Monitör Karıncalanma Sorunu

Eren Kaplan

Kilopat
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
19 inc monitörümde pembe renkte karıncalanmalar çıkıyor. Genellikle beyaz ekranda daha çok belli oluyor bazen gidiyor bazen geliyor. Acil yardımlarınızı bekliyorum. Ekran kartımda mı sorun var yoksa monitörümde mi ?

karıncalanma pembe ise kablon bozuktur dostum görüntü kablosunun içinde birsürü kablo vardır (R,G,B,T,RB,GB,BB,+,-...) Pembe rengi veren renkler kablonun kırılmasıyla bu karıncalanmayı oluşturur. Kabloyu kaliteli bir kabloyla değiştirmeni öneriyorum sorunun düzelecektir.

karıncalanma siyah ise toprakmaladır. Topraklamayı gidermek için kablonun toprak hattını kesip iki fazda çalıştırman yeterli olacaktır.(Power kablosunun içinde siyah mavi ve kahverengi kablolar vardır. kahverengiyi sağdan soldan 5cm kesmen yeterli olacaktır.) Toprak hattının kesilmesi yeni nesil monitörlerde sorun çıkarmaz. tüplü ve lcd panel kullanan eski kocaman olan monitörlerde sorun olur.

Eğer yine de sorun çözülmesse sorun monitörün hertz ayarındandır hertz 59 ise 60 yapıp yada 60 ise 72,75 yapıp deneyebilirsiniz...

Son ihtimal ekran kartına yeterince güç yetmiyorsa bu sorun çıkabilir ve bu zamanla ekran kartınızı bozabilir.

Hocam öncelikle yorumunuz için teşekkürler monitörüm eski bi monitör lcd panel samsung syncmaster 940bw modeli. 2 farklı kablo denedim ama sorun devam ediyor. Ekran kartımda sorun olabiliceğini düşünüp başka bi monitör denedim ama onda hiç sorun çııkmadı. Elektrikten bi problem olacak olsa diğer monitörde de olurdu diye düşünüyorum çünkü aynı prize taktım. Yani sorun sanırım %90 monitörden. Sorun da tam olarak şu. Parlaklık ve kontrast ayarlarını değiştirdiğimde, örneğin yükselttiğimde beyaz olan bölgeler çizgi çizgi pembeleşiyor, düşürdüğümde parlaklığı beyazlar griye yaklaştığında da siyah ve gri olan bi sayfa açtığımda mor renkte çizgiler oluşmaya başlıyor. Resimdekiler gibi..

Sorun bende var beyaz karıncalanmalar oluyo ve evde bir yıldırım düştüğünde kaçak akım rolesi anında atıyor yani problem büyük ihtimal elektriksel. Peki, toprak hattını kestiğimde yangın çıkma, monitörün veya tesisatın komple bozulma olasılığı nedir ?

Evinde elektriksel bir sorun var muhtemelen topraklaman merkezi trafodan yeterince desteklenmiyor. Problem evinde ise profesyonel elektrik işleriyle uğraşan kişilerden yardım almalısın. Problem şebekede ise ana dağıtıcı firmadan destek almalısın. Toprak hattını böyle ciddi bir sorunun varken sakın yapmamanı öneririm cihazını yakabilirsin.

yazdığın renkler 20-30 yıl önce kullanılan kablo renkleri standardı. Eski yapılarda toprak hattı kahve rengi kablo ile çekilirdi. Fakat yıllardır evrensel renklere geçildi. Ve topraklama kablosunun rengi sarıyeşil oldu . (tek kabloda iki renk birden) kahverengiyi keserseniz faz veya nötrden birini keseceğinizden monitör çalışmaz.
2. Büyük hata
''Evinde elektriksel bir sorun var muhtemelen topraklaman merkezi trafodan yeterince desteklenmiyor ''
Topraklama ile trafo panosunun alakası yoktur.Trafoda faz ve nötr kabloları bulunur. Trafonun kendisi için topraklaması vardır.Fakat bu topraklama sağa sola dağıtılmaz o yapıya özeldir. Trafodan evlere sadece faz ve nötr kabloları gelir.Binalar temel topraklama yöntemi veya topraklama çubukları yardımı ile topraklaması yapılır.Eski binalarda topraklama zorunlu olmadığından maaliyetten kısmak için genelde yapılmamıştır.

Arkadaşlar konuyu hortlatıyorum ama, tam 1.5 yıl sonra şans eseri subwoofer'ı monitörün yanından aldıktan sonra beyaz karıncalanma gitti. Belki manyetik alanı bir etki yaratıyordur?

Arkadaşlar konuyu hortlatıyorum ama, tam 1.5 yıl sonra şans eseri subwoofer'ı monitörün yanından aldıktan sonra beyaz karıncalanma gitti. Belki manyetik alanı bir etki yaratıyordur?
Bilemiyorum bendede aynı sıkıntı var kasa hemen monitörün yanında ama onun etkisi yoktur diye düşünüyorum genelde siyah ekranda belli olduğundan sıkıntı etmiyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…