Mining yapmak günah mı?

Evet, ekmek vermeden kazanılan para günah diye geçer.
Aylarca o piyasayı takip edip ona göre yönlenen insanlar emek vermemiş mi oluyor? Emek sadece kas gücüyle mi veriliyor? Dini kafanıza göre yorumlamayın.
Acikca hukmu belli. Haram. İsterse 7 milyar insan kullansin yine haram. Popülerlik dini hükmü degistirmez. Faizi de kullanıyor millet. Helal olsun mu?
Hükmünün belli olduğuna dair bir kanıt atabilir misin? Ticaret ne zamandan beridir haram oldu? Sakın gelip emek vermeme falan demeyin, bakkaldaki adam ne yapıyorsa kriptoyla uğraşan da benzerini yapıyor. Sermaye ile yatırım yapıp sonradan kar etmeye uğraşıyor. Ne fark var arada?

Aylarca o piyasayı takip edip ona göre yönlenen insanlar emek vermemiş mi oluyor? emek sadece kas gücüyle mi veriliyor? Dini kafanıza göre yorumlamayın.

Kafamıza göre değil ve farkındaysan ben günahtır vazgeç bu işten diye bir şey demedim ve bu arada kas gücü demen ayrı bir komik mining de gözünü oynatman bile kas gücü gözünü sabah akşam yorarak yaptığın bir iş olarak yorum yaparım sen öyle diyorsan?

Döviz gibi, altın gibi ticaretlerin aksine kaynağı belli olmayan bir sistem olduğu için sakıncalıdır. Verilen ve alınanın belli olması gerekir.

Son düzenleme:
@sasi dini günahla manasında değil, her yatırım veya diğer konularda dini bu kadar kullanmayın dedim. Sosyalde başlık gördüm, "saçı sola taramak günah mı?". Şimdi bunun gibi örnekler üzerine cevap verdim.

Sorunun cevabı zaten içerisinde. Sen yapınca günah, devlet yapınca neden helale dönüyor iş? diye sorduğunda sorun çözümleniyor. Yani devlet günah bir şeyi, yasal olarak onayladığında o zaman çoğu günah olarak nitelendirdiğiniz şeyler sevap/helal ya da tam tersi günah olacak. Öyle bir mantığın olduğu yerde ki ülkeleri de görüyoruz günümüzde.

Tanrının hoşuna gider gitmez muhabbeti olmuş, yani orası kimseyi ilgilendirecek bir durum değil. Hüküm ya da fikir dahi yürütülebilecek bir konu da değil. Emek vermek ya da vermeden para kazanma noktasında da kimse kimseyi yargılayacak durumda değil. Benim yaptığım işle senin yaptığın iş içerisine girmeden bilemem. Ha illa "emek" diyerek içini boşalttığınız kelimeye döneceksek ve günah/sevap ilişkisi kuracaksak önce başka yöne çevirmek lazım kafayı sonra yorumlarsınız. Bazı çarkların hareket etmesi gerekiyor ve bazılarınız o çarkı durdurmak için bol keseden atıyor.

İnandığın dinin belirlediği yollar bulunuyor değil mi? Bu yolun dışına çıkma, ibadetlerini gerçekleştir. İnandığın dinde "helal" olarak geçen yolları takip et bu kadar takılıyorsan bu noktaya. Düşünebiliyorsun, karar verebiliyorsun, yolunu seçebiliyorsun. Dini ayrı bir nokta da tutmaya bak. Din ile bir farklı konuyu iç içe sokunca emin ol içinden çıkamayacağın hale geliyor durum o yüzden seni ve çevreni rahat tutacak, memnun olacağın şeyleri yap.

Edit: Kas gücü kullanmak ve kullanılmayan işlerin emeklerini ne zamandır bazılarınız karar veriyor? Bin bir türlü iş kolu var hepsini denediniz mi? İçinde bulundumuz bence hayır, o yüzden "emek" vermek/harcamak kavramını çevreye göreye yorumlamayı bırakın tez zamanda.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…