Modemin yerini değiştirmek için neye dikkat edilmeli?

Screnz

Hectopat
Daha fazla  
Arkadaşlar modemin yerini değişmek istiyorum bu yüzden telefon modem kablosu aldım ama uyumluluk gibi bir şey olması gerekiyor mu? Aldığım kabloyu modem girişlerini ve priz girişini atacağım yardımcı olur musunuz? Ve şu anki modem kablosu duvara takılı değil kablo direkt içine sokulmuş çıkmıyor yani ya da ben nasıl çıkarıldığını bilmiyorum.

Screenshot_20230527-184712_Trendyol.jpg

20230527_185531.jpg

20230527_185502.jpg

Son düzenleyen: Moderatör:
Evet priz çıkışı rj45. modemin arkasına internet için girdiğin kısım WAN yazıyorsa hattınız FTTB'dir hocam.

WAN yazıyor.

Evet priz çıkışı rj45. modemin arkasına internet için girdiğin kısım WAN yazıyorsa hattınız FTTB'dir hocam.
Fiber dediniz ama 65mbs alması gereken İnternet 30u zor görüyor

Fiber dediniz ama 65Mbps alması gereken internet 30u zor görüyor.

WAN yazıyor.

Eve çift telli RJ11 uçlu kablo geliyorsa bakır altyapıdır. Eve Ethernet kablosu gelip prizler RJ45 Ethernet çıkışlı ise FTTB'dir. Hız testini kablolu mu kablosuz mu yapıyorsunuz? Altyapı sorgu sonucu atarsanız mısınız?

Arkadaşlar modemin yerini değişmek istiyorum bu yüzden telefon modem kablosu aldım ama uyumluluk gibi bir şey olması gerekiyor mu? Aldığım kabloyu modem girişlerini ve priz girişini atacağım yardımcı olur musunuz? Ve şu anki modem kablosu duvara takılı değil kablo direkt içine sokulmuş çıkmıyor yani ya da ben nasıl çıkarıldığını bilmiyorum.

Eki Görüntüle 1796016
Eki Görüntüle 1796025
Eki Görüntüle 1796026
Altyapınız FTTB-Eth dediğimiz tür. Yani fiberin binaya kadar geldiği ve dairelere de 8 telli bakır kablo dağıtıldığı sistem. Bu sistemde fiber kablo binaya kadar çekilir. Binada uygun bir konuma MDU (Multi Dwelling Unit) cihazı yerleştirilir. Bu cihaz optik sinyali SFP (Small Form Pluggable) modülü vasıtasıyla okur ve bakır kabloya (yani CAT kabloya) aktarır. Bu CAT kablolar da dairelere dağıtılır.
Binanızın zemin veya bodrum katına inip sağı solu dikkatlice incelediğinizde şu aşağıdaki cihazlara benzer bir cihaz göreceksiniz:

MDU 3.jpeg

MDU.jpg

MDU 2.jpeg

Bakın hepsinde de bir sürü CAT kablo var. Bu CAT kablolar dairelere dağıtılıyor işte.

Sizin duvara sokulmuş dediğiniz kablo da aşağıdaki bu cihaza gidiyor. Eğer kablo duvarın içine sokulmuş değil de duvardaki prize takılı olsaydı daha uzun bir CAT kablo alıp o prize sokarak kullanabilirdiniz. Ama şu durumda komple kabloyu değiştirmek için ya çoook uzun bir CAT kablo alacaksınız ve eski CAT kabloyu tesisattan söküp yenisini MDU'dan dairenize tekrar çekeceksiniz. Ya da çok daha kolay bir yöntem olan ek aparatı kullanacaksınız. Bence ikinci yöntem daha mantıklı. İlk mesajınızda yer alan ilk fotoğraftaki kablo işinize yaramaz. Çünkü size RJ-45 standartında jacka sahip 8 telli bir kablo lazım. O kablo ise bildiğimiz RJ-11 standardında jacka sahip çift telli bir kablo.

Bir tane ek aparatı alın: https://www.hepsiburada.com/aogo-rj...g-birlestirici-aparat-pm-HB00000EBY5W#reviews

Bir tane de ihtiyacınıza göre artık kaç metre gerekiyorsa CAT 6 kablo alın: https://www.hepsiburada.com/hq-spee...-kablosu-10-mt-p-HBV00000N1KMP?magaza=bisıfır

Duvardan gelen CAT kablonun ucunu ek aparatının bir portuna takın. Yeni aldığınız CAT kablonun da bir ucunu ek aparatının diğer portuna, diğer ucunu da routera takın. That's it.

