
learn.microsoft.com
-Genuine İntel modülü sıkıntı yapmış. Lakin stackleri incelediğimde nvme kaynaklı hata alındığını görüyorum. Doğrulamak için !errrec komutunu argüman 2'de bulunan komut ile birlikte giriyorum.
-Fatal yani donanımsal bir sorun ortaya çıkmış. Nvme kaynaklı olduğuna varıyoruz. son bir kontrol amaçlı Konu sahibinden crystal disk mark ile hız testi yapmasını isteyelim.
CrystalDiskMark
About CrystalDiskMark CrystalDiskMark is a simple disk benchmark software. Download Standard Edition Aoi Edition Shizuku Edition System Requirements OS Windows XP/Vista/7/8/8.1/10/11Windows Server 2003/2008/2012/2016/2019/2022/2025 Architecture x86/x64/ARM64 Key Features Important Notice -> FAQ U...
crystalmark.info
5) Devam Ediyoruz;
Minidump dosyasına giriş yapıp analyze -v seçeneğine basıyoruz.
-Video scheduler internal error isimli hatayı alıyoruz. Genellikle grafik sürücüsü veya grafik aygıtı kaynaklı oluyor.
(Bug Check 0x119 VIDEO_SCHEDULER_INTERNAL_ERROR - Windows drivers)
-Analiz bittiğinde sorunlu modülün nvlddkmk olduğunu yani nvdia sürücüsü kaynaklı olduğunu görüyoruz. Stacklerde ise ekran kartı sürücüsü ile alakalı hatalar mevcut. Bunlardan yola çıkarak ekran kartı sürücüsünü kontrol ediyorum.
-Evet, eski görünüyor. Bu arada eski olmasa dahi bu hatada ddu ile kaldırıp güncellenmesini öneriyorum. Sorunların %90'ı sürücünün bozulması veya eski kalması sebebi ile alınıyor.
Rehber: DDU ile Sürücü Kaldırma Rehberi
Display Driver Uninstaller (DDU), zamanla bilgisayara takılan farklı monitörler, üst üste güncellenen sürücüler ve Windows güncellemeleri sonrası biriken kayıt defteri ve sürücü dosyalarını silerek temiz bir sürücü kurulumunun yolunu açan kullanışlı bir araçtır. Adım adım sürücü temizliği...
6) Analize Devam Ediyoruz;
Bug Check 0x7E SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED - Windows drivers
The SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED bug check indicates that a system thread generated an exception that the error handler didn't catch.
learn.microsoft.com
-Gördüğümüz gibi yine ekran kartı sürücüsü ile alakalı bir durum. Hem hatalı modül hem stacklerde problem mevcut. Kullanıcının ekran kartı amd olduğu için
lmvm amdkmdag
komutunu giriyorum.-Eski bir sürücü ile karşılaşıyoruz. DDU ile kaldırıp güncellemesini belirtelim.
7) Son Analiz;
Bug Check 0x7E SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED - Windows drivers
The SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED bug check indicates that a system thread generated an exception that the error handler didn't catch.
learn.microsoft.com
-Hatalı modülün rtwlanu olduğunu görüyoruz. Stacklerden de bunu wifi sürücüsünde hata olduğunu görüyoruz. rtwlanu realtek ağ sürücüsüdür. Güncelliğini kontrol etmek için
lmvm rtwlanu
komutunu giriyorum.- Yine eski ve hatalı bir sürücü ile karşılaşıyoruz. Kullanıcıya sürücüyü güncellemesini, adaptör kullanıyorsa bir süre kullanmamasını öneriyorum.
Biraz uzun bir rehber oldu, konuyu yazarken 1 paket kısa parliament 1 demlik çay bitirdim
Sizin de faydalanabileceğiniz bir rehber olmasını istediğimden konu oluşturmak istedim.
Zor bir şey değil, her hatayı incelemeye çalışın. Tıkandığınız yerde beni etiketleyin, elimden geldiği kadar yardımcı olurum. Şu anlık biraz fazla yoğunluk var, bazı konular gözümden kaçıyor kusura bakmayın
Foruma faydası olacağını düşünüyorum şahsen, eksik yerleri belirtirsiniz. İyi sosyaller dilerim.
Son düzenleme: