Modemlerde gigabit port önemi

SenseiYavuz

Centipat
Merhabalar yeni bir modem arayışındayım. Modemlerde gigabit portun önemi nedir? 2020 yılında alınacak bir modemde kesin olmalı mıdır yoksa sizin için çok da önemli değil midir? Eğer 2020 yılında alınacak bir modemde olmalı diyorsanız TP-Link VR1200 olmasada olur diyorsanız keenetic extra DSL almayı düşünüyorum.

Evde gigabit portu kullanan bir nas cihazı kullanmıyorsan, normal ev kullanıcısı için o kadar önemli değil. Eğer arasındaki fiyat farkı azsa gigabit alınır geçilir. Nasıl olsa her gün modem almıyoruz.

Modemi sadece modem olarak kullanacaksanız (ADSL/VDSL) gigabit port önemli değildir. Zira VDSL en fazla 100 Mbps verebiliyor pratikte. Teorik olarak VDSL 100 Mbps üstü verebilse bile bunu Dünya'da sadece tek bir ülke yapabiliyor, o da Güney Kore. Şunu çok rahat ve emin olarak söyleyebilirim ki Türkiye'de VDSL'den 100 Mbps üzeri hız alamayacağız. Bu yüzden normal ev kullanıcısı için önemli değil.

Asıl fark evde NAS cihazlar kullanıyorsanız oluşur. Veya 100 Mbps üzeri fiber bağlantınız varsa. Yine aynı yere geliyoruz, ev kullanıcısına fiber de olsa 100 Mbps üzeri hız vermiyorlar. Bu işlerin içinde olan biri olarak söylüyorum; kısa ve orta vadede 100 Mbps üzeri vermeyecekler, daha doğrusu ucuzlamayacak ve normal ev kullanıcısı bu hızlara erişemeyecek. Fiber ile bile.

Sonuç olarak ev kullanıcısı için önemli değil. Evet, portlar gigabit port olsa daha iyi olur fakat ev kullanıcısı gigabit portu kullanmıyor zaten. Keenetic Extra DSL kullanıcısı olarak gözüm kapalı tavsiye ederim. Zamanında bin liralar verdiğim gigabit portlu Asus modemimi çıkardım ve Keenetic Extra DSL kullanıyorum şu an.

Wi-Fi konusunda modemi öneriyor musunuz? Ben de modem alacağım alma nedenim Wi-Fi hızım diğer odalarda çok düşük olması.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba arkadaşlar. Başlıktaki konuya paralel olarak bir sorum var. Yardımcı olursanız memnun olurum. Konu hakkında 3-5 gündür internette araştırma yapıyorum ama ağ konusunda neredeyse hiç bilgi sahibi değilim ve anlatılan konularda kullanılan terimlere çok ama çok yabancı olduğum için kendi adıma bir sonuca varamıyorum. Derdim şu;

ASUS DSL-AC51 300Mbps+433Mbps modemim var ve bu modemle VDSL modunda internete bağlıyım. İhtiyacım doğrultusunda WD my Cloud Home 6 TB ürününü aldım ve bu ürünü kutusundan çıkan ethernet kablosu ile direkt modeme bağladım. Bu arada VDSL bağlantı hızım download 28 Mbps, upload 12 Mbps. Modem bilgisayarıma 5 GHz Wi-Fi ile bağlı. (Evin konumu ve bilgisyarın konumu itibarıyla modemi PC'ye kablo ile bağlama şansım yok.) ev içindeyken PC'den bulut hardiske ulaşımım kısmende olsa yavaş. Veri aktarımı en fazla 8 mb/s oluyor. Ancak iş yerimden buluta dosya akatarmaya kalkarsam durum içleracısı bir hal alıyor. İnanılmaz bir donma, kasma... Aktarım hızı ise nadiren 1 Mb/sn oluyor, genelde 300-500 mbit/sn arasında değişiyor bu hız. Gigabit ethernet, gigabit swich falan bir şeyler var. Ama hangi şartlar nasıl bir kurulum yaparsam beni bir nebzede olsa hızlandırır hiç anlamadım. Mesela TP-Link TL-SG105 5 port 10/100/1000 Mbps gigabit Switch gibi bir alet alsam bende işe yarar mı, amacıma hizmet eder mi? Ya da TP-Link MC220L medya dönüştürücü ethernet kartı denen cihaz nedir, bu da bana çözüm olur mu? Genel olarak benim ne yapmam lazım ki özellikle iş yeri bilgisayarından evdeki bulutuma bağlandığım donmaları minimuma indirip aktarım hızı konusunda en azından bir 15-20 MB/snleri alabileyim?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…