CAT8 kabloyu iade etmenize gerek yok. CAT5, CAT6, CAT7, CAT8 bunların hepsi RJ-45 standardındadır. Priziniz ise RJ-12 standardında. Yani bu CAT kabloların hiçbiri zaten o prize giremez. "CAT6 değil de CAT5 alayım, numarası daha küçük olduğu için prize sığar" diye düşünmeyin. Burada önemli olan CAT kablonun numarası değil prizdeki soketin hangi standartta olduğu. Sizin priziniz RJ-45 standardında olmadığı için CAT5 ve üzeri kaç alırsanız alın bu priz işinize yaramayacak.
Çözüm çok basit ama siz zor olanı (hatta imkansız olanı) tercih etmeye çalışıyorsunuz
CAT8 almışsınız zaten. Bence CAT8'e bile gerek yoktu CAT6 işinizi görürdü ama almışsınız artık, iade ile falan uğraşmayın. Şu aşamada sadece 1 tane ek aparatı alacaksınız. Ek aparatının bir portuna duvardan gelen kabloyu, diğer portuna da yeni aldığınız CAT8 kablonun bir ucunu takacaksınız. Yeni aldığınız CAT8 kablonun diğer ucunu da routerın WAN portuna takacaksınız. Olay bu.
Alacağınız ek aparatının RJ-45 standardında olmasına dikkat edin.
Şöyle bir şey işinizi görür:
https://www.hepsiburada.com/ugreen-...et-kablo-uzatma-aparati-beyaz-pm-HB00000RRPVW
Bu kadar küçük bir şeyi de internetten sipariş etmeye gerek yok bence. Elektrikçilerde bulunur muhtemelen.
Tekrar ediyorum o prizler maalesef işinize yaramaz. Siz şöyle düşünüyorsunuz:
"
ek aparatı alıp 2 kabloyu da ek aparatına bağlayacağıma tek bir kablo alırım ve routerı taşımak istediğim odadaki prize sokup kullanırım. Temiz olur, görüntü kirliliği olmaz, oradan oraya kablo taşıma olmaz"
Anlıyorum sizi, mantıklı bir düşünce ama binanızı yaptıran müteahhit, prizleri RJ-45 standardında yaptırmamış ki. RJ-12 prizler sizin işinize yaramaz. Şu an routerın WAN portuna giren sarı kabloyu çıkarıp kaç tel olduğunu bir sayın. Aynı şekilde routerın WAN ve lan portlarının da kaç tel olduğunu sayın. Ben şimdiden söyleyeyim 8 tel sayacaksınız. İşte bu 8 tel RJ-45 demek. Şimdi bir de prizlerin kaç tel olduğunu sayın. Onu da ben söyleyeyim fotoğraftan gördüm zaten. 6 tel sayacaksınız. İşte bu 6 tel de RJ-12 demek. Standartlar farklı olduğu için o prizleri kullanamazsınız. Zaten kullanılabilir olsaydı aşağıdaki mdu cihazından gelen kablo çok yüksek ihtimalle o prizlerin birinde sonlandırılırdı. Sonra da bir CAT kablo alıp o prize sokarak kullanırdınız. Yani görüntü şu şekilde olurdu:
Bakın kablodaki her bir tel için rakam yazdım. Ayrıca prizdeki her bir tel için de rakam yazdım. Görüldüğü üzere hem kabloda hem prizde 8 adet tel var. Yani hem kablo hem de priz RJ-45 standardında olduğu için birbiriyle uyumlu vaziyetteler ve bu kablo bu prize rahatlıkla giriyor.
Ama sizin durumunuz bu şekilde değil. Sizin kablonuz RJ-45 standardında. Yani kablonuzda 8 adet tel var. Ama gelin görün ki priziniz RJ-12 standardında. Yani prizinizde 6 adet tel var. Dolayısıyla CAT5 veya 6 veya 7 veya 8 kaç olursa olsun bu prize uymaz. (CAT3 prize uyar ama bu sefer de routerın WAN portuna uymaz. Zaten CAT3 çok eskide kaldı 2023 yılında çok da kullanılmaz yani.)
Özetle fotoğrafını attığınız prizleri kullanamazsınız. Ek aparatı almaktan başka mantıklı bir çözüm yok. Ha, gidip çok uzun bir CAT6 alıp aşağıdaki mdu cihazından tek parça olarak dairenize çekebilirsiniz teorik olarak. Ama bu sefer eski kabloyu sökmek, yeni aldığınız kabloyu aynı tesisattan tekrar çekmek, sonra daire içerisinde de istediğiniz odaya almak vs. çok uğraştırır.