Bu arada buna da yanıt vereyim:
Fiber demek illa yüksek hız demek değildir. Kaçlık paket kullandığınızı bilmiyoruz. Yazdığınızdan anladığıma göre 65'lik paketten (aslında öyle bir paket yok ama) 30 civarı hız alıyorsunuz. Bu hız kaybının birçok sebebi olabilir. Ama düşük hız alıyorsunuz diye altyapınız fiber olmaktan çıkmaz.
Hız testini kablolu bağlantı ile mi yapıyorsunuz yoksa Wi-Fi ile mi?
Kablo eskimiş, yıpranmış mı?
Hız testi yaparken arkada download işlemi falan mı var? Yani internet ağına yük mü biniyor?
Router sağlam mı bozuk mu? (Fotoğrafta tam modeli belli olmuyor ama eski gibi duruyor)

Bunlara benzer bir sürü soru sorulabilir. Düşük hız alınca hemen altyapıya ve/veya sağlayıcıya suç atmamak lazım. Önce kendi cihazlarımızı, ortamımızı test ederek problemin neyden kaynaklandığını tespit etmeliyiz.

Altyapınız FTTB-ETH dediğimiz tür. Yani fiberin binaya kadar geldiği ve dairelere de 8 telli bakır kablo dağıtıldığı sistem. Bu sistemde fiber kablo binaya kadar çekilir. Binada uygun bir konuma mdu (multi dwelling unit) cihazı yerleştirilir. Bu cihaz optik sinyali sfp (small form pluggable) modülü vasıtasıyla okur ve bakır kabloya (yani CAT kabloya) aktarır. Bu CAT kablolar da dairelere dağıtılır.
Binanızın zemin veya bodrum katına inip sağı solu dikkatlice incelediğinizde şu aşağıdaki cihazlara benzer bir cihaz göreceksiniz:

Bakın hepsinde de bir sürü CAT kablo var. Bu CAT kablolar dairelere dağıtılıyor işte.

Sizin duvara sokulmuş dediğiniz kablo da aşağıdaki bu cihaza gidiyor. Eğer kablo duvarın içine sokulmuş değil de duvardaki prize takılı olsaydı daha uzun bir CAT kablo alıp o prize sokarak kullanabilirdiniz. Ama şu durumda komple kabloyu değiştirmek için ya çok uzun bir CAT kablo alacaksınız ve eski CAT kabloyu tesisattan söküp yenisini Mdu'dan dairenize tekrar çekeceksiniz. Ya da çok daha kolay bir yöntem olan ek aparatı kullanacaksınız. Bence ikinci yöntem daha mantıklı. İlk mesajınızda yer alan ilk fotoğraftaki kablo işinize yaramaz. Çünkü size RJ-45 standartında jacka sahip 8 telli bir kablo lazım. O kablo ise bildiğimiz RJ-11 standardında jacka sahip çift telli bir kablo.

Bir tane ek aparatı alın: https://www.hepsiburada.com/aogo-rj...g-birlestirici-aparat-pm-HB00000EBY5W#reviews

Bir tane de ihtiyacınıza göre artık kaç metre gerekiyorsa CAT 6 kablo alın: https://www.hepsiburada.com/hq-speed-cat6-patch-ethernet-internet-kablosu-10-mt-p-HBV00000N1KMP?magaza=bisıfır

Duvardan gelen CAT kablonun ucunu ek aparatının bir portuna takın. Yeni aldığınız CAT kablonun da bir ucunu ek aparatının diğer portuna, diğer ucunu da routera takın. That's it.

Bu arada buna da yanıt vereyim:
Fiber demek illa yüksek hız demek değildir. Kaçlık paket kullandığınızı bilmiyoruz. Yazdığınızdan anladığıma göre 65'lik paketten (aslında öyle bir paket yok ama) 30 civarı hız alıyorsunuz. Bu hız kaybının birçok sebebi olabilir. Ama düşük hız alıyorsunuz diye altyapınız fiber olmaktan çıkmaz.
Hız testini kablolu bağlantı ile mi yapıyorsunuz yoksa Wi-Fi ile mi?
Kablo eskimiş, yıpranmış mı?
Hız testi yaparken arkada download işlemi falan mı var? Yani internet ağına yük mü biniyor?
Router sağlam mı bozuk mu? (fotoğrafta tam modeli belli olmuyor ama eski gibi duruyor)

Bunlara benzer bir sürü soru sorulabilir. Düşük hız alınca hemen altyapıya ve/veya sağlayıcıya suç atmamak lazım. Önce kendi cihazlarımızı, ortamımızı test ederek problemin neden kaynaklandığını tespit etmeliyiz.

