Modem arayüzündeki CRC hatalarının sebebi nedir?

Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Merhaba arkadaşlar, Turknet kullanıyorum ve modem arayüzünde CRC hatalarımın çok fazla olduğunu fark ettim.

Hat Değerlerim: (Modemim 21 saattir açık)

============================================================================= xDSLFwVersion: FwVer:5.12.26.0_B_A60901 HwVer:T14.F7_0.0 Line State: Up Modulation: ITU G.993.2(VDSL2) Annex Mode: ANNEX_B ============================================================================= INP downstream: 0 INP upstream: 0 shineGINPdownstream: 0 shineGINPupstream: 0 reinGINPdownstream: 0 reinGINPupstream: 0 TPSTC type: 64/65B PTM TC near-end interleaved channel bit rate: 0 kbps near-end fast channel bit rate: 77821 kbps far-end interleaved channel bit rate: 0 kbps far-end fast channel bit rate: 15359 kbps near-end FEC error fast: 0 near-end FEC error interleaved: 0 near-end CRC error fast: 932462 near-end CRC error interleaved: 0 near-end HEC error fast: 0 near-end HEC error interleaved: 0 far-end FEC error fast: 0 far-end FEC error interleaved: 0 far-end CRC error fast: 0 far-end CRC error interleaved: 0 far-end HEC error fast: 0 far-end HEC error interleaved: 0 DSL uptime :20:58, 31 secs DSL activetime :0 min, 16 secs Downstream: relative capacity occupation: 100% noise margin downstream: 10.2 dB output power upstream: 9.4 dbm attenuation downstream: 3.9 dB Upstream: relative capacity occupation: 100% noise margin upstream: 26.7 dB output power downstream: 14.0 dbm attenuation upstream: 0.0 dB Bit table: carrier load: number of bits per tone tone 0- 31: 00 00 00 04 56 78 88 88 88 88 88 88 88 88 88 88 tone 32- 63: 87 67 77 79 88 89 88 99 aa aa aa ab 98 88 98 9a tone 64- 95: ab bb ab 89 99 88 98 9a bb bb 98 89 99 89 89 9b tone 96-127: bb aa 99 99 aa 9a 9a bb ba aa aa bb ab bb bb bb tone 128-159: bc bb bb bc bb cb bc bc cd cc cc cc dc cc cc cc tone 160-191: cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc bb cc cc cc cc cc tone 192-223: bc cc cc cc cc bc cc cc bb cb bb cc cb bc cc cc tone 224-255: cc bb bc cc cc cc cc cc cc cc cb cc cb bc bb bc

Bunlar da hız testlerim:
1703754406171.png

Speedtest sitesinde Download hızımda, Upload hızımda ve Ping değerimde herhangi bir dalgalanma gözlemlemedim. Kaç ile başlıyorsa onunla bitiyor stabil bir şekilde.

1703754467289.png

NPerf sitesinde ise Download hızım ortalardan sonlara doğru 60 Mbps'e düşüp tekrardan 70 Mbps'e yükseliyor. Pingim ise 5-7 arası gidip geliyor. Speedtest Ookla sitesine göre NPerf sitesinde biraz dalgalanma gözlemledim.

Genel olarak internet kullanımım etkilenmiyor. Yani oyun oynarken vs. ping değerlerimde pek dalgalanma gözlemlemiyorum. Download hızımda ise yani yoğunluğa bağlı olarak hafif dalgalanmalar oluyor fakat çok büyük değil yani bir anda 1 Mbps'e düşüp 7 Mbps'e yükseliyor gibi durumlar yok.

Sadece bu CRC hatalarının ne anlam ifade ettiğini öğrenmek için bu konuyu açıyorum. Hani hat değerlerime göre bu hatalar normal mi? Yoksa benim bina içi tesisatımda bir sorun olabilir mi? Bu sorun benden dolayı mı kaynaklanır yoksa altyapıdan dolayı mı kaynaklanır onu merak ediyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
CRC hatasi senin bulundugun dairenin altyapisi yada internet alt yapinin dalgali olmasindan yada sikintili kablolama sisteminden kaynaklaniyor. Gecen sene 1 gunde 600k hata uretip hizimi %25 dusurup sabitleyen bir sistemle karsilastim. Modem degistirdim,musteri hizmetleri ile gorustum falan sorunu cozemedim. En sonunda bir tane elektrikci bulup ankastreden gelen kabloyu cat6 ile degistirttim. Onceden 85-86mbit alirken suan tertemiz 93mbit aliyorum. CRC hatasi 1 ayda 1-2k arasinda anca cikiyor. Eger binaniz 20+ yilliksa gercekten ic tesisati yenilemekte fayda var bilginiz olsun

Modemden ve altyapıdan kaynaklandığını gördüm şimdiye dek. Asus modemler bir ara deli gibi CRC üretiyordu. CRC çok birikirse altyapıda hız düşer.
Zyxel VMG3625 T50B modem kullanıyorum.

CRC hatasi senin bulundugun dairenin altyapisi yada internet alt yapinin dalgali olmasindan yada sikintili kablolama sisteminden kaynaklaniyor. Gecen sene 1 gunde 600k hata uretip hizimi %25 dusurup sabitleyen bir sistemle karsilastim. Modem degistirdim,musteri hizmetleri ile gorustum falan sorunu cozemedim. En sonunda bir tane elektrikci bulup ankastreden gelen kabloyu cat6 ile degistirttim. Onceden 85-86mbit alirken suan tertemiz 93mbit aliyorum. CRC hatasi 1 ayda 1-2k arasinda anca cikiyor. Eger binaniz 20+ yilliksa gercekten ic tesisati yenilemekte fayda var bilginiz olsun
Yaklaşık 1 sene kadar önce bina içi tesisatımı komple yeniledim. Ankastreden evime gelen telefon kablosunu uGreen marka CAT6 kablo ile değiştirdim. Modemden bilgisayarıma gelen kablo da uGreen marka CAT6 kablo.

Dün yeni port geçiş işlemi oldu bu uzun bir hikaye sebebi önemli değil. Her neyse, yeni port açıldıktan sonra Turknet ekiplerini kurulum için beklemeden ben ankastreden kablo bağlantılarını gerçekleştirdim. Normalde direkt elektrik bandı ile kablo bağlantılarını yapardım fakat bu sefer ankastrede ki kabloyu bağlarken YAK1 adı verilen aparatı kullandım. O aparatı ilk kez kullandığım için acaba sağlıklı bir şekilde bağlayabildim mi ona emin olamadım. Acaba bu kadar CRC hatası ondan kaynaklanıyor olabilir mi? Port değişikliğinden önce CRC hatalarım ne durumdaydı bilmiyorum bakmamıştım.

Şunu da belirteyim 900k'yı geçen bir CRC hata ekranım olmasına rağmen(muhtemelen 1M'yi de geçecek çünkü her açtığımda arttığını görüyorum) herhangi bir hız düşüşü falan yaşamıyorum Speedtestte de gördüğünüz üzere. CRC hatasının hiç etki etmeme ihtimali var mıdır? Hâlâ aklıma ankastrede ki kablo bağlantısını düzgün yapmadım mı acaba sorusu geliyor. Fakat orada ki bağlantı yanlış olsa hani temassızlık falan olsa internet bağlantımın kesilme sorunu falan da olurdu diye düşünüyorum. Herhangi bir kesilme, veya download hızımda vs. bir kayıp gözlemlemiyorum.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı