MKK nedir?

Makaleler
4
Yer
İstanbul, İzmir, Antalya, Moskova
MKK

Merkezi Kayıt Kuruluşu,

Borsa İstanbul' a bağlı bir saklama kuruluşudur.

Fon veya hisse senedi zart zurt alım veya manav hesap gibi hesabınız varsa bono tahvil alıp satıyorsanız buraya komisyon ödersiniz.

Sicil ve şifre için 8-9 lira para alıyorlar. Yatırım hesabınızda bakiye yoksa eksi veya blokajlı bakiye ile tahsil ediyorlar.

1 defa sicil şifre parası ödersiniz. Komisyonları ise alıp sattığınız kadar falan ödersiniz. Sitesinde komisyon oranları var.

Eskiden hisse senetleri basılı kağıt ile çalışırdı ve pahalı bir masrafı vardı. Şimdi ise sanal olarak saklanıyor. Devletin bir kurumudur.

Sicil parasını geri alamazsınız. Komisyonları geri alamazsınız.

Mesela x aracı kurumundan hisse alıp sattınız. Aracı kurum sadece size veriyi gösterir. Takaslar ve diğer her şey MKK hesabınızdadır. Aracı kurum batarsa, veya güvenemediğiniz bir olay olursa MKK yani Merkezi Kayıt Kuruluşu' nda saklanır. Olması gerekendir. Güvenlidir. Zaten zorunludur.

Mesela x yatırım kuruluşunda hesabınız var. Hemen MKK sicilinizde kaydolur. Mesela y yatırım hesabınız var diyelim. O da burada kayıt olur. Aslında ticaretin döndüğü ve kayıtlaşmanın olduğu yerdir.

Saklama ve alım satım komisyonları var. Dediğim gibi sitesinden bakın tarifesine. E-devlet ile giriş oluyor. Şifrenizi ise oradaki telefondan arayıp alın.

İstediğiniz soruları sorabilirsiniz.
2 sene önce borsaya girdiğimde ben de ne bu diye araştırmıştım.

He bir de hisselerinize blokaj koyabiliyorsunuz. Haberiniz olmadan kimse alıp satmasın diye.

Merhabalar sicil numarası oluşturulmuş adıma da çok da bilgim yok bi sıkıntı yaratır mı veya kapatmak istesem kapatabilir miyim açık kalması sıkıntı yaratır mı

Technopat Haberler

Geri
Yukarı