Mining yapmak günah mı?

@ParliaMêrt senin dediğine göre ticaret baştan haram o zaman.

Ya ne alaka dediğim şeyden nasıl bunu çıkarabiliyosun? Ticaret dediğin şey belirli bir helal bütçe biriktirip yapılan bir şey (tabii bu ticaret işini haram parayla kurmaya çalışırsan ticarette sana haram oluyor). Bitcoin miningi de böyle bir şey sen helal yolla bir para kazanıyorsun sonra sistem kurarak para üretmeye başlıyorsun bunu yaparken de emekte harcıyorsun zaten (sistemi birleştirmeye yazılımları hazırlamaya vs.) Bu türlüsü helaldir ama gidip Bitcoin borsasına paranı “ ulan inşallah batmayız ya” diye düşünerek yatırıp hiçbir emek harcamadan paranın çıkmasını beklersen ve kazanırsan bu haram paraya giriyor. Yani bir işe haram para sokarak girersen veya belini şansa bağlarsan bunlar haram oluyor.
Kendimi yorup niye yazmışım ki adamlara bak saniyesinde gülme emojisi atıyor . Gerçi genel olarak neredeyse aynı kişiler emoji atmış.
 
@ParliaMêrt o zaman döviz, altın, gümüş vb. tüm her şey haram senin mantığına göre. Onların da değerleri değişiyor, kar da edebiliyorsun zarar da. Ayrıca bunun haram olduğunu gösteren bir kanıt gösterebilir misin?
 
Tarım yapmakta haram olurdu o zaman. Sen ekran kartınn bakımını, termal macununu, sıcaklığını ve yazılımını kontrol ediyorsun sonuçta.
 
Elektrik harcadığı için haram diyeni görmüştüm daha önceleri konularda, o şahıslar geldi mi?
+
Ek olarak, konu başlığı ve içeriği çok başka şeyler soruyorlar.
 

Hocam altın gümüş ve döviz (döviz için Türkiye de hüküm ne olur bilemem malum coinler gibi çıkıp çıkıp iniyor ülkemiz dışında konuşuyorum) paranızı Bitcoin kadar riske atmıyor ama Bitcoin'e bakarsanız sağ solu belli olmuyor bir bakıyorsunuz 50 bin dolar değer kazanmış bir bakıyorsunuz 1 dakika da 60 bin değer kaybetmiş.
Tam demwk istediğim şeyde haber sitesinde verilmiş: Kripto para caiz mi? Bitcoin caiz mi? Cübbeli Ahmet Hoca'ya göre Bitcoin ve kripto paralar helal mi haram mı?
Linke tıklamak istemezsen.



Ek olarak miningte direkt coine basmıyorsunuz parayı, parayla sistem kuruyosunuz ve coine para kaybetmeden maden kazıyorsun.
 
@ParliaMêrt Bak haberde başta koskoca "buna göre" diyor İslama göre değil, o adamın düşüncesine göre. Ayrıca bir anda inip bir anda azalıyor diyorsun; dolar farklı mı şu anda? Hiçbir kaynak yok ama direkt "haram" diyebiliyorsun. Bir de haberde bile "haram diyemeyiz" diyor. Kaynak olarak bunu atıyorsun.

Ayrıca haberde de dediğimden bahsetmiş. O zaman şu anda kullandığımız paralar da haram.
 

Eğer düzgünce okursanız yazımı orada Türkiye ekonomisinde durum ne olur bilemem dedim ben düzgün bir ekonomiyi ele alarak konuşuyorum. Mesela ABD ekonomisinde paranızı euro ya yatırırsanız günlük çok küçük oynamalar olur ama gelip Türkiye de paranızı euro ya yatırırsanız ya haksız bir şekilde aşırı zengin olursunuz ya da elinizdekini kaybedersiniz. Dengesiz şeyler haram olarak kabul ediliyor. Haberde buna göre yazma sebebi diyanet tarafından verilen bilgiyi açıklıyor olması.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…