Monitör için hangi panel en iyisidir?

402318

Hectopat
Katılım
20 Aralık 2020
Mesajlar
1.253
Çözümler
7
Yer
Rusya/Moskow
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Güncel bu konuda bir içerik göremediğimden oluşturuyorum bu konuyu, sizden tek ricam LCD, AMOLED, IPS, VA vb. şeylerin hepsi panel midir, hangisi alınmalıdır? Not: 2K 27" monitör satın alacağım ona nazaran dikkat edin.
 
IPS panel alın. Bol paranız varsa OLED de alabilirsiniz. Ve evet onlarda panel. Lakin bildiğm kadar Amoled telefonlarda kullanılan panel olması lazım, LCD'de.
 
Yanlış bilmiyorsam, en güzeli OLED'dir ama çok tuzludur, daha az bütçede Hikaye oyunları için IPS tercih edilir, fps oyunları için 15k bütçede VA tercih edilir, ama 10k altı bütçede 1-2 istisna hariç kessinlikle IPS alınmalıdır.
 

FPS oyunu oynuyorsanız.

 
27" alanın genişse al ben küçük masaya aldım eziyet çekiyorum 2 yıldır. Günlük kullanım oyun için IPS en iyisidir OLED daha derin genelde film sinema vs için daha iyi olur. LCD en düşük bütçe ile alabileceğin panel türü.
 
IPS'den şaşmamanı öneririm.
 
IPS panel alın. Bol paranız varsa OLED de alabilirsiniz. Ve evet onlarda panel. Lakin bildiğm kadar Amoled telefonlarda kullanılan panel olması lazım, LCD'de.
"AmOLED" ekranlar Samsung'un OLED ekranları oluyor. Telefona özgü değillerdir, OLED bir Samsung TV alırsanız Amoled diye geçer veya tablet alırsanız Amoled diye geçer çünkü çoğunlukla Samsung kendi malını kullanır. Başka firmalarda Samsung'tan satın alırsa Amoled olur, Amoled Laptop bile var. Tabi başka ekran üreticilerinden almayı tercih ediyorlardır firmalar veya Samsung'tan aldıkları halde OLED diyip. Geçiştiriyorlardır.

Apple gibi Samsung'a rakip firmalar mesela Amoled kullanmaz doğal olarak.

Aslında günümüzde 4 tane panel tipi var. TN, VA, IPS, OLED.
-TN olanlar eski tip, en çirkin ekranlar ama 540 Hz gibi absürt hızları kusursuz aktarıyorlar. Ama baya iğrenç renkleri oluyor. Genede en iyis "Beyaz" rengi sunan ekrandır, zaten tüm renkler beyaz bir sisli gibi durur.

-VA, en iyi siyah renge sahip ekran tipi. OLED ekranlar kadar olmasada çok derin ve mat siyahları var, geceleri karanlıkta kullanırsanız şov yapıyor resmen. TN panelin düşmanıdır, çünkü TN'de siyah gridir bildiğin. Ama kavisli ekranları ışık sızması çok yapabiliyor ve genel olarakta ışık sızması sorunu çıkmaya müsait, ghosting çıkma olasılığıda yüksek olduğu iddia edilir.

-IPS, en çok tercih edilen ekran. TN ve VA'ya göre çok daha iyi renklere sahip ama "Kontrast/siyah renk" olarak VA'ya nazaran zayıftır. Oyüzden siyahlar sırıtır ama TN'ye göre hala dağ kadar fark vardır. VA ile renkleri aslında aşağı yukarı benzerdir ama pahalı olanlarda bu fark gitgide açılır. Pek bir zayıf yönü yoktur.

-OLED, alabileceğiniz en güzel ekrandır. TN, IPS ve VA'ya nazaran bükülebilir ekranları, siyahları direk gerçek siyahtır çünkü "Bağımsız piksel" teknolojisi sayesinde siyah renk sunması gereken pikseller direk ışığı kapatır, Amoled/OLED bir telefonunuz varsa gece test edin. Renkleride kristal bir sıvıya sahip olduğu için inanılmaz canlıdır. Zayıf yönü fiyatı tuzludur ve sıcağa maruz kaldığında yanar ekran.

Bütçeniz OLED'e yetiyorsa onu alın, yetmiyorsa IPS en uygunu olur.
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…