Mobil alanda kullanılan en popüler ve en çok iş imkanı olan yazılım dili nedir?

ibohappy

Kilopat
Makaleler
1
Selamlar, mobil alanda kendimi geliştirmek istiyorum fakat uzun süredir bu soruyu birçok yerde araştırıyorum ve tam olarak tatmin olduğum bir cevap ne yazık ki bulamadım. Flutter'a basit seviyede başlamıştım fakat şu aralar Flutter'i kötüleyenler yakında Google Flutter'dan desteğini çekecek diyenler vb. bu tür mesajlarda görüyorum moralimi bozuyor. React Native'yi düşünmüştüm sonrasında bu mesajlardan sonra ama onda da eski teknoloji diyenler ve Flutter'da artık daha çok iş olduğunu söyleyenler görüyorum.
Android developer olmayı hiç düşünmedim ve sanırım istemiyor gibiyim, ama bu ara bu soruları sorduğum insanların bazıları eğer iş için istiyorsan Swift'e geçebilirsin kafan daha rahat olur tarzında şeyler söyledi. Swift içinde MacBook şart. Ki bundan da emin değilim sonuçta öğrenciyim ve benim için büyük bir masraf olup MacBook alma durumum söz konusu. Mobil alanda developer olanlar ya da bu konuda bilgisi olan arkadaşlarım, abilerim sizce hangi alana yönelip kendimi buraya vermeliyim?
Yardımcı olabilirseniz gerçekten aşırı sevinirim. İyi akşamlar, iyi sosyaller dilerim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu daha çok koşula göre ne kullanacağına göre değişiyor ama maui ve Flutter öneririm.

Java'nin 2. official dili olan Kotlin'i kullanabilirsin, 3 platforma'da destegi mevcut. Hem is alanini oldukca genisletecek Hem de Kotlin multiplatform mobile sayesinde, iOS, Windows ve Android uygulamalarının hepsiyle uyumlu tek bir kod tabanı kullanarak işini kolaylaştırabilirsin.
Yalnızca gerekli durumlarda platforma özel kod yazman gerekir ve bu sayede vakit kazanabilirsin.

Cok kullanilan seyi kotuleyen de cok olur. Internette yeterince arastirma yaparsan her teknoloji hakkinda negatif fikir gorursun. JS kotu, Python kullanilmaz, PHP bitmis, Flutter biti, React amator isi vs yazip komple ustunu cizen insanlarin dunyadan haberi yok.

Sen kendini gelistirip, ayni isi yapan farkli teknolojileri ogrenip kendi kiyaslamani projeyi goz onune alarak kendin yapacak seviyeye gelmedikce ruzgar nereye eserse oraya savrulursun.

Is imkanlari da hem cok hizli degisir hem de az is imkani olmasi kotu olduguna isaret etmez her zaman. Bazi teknolojilerin is imkani coktur ama maasi azdir; sirkulasyon coktur. 1 sene calisir proje bitince kapi disari edilirsin.

O sebeple once elmayla armutu ayirmayi ogrenmelisiniz. Ustteki mesajda denildigi gibi Kotlin Java'nin official 2. dili falan degil. Kotlin elma, Flutter armut. Kiyasladiginiz seyleri bilmelisiniz ki kiyaslayan insanlarin dogrusunu yanlisindan ayirt edebilin.

Ustteki mesajda denildigi gibi Kotlin Java'nin official 2. dili falan degil.
Ekim 2017'de Android Studio 3.0'ın piyasaya sürülmesinden bu yana Kotlin, standart Java derleyicisine alternatif olarak dahil edildi.

Ekim 2017'de Android Studio 3.0'ın piyasaya sürülmesinden bu yana Kotlin, standart Java derleyicisine alternatif olarak dahil edildi.

Java derleyicisine alternatif ne demek? Nereden ogreniyorsunuz bunlari?

Kotlin ile Java'nin tek ortak yani; her ikisinin de ayni runtime da calisabilmesi. O kadar. Java compiler Kotlin; kotlin compiler Java compile edemez. Scala, Groovy, Clojure da ayni runtime da calisabiliyor. Teknik olarak Scala ile de yazarsin Android uygulama tooling yapabilirsen; cunku Android'de calisan Dalvik runtime i uzerinde her ikisinin de byte code u calisabildigi icin Java ve Kotlin yazabiliyorsun.

"Java'nin 2. official dili olan Kotlin" cümlesi tam olarak doğru değil ama arkadaşın bahsettiği şey Google'ın Oracle ile yaşadığı problemlerden kaynaklı Java yerine Kotlin'ı kullanmaya teşvik etmesi. Kotlin zaten Java geliştiricilerinin daha iyi bir dile geçmesi için tasarlanmış, yoksa Compiler'lar elbette farklı. Yoksa "İki farklı dil" olarak bahsedilmezdi.

"Java'nin 2. official dili olan Kotlin" cümlesi tam olarak doğru değil

Tam olarak dogru degil de dogru degil; komple yanlis o cumle.

Zaten benim mesaj yazarkenki derdim arkadasin tek cumlelik hatasini duzeltmek degildi, alintilamadim bile o sebeple. "Java derleyisine alternatif olarak Kotlin" tarzi ekstra hatalar yapmak yerine okuyup dogrusunu ogrenebilirdi. Bunlar teknik konular, teknik tartismada orada kastedilen bu olmali vs gibi interpretasyona acik seyler olmaz.

Flutter öğrenmeye karar verdim ve 2 haftadır dart öğreniyorum. Şuanlık memnun gibiyim bakalım ne olacak zamanla göreceğiz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…