Pandemiden önce yorucu gelmiyordu. Çünkü gün içinde başka uğraşlarla gözünüzü dinlendirebiliyordunuz. Ama pandeminin başlamasıyla ve aniden artan yoğunlukla bayağı yorucu gelmişti. Gözümün ve başımın ciddi ciddi ağrıdığı zamanlar oluyordu. Çünkü evde durduğunuzdan gün içinde sürekli monitöre bakıyordunuz, bu da ağrı yapıyordu.
Gün içinde 2 ya da 3 saat aralıksız aktif olmanız gerekiyor. Tabii ki ihtiyaçlarınız için ara verip dinlenebiliyorsunuz, ya da işiniz çıktığında sağ olsun diğer arkadaşlar ilgileniyor. Yorucu bir iş.
Ama denetim yoğun değilse ve bol bol zamanın varsa, zevkli de olabiliyor.
Başından sonuna kadar zerre noktalama işareti kullanılmadan yazılmış yazılar... Çile cidden. Bir de aniden ilgi görmüş ve aşırı derece rapor almış tartışma konuları...
Aslında ben hevesliyim moderatör olma konusunda. Her ne kadar yorucu olsa da. Bazen forumda boş boş geziniyorum boş boş gezinmektense denetim yapmak daha iyi olur.
Kendi tecrübem, moderatörlük için gerekli en önemli şeyin boş zaman olduğu. Çünkü cidden ilgi isteyen bir iş, ilgiyi azaltınca ya da üstüne düşmeyince her şey birbirine giriyor. Konular birikiyor, onayladığın konuda imla hataları oluyor...
3 saat aslında çok zor değil, eğer bu 3 saatiniz boşsa. Ama bu 3 saatte başka bir şey yapmanız gerekiyorsa, o zaman mahvoluyor.