Monitör paneli ne kadar önemli?

Rilyus

Decapat
Daha fazla  
Selam herkese, bir monitör alırken panel çok önemli bir unsur mudur? Örneğin AOC marka, 240Hz, 0.5ms, VA panel bir monitör 5K fiyatında. Tamamen aynı marka aynı özelliklere sahip bir monitör sadece paneli IPS, fiyatı 7.5k oluyor. Bu noktada bu fiyat farkı yalnızca panel için değer midir? Panel ne gibi durumlarda önemlidir, ghosting ve benzeri gibi şeyler her panelde aynı derecede mi görülür gibi şeyleri öğrenmek istiyorum. Bilgili arkadaşlar yardımcı olabilirse çok sevinirim.

Sıkılmadınız mı şu hangi panel iyi konularından? Aynısından zibilyon tane var zaten.

Sorunuzu cevaplayacak olursam panele göre değil modele göre ilerlenmeli. VA panel olup oldukça başarılı monitörler de bulunuyor. Sırf VA panel diye öcü gözüyle bakmak da anlamsız.

Selam herkese, bir monitör alırken panel çok önemli bir unsur mudur? Örneğin AOC marka, 240Hz, 0.5ms, VA panel bir monitör 5K fiyatında. Tamamen aynı marka aynı özelliklere sahip bir monitör sadece paneli IPS, fiyatı 7.5k oluyor. Bu noktada bu fiyat farkı yalnızca panel için değer midir? Panel ne gibi durumlarda önemlidir, ghosting ve benzeri gibi şeyler her panelde aynı derecede mi görülür gibi şeyleri öğrenmek istiyorum. Bilgili arkadaşlar yardımcı olabilirse çok sevinirim.
IPS panel renk canlılığı ve renk doğruluğu sağlar. Tasarım işleriyle vesaire uğraşıyorsanız IPS panel sağlıklı olacaktır.

Panel tek başına bir şey ifade etmez, monitör kıyaslaması yaparken her özellik ele alınmalı. Misal G2412 ile 24G2SPU aynı paneli kullanmasına rağmen iki monitör arasında uçurum var.
VA ghosting manyağı, black smearing canavarı bir monitör.
Lakin renkleri canlı ve kontrast oranı yüksek.
Ayrıca siyahları iyi veriyor.
Modele göre yapılmalı bu yorumlar, zira kontrastı IPS kadar düşük olan ve renk gamutu değerleri IPS'ten daha kötü olan VA panel monitörler var. Siyah tekdüzeliği konusunda başarısız VA paneller de var.

Örneğin MSI G24C4, VA panel olmasına rağmen 1500:1 kontrast değerine sahip.
1694964702112.png

Örneğin 24GQ50F-B modeli %75 DCI-P3 ve %72 Adobe RGB değerlerine sahip. Bunlar oldukça giriş seviyesi renk gamutu değerleri.

1694964643329.png

Örneğin Odyssey G5 modeli VA panel olmasına rağmen berbat bir siyah tekdüzeliği performansına sahip.

1694964772506.png

Örnekler çoğalabilir ancak bu örnekleri atma sebebim genelleme yapmanın yanlış olduğu.

Film izleyeceksen IPS, hız istiyorsan (FPS oyunları oynuyorsan) TN, VA boş.

FPS oyunları ve VA?
Hocam çıldırdınız sanırım?
Asus VG247Q1A kullanıyorum, bilinen ve iyi bir marka, ghosting yüzünden görüntü çaaaaaaamur gibi.
Görmediniz sanırsam hocam TN yazdığımı.

Modelden modele değişiyor tabii fakat asla TN panel almazdım. Ya VA ya da IPS.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı