Mobil alanda ilerlemek isteyen birisi hangi dille başlamalı?

JuneJuly

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba, şu anda bilgisayar mühendisliği 2.sınıf öğrencisiyim ve mobil alanda (mobil developer) olarak ilerlemek istiyorum yani bu alana yönelmek istiyorum. Tabii ki başka alanlara da bakacağım her alanı deneyip aslında karar vermek daha iyi tabii ki. Benim soruma gelecek olursak mobil alanda ilerlemek için hangi dil ile ilerlemem gerek? Java Kotlin Flutter C# hangisi daha iyi olur? Mobil alan için C# önerisi aldım ve çok duyduğum bir şey değildi. Java yerine artık Kotlin ve Flutter tercih ediliyor ve öneriliyor gibi geldi. Ama bir türlü karar veremedim Java ile mi Flutter ile mi Kotlin ile mi ilerlemeliyim? İleriki zamanlarda hepsine hakim olmam ve bilmem gerektiğini zaten biliyorum ama başlarken ne ile başlanmalı? Belli düzeyde C# bilgim var fakat sorumu C# bilgim olmasına bakarak cevaplamayın. Açıklayıcı cevaplarsanız çok memnun olurum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Native istiyorsan Android tarafi icin Kotlin, iOS tarafi icin Swift. Native istemiyorsan Java veya C - C++ - Dart kullanan Flutter bakabilirsin.
Bu alanda yeni olduğum için bilmediğim şeyler var native istiyorsan derken açabilir misin?

Size bağlı. Eğer native(o işletim sistemine özel araçlarla geliştirilmiş uygulamalar)uygulamalar geliştirmek istiyorsanız Kotlin(Android için) veya Swift(İOS için) öğrenebilirsiniz. Eğer diyorsanız ki ben iki dille uğraşmam Flutter'ı deneyebilirsiniz. Flutter ile Android,İOS,Linux,Windows ve macOS uygulamaları geliştirbilirsiniz. Eğer hangisi daha iyidir diye sorarsanız bence native uygulamalar daha iyi. Çünkü native uygulamalar daha performanlıdır,daha güvenlidir,geliştirirken büyük ihtimalle daha az hata alırsınız ve uygulamanın tasarımı genellikle işletim sisteminin tasarımı ile uyumludur(genellikle diyorum çünkü Android tarafında çoğu üretici Android'i kendi isteklerine göre özelleştirerek kullanır,o yüzden tasarımı uyuşmayabilir).

Bu alanda yeni olduğum için bilmediğim şeyler var native istiyorsan derken açabilir misin?

Native o alanin temel dili diyebiliriz. Android icin Kotlin, Swift icin iOS bunlar Google ve Apple tarafindan gelistiriciler icin sunulan diller. Native'ler tam olarak o sistem icin optimize olmasi amaciyla gelistirildigi icin daha performanslidir diyebiliriz ozellikle Swift yazmasi epey zevkli dil yag gibi akar. Ikisine de yazayim dersen Flutter bakabilirsin ancak iOS tarafi icin ister native ister Flutter ile yaz her turlu MacBook sart. Elinde MacBook yoksa mobile oyle bir genel bakis atmak icin Kotlin bakabilirsin.

Yani diyorsunuzki sadece android için geliştirme yapmak istiyorsan kotlin he yok hem android hem ios için geliştirme yapmak istiyorsan flutter kullan diyorsun anladığım kadarıyla. Peki şunu sorsam diyelim kotlin ile başladım ve ilerliyorum ileri zamanda fluttera gerek duyar mıyım ya da ona her türlü bakmam zaten gerekecek mi? Birde flutter için ilerki zamanlarda daha çok kullanılacağına dair bir şey görmüştüm. Bir de eskiden mobil programlama denince direkt akla java gelirdi artık java ilgi görmüyor mu? Java yerine kotlin ve flutter daha mı iyi diyorsunuz yani?

Direkt mobil alan isteyen o alanda uzmanlaşmak isteyen biri native geliştirmek istiyorsak yani sadece android alanında geliştirme yapmak istiyorsak kotlin ile ilerleyebilir diyorsunuz yani dimi?(Hem android hem de iosta yazmak isteyen de flutter ile ilerleyebilir ?)

Android uygulamaları geliştirmek için Java pek tercih edilmiyor artık. Kotlin Java'dan çok daha iyi bir dil. İleride Flutter'a ihtiyaç duyma konusuna gelirsek eğer uygulamanı yayınlamak istediğin platformların önerdiği dilleri(İOS için Swift,Android için Kotlin,Windows için C#) bilirsen ihtiyaç duymazsın. Tabii eğer bir firmada çalışırsan firmanın isteğine göre ihtiyaç duyabilirsin. Flutter'ın geleceğine gelirsek Flutter,önü açık bir dil ve ileride çok daha büyüyecek. Eğer native uygulamaların avantajlarını Flutter sağlayabilirse çok daha fazla kişi kullanır. Flutter çok köklü bir dil değil. 6 senelik bir dil. Bu durumda ileri de popüler olabileceği için şimdiden öğrenip kesinlikle onu mu kullanmalıyız? Hayır.

Çok teşekkür ederim araştırmalarıma göre de zaten daha çok Kotlinin tercih edildiğini gördüm ama tabi ilerde belki de flutter da öğrenebilirim. Deneyip göreceğiz artık

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…