Monitör Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dostum bilgilerde bir yanlışlık olabilir mi ? Çünkü benim bildiğime göre görüntü kalitesinde VA > IPS > TN, hız için de TN > IPS > VA şeklindedir. Sen VA panel orta demişsin ama VA panel en gecikmeli olan fakat en iyi görüntüyü veren modeldir. Hatta her VA için geçerli mi bilmiyorum ama 144Hz VA panellerin gecikmesi yüksek olması nedeniyle gösterdikleri gerçek yenileme hızı 110Hz civarında olduğu söyleniyor.

Monitör alırken ek olarak bakılabilecek ek kriterler:

- Bit derinliği (8 bit ortalamadır.)

- 3D desteği

- Kontrast

- Anti-Glare yani mat ekran olması.

Benim monitörde normalde G-sync yok ama, monitör ilk elime ulaştığında Nvidia Denetim Masası'nda G-sync vardı. İlk başta şok olmuştum ve 1-2 ay kullandım ama geçenlerde bakayım dedim yok olmuş. Buna ne sebep olmuş olabilir? Ayrıca çok eski bir laptobum var. O laptobun ekranı nasıl oluyorsa 1300 küsür liraya aldığım monitörden daha net görüntü veriyor. Bu bahsettiğim görüntü sadece videolarda oluyor. Nedense 1080P izlediğim video veya film 480P gibi gözüküyor. Ama oyunlarda hiçbir sıkıntısı yok. 1080P, gerçekten 1080P gibi gözüküyor. Bunu Netflix, internetteki filmler, Youtube'da ki videolar gibi birçok yerden test ettim ama dediğim gibi görüntü kalitesi düşük gözüküyor. TN panel. Yardımcı olursan sevinirim.

Tüm IPS panellerin maksimum tepki süresi 4 ms'dir. 1 ms yazan IPS paneller yazılım ile tam 1 ms olmasa da 1 ms deneyimi yaşatacak seviyede olduğu için kağıt üstünde 1 ms diye geçer.
Tepkime süresinde iki birim vardır, G2G ve MPRT. IPS ve VA monitörlerde üreticiler genellikle 1 ms MPRT olduğunu belirtirler. 1 ms G2G tepkime süresine sahip monitörler de var, örneğin LG 27GL850.

Ben 1 ms G2G monitörlerde hiç ghosting göremedim fakat 1 ms MPRT monitörlerde dikkatli bakıldığında hafif ghosting gözüküyor.
Kaliteli bir panelde piksel aralığı 0.229-0.259 arası değişecektir. Kalitesiz bir panelde ise genellikle 0.289 gibi bir değer olacaktır.
Kaliteli kalitesiz her panelde çözünürlük aynı kalıp boyut arttıkça piksel aralığı ve PPI artacaktır.
Çünkü benim bildiğime göre görüntü kalitesinde VA > IPS > TN.
Hayır, renk ve görüntü anlamında IPS en iyisi.

Bilmiyorum ne kadar belli oluyor veya sizin ekranınızda nasıl gözüküyor ama bu dizi Netflix üzerinden açık ve laptobumda gördüğüm görüntüden çok daha bulanık. Sanki laptobumda 2K izliyorum ama şuan kullandığım monitörde 480P izliyorum gibi. Laptobumun çözünürlüğü 1366x620 mi ne öyle garip bir değer. 1080P bile değil. Anlam veremiyorum.

Senin bilgilerin yanlış kardeşim. IPS panel görüntü kalitesi olarak en yüksek, gecikme olarak da en yüksek paneldir. O yüzden gerçek bir 1ms veremez. VA panel iki panelinde ortasıdır. Bilgilerini tazelemeni öneriyorum.

Kaliteli kalitesiz her panelde çözünürlük aynı kalıp boyut arttıkça piksel aralığı ve ppı artacaktır.

Fark ediyor bilginize. Deneme şansınız varsa Pixel'e 50X Zoom ile farkı görebilirsiniz.

Evet IPS ve VA paneli karıştırmışım sanırım. IPS panellerin gecikmesi biraz yüksek olsa da genelde yenileme hızları VA panellerden üstün. Çünkü 144 VA panellerin gerçek gösterebildiği yenileme sayısı 110-120 civarına denk geliyor. Diğerlerine göre biraz pahalı da olsa IPS almak standart oyuncular için en mantıklısı sanırım.

Çok güzel bir tercih yaptım sayenizde bugün sizin anlattıklarınıza dayanarak 1460TL'ye VP249QGR modelini sipariş verdim. Çok, çok, çok ama çok memnunum. Teşekkür ederim.

Abi uzun zamandır bu sektördeyim eğer bu mesajı gören ve monitörler hakkında bilgisi olmayan bir insan varsa lütfen bana ulaşsın bu rehberin çok sıkıntılı yanları var yarıldım okurken.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…