Molex Fanlar İçin Kontrolcü

OsmanYılmaz1

Hectopat
Daha fazla  
Arkadaşlar merhaba. 2 yıl önce aldığım Kasamda 2 giriş, 3 çıkış olmak üzere 5 fan var. Arka fan 4 pinli onu anakarta taktım. Diğer 4 fanımın giriş pini molex. Bu 4 fanın 2'sini birleştirip güç kaynağının molex pinine bağladım. Fanlar gürültülü çalışıyor. Bu 4 fanın 4'ünü birbirine bağlayıp sonra güç kaynağına tek kabloyla bağlasam gürültüde azalma olur mu? Eğer olmazsa nasıl bir kontrolcü kullanmam gerekir? Piyasadaki kabloların hiçbiri molex değil.

Arkadaki fanlar:

Öndeki fanlar:

Son düzenleyen: Moderatör:
Benim kasamda 4 tane molex + 3 pin girişli fan var. Bunların hepsini birbirine molex ile bağladım. Bir tane 3 pini de anakartımın cha_fan portuna taktım. BIOS'tan Asus otomatik fan optimizasyonu yaptım. Fanlar neredeyse PWM fan gibi sıcaklığa göre düşük ve yüksek devirlerde çalışmaya başladı. Siz de deneyebilirsiniz.

Eğer anakartınızın markası farklı ise fanları yine dediğim şekilde bağlayın BIOS'tan elle fan profili oluşturun.

Molexleri birbirine bağlama kısmı tamam. Diğer 3 pinli fanı nasıl bağladınız anlamadım. Aydınlatabilirseniz çok sevinirim.
Fanların anakarta bağlanıyorsa eğer, fan çoklayıcı alabilirsin. Molex 12V kanalına bağlı ise 5V kanalına bağlayıp çözebilirsin.
5V 12V nasıl anlayabilirim?

Molex'le hepsinin birbirine bağlayın sonra fanlardan bir tanesinin 3 pin girişini anakartın kasa fanı (sys_fan, CHA_FAN) portuna takın.

Bende öyle kullanıyordum fakat 5. fanı takana kadar. 5. fanı takınca, fanlar yanıp yanıp sönmeye başladı. Bende öndeki 2 taneyi tekrar PSU'dan gelen Molex'e bağladım bunu bir çözümü var mı? Çünkü öndeki 2 fan çok ses yapıyor CHA_FAN'a bağlamak istiyorum.

Genelde PWM kasa fanı portları 1A güç verir. Her bir fan aşağı-yukarı 0.25A gücünde çalışır. Bu hesaba göre her bir PWM fan portu en fazla 4 fan besleyebilir.

Harici olarak PSU'dan güç alan fan çoklayıcılara bakabilirsiniz.

Peki öndeki 2 fanı gene PSU'dan gelen Molex'e elektriğini düşürüp bağlasam olmaz mı? Öyle bir şey yapamaz mıyım?

Peki öndeki 2 fanı gene PSU'dan gelen Molex'e elektriğini düşürüp bağlasam olmaz mı? Öyle bir şey yapamaz mıyım?
Ara kablo ile 5V'ta çalışmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için Youtube'da kendin yap videoları mevcut. Hazır olarak da satılıyor diye biliyorum.

Ya da şöyle PWM çoklayıcı da alabilirsiniz.

@AlgoritMa hocam bende de 4 fan Molex var hepsi birbirine bağlı oradan da modüler olamayan PSU'ya bağlılar galiba bir CHA_FAN PIN'i bende de boş. 4 pinli Molex'den bu 4 pine bir çevirici alıp oraya bağlasam kontrol edebilir miyim ayırca adını biliyorsanız link atar mısınız?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…