Yardımınız için teşekkürler simdi ben CAT 6 kablo aldım o kabloyu RJ45 çıkışlı başka bir prize taksam olmaz mı yani illa bodrum kattan çekmemmi gerekiyor.

Eve çift telli RJ11 uçlu kablo geliyorsa bakır altyapıdır. Eve Ethernet kablosu gelip prizler RJ45 Ethernet çıkışlı ise FTTB'dir. Hız testini kablolu mu kablosuz mu yapıyorsunuz? Altyapı sorgu sonucu atarsanız
Türknetten sorguladım bu şekilde.

Dosya Ekleri

• 20230527_185502.jpg
    20230527_185502.jpg
    78,9 KB · Görüntüleme: 43
  • 20230527_185502.jpg
    20230527_185502.jpg
    78,9 KB · Görüntüleme: 36
  • Screenshot_20230530-125408_Chrome.jpg
    Screenshot_20230530-125408_Chrome.jpg
    75,5 KB · Görüntüleme: 33
Son düzenleme:
Yardımınız için teşekkürler simdi ben CAT 6 kablo aldım o kabloyu RJ45 çıkışlı başka bir prize taksam olmaz mı yani illa bodrum kattan çekmemmi gerekiyor.
Rica ederim.
Başka prizde sinyal yoktur muhtemelen. Çünkü bodrum kattaki MDU cihazından gelen tek bir kablo doğrudan routerınıza giriyor. Eğer MDU'dan çıkan kabloyla taşınan sinyal daire içindeki prizlere dağıtılmış olsaydı o prizlerden herhangi birini kullanabilirdiniz. Ama sizin kablonuz doğrudan duvarın içine gömülü olduğu için o kablonun doğrudan MDU cihazına bağlandığını söyleyebiliriz. Yani başka bir priz kullanamazsınız. Yine de deneyip test edebilirsiniz. Muhtemelen o prizlerin hiçbirinden bağlantı sağlayamayacaksınız çünkü hiçbirinde sinyal yoktur diye düşünüyorum.

Rica ederim.
Başka prizde sinyal yoktur muhtemelen. Çünkü bodrum kattaki mdu cihazından gelen tek bir kablo doğrudan routerınıza giriyor. Eğer Mdu'dan çıkan kabloyla taşınan sinyal daire içindeki prizlere dağıtılmış olsaydı o prizlerden herhangi birini kullanabilirdiniz. Ama sizin kablonuz doğrudan duvarın içine gömülü olduğu için o kablonun doğrudan mdu cihazına bağlandığını söyleyebiliriz. Yani başka bir priz kullanamazsınız. Yine de deneyip test edebilirsiniz. Muhtemelen o prizlerin hiçbirinden bağlantı sağlayamayacaksınız çünkü hiçbirinde sinyal yoktur diye düşünüyorum.

CAT 6 kablo siparişler ettim deneyeceğim olmazsa dönüştürücü alırım.

Rica ederim.
Başka prizde sinyal yoktur muhtemelen. Çünkü bodrum kattaki mdu cihazından gelen tek bir kablo doğrudan routerınıza giriyor. Eğer Mdu'dan çıkan kabloyla taşınan sinyal daire içindeki prizlere dağıtılmış olsaydı o prizlerden herhangi birini kullanabilirdiniz. Ama sizin kablonuz doğrudan duvarın içine gömülü olduğu için o kablonun doğrudan mdu cihazına bağlandığını söyleyebiliriz. Yani başka bir priz kullanamazsınız. Yine de deneyip test edebilirsiniz. Muhtemelen o prizlerin hiçbirinden bağlantı sağlayamayacaksınız çünkü hiçbirinde sinyal yoktur diye düşünüyorum.

Bir şey soracağım ben CAT 8 kablo almıştım önceden ama sığmadığı prize bu CAT 6 sığamıyorum CAT 8'den küçükmü CAT 6

Rica ederim.

Bir şey soracağım ben CAT 8 kablo almıştım önceden ama sığmadığı prize bu CAT 6 sığamıyorum CAT 8'den küçükmü CAT 6

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı