Monitör Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Eyupdmrc1

Megapat
Daha fazla  
İyi günler. Şu anda askerdeyim, geldiğimde R5 3600+RX5700 veya i5 9400f + RTX2060 üzerine kurulu bir sistem almayı düşünüyorum. Yapacağım şeyler; tüm AAA oyunları oynamak, LOL ve CS:GO şeklinde online oyun oynamak olacak. Merak ettiğim birkaç şey var;

-Ms ve Hz değeri çok önemli midir? Şöyle ki 75 Hz bir monitörde oyunda 200 FPS bile alsan yenileme hızından ötürü 75 FPS gibi göreceğime dair bir düşüncem var bu doğru mu?

-24" düşünüyorum, bu boyutta FullHD ve 2K arasında çok fark olur mu? Ya da FullHD alırsam 1 yıla kadar bu bana yetmiyor yükselteyim der miyim?

-Curved tavsiye eder misiniz, çok gerekli bir şey mi?

Sorularım bunlar, şu an için marka model tavsiyesi beklemiyorum. Askerlik Nisan 2020'de bitecek - asteğmenim, askerlik 6 aya düştü nasıl Nisan'a kalıcan demeyin - o zamana kadar neler olur neler biter belli olmaz, ben sadece cahilliğim geçsin diye açtım bu konuyu.

Ms değeri önemlidir ama orada yazan değerlerin bir önemi yok, nice monitör 1ms diye lanse edilip 5-10ms tepki sürelerine sahip oluyor.

Sizin bakacağınız Hz değeri panel tipi ve çözünürlüğü.
Mesela, A markasının 144 Hz 2k 2 monitörü var, biri 5ms 1500 tl, diğeri 1ms 2000 tl. 5ms yazanı mı almalıyım mantıken yani.

-Merhabalar monitör seçerken kullanılan ekran kartına göre çözünürlük seçilir sizin almak istediğiniz sistemler için 1080P çözünürlüğünde'ki bir monitör yeterlidir.

-Hz olarak 200FPS alsanız da 300FPS alsanızda 75FPS gibi olmayacak görmeyeceksiniz, zaten artık 144Hz monitörleri uygun fiyata (çok da uygun olmasa da) bulunabiliyor.

-Curved şart değil kendi zevkinize göre alabilirsiniz, kimileri curved monitörün oyun oynarken oyunun içindeymiş gibi hissetirdiğini söyler.

-24' boyutundaki monitörde yeterli olacaktır. FullHD ve 2K arasında aşırı bir fark olmaz kaliteli bir FullHD monitör sizi uzun yıllar götürecektir.

Son düzenleyen: Moderatör:
24'' boyutundaki monitörde yeterli olacaktır FullHD ve 2K arasında aşırı bir fark olmaz kaliteli bir FullHD monitör sizi uzun yıllar götürecektir.
Bu dediğiniz saçmalıktan başka bir şey değil, arada %30'a yakın netlik farkı var. Arada fark yok diye avuntu yapmanın mantığı yok.

Mesela, A markasının 144 Hz 2k 2 monitörü var, biri 5ms 1500 tl, diğeri 1ms 2000 tl. 5ms yazanı mı almalıyım mantıken yani.
1ms olan daha düşük tepkime süresine sahiptir o yüzden 1ms alınız seçtiğiniz monitörlerin incelemerini kullanıcı yorumlarını okuyup onları dikkate alın.
Bu dediğiniz saçmalıktan başka bir şey değil, arada %30'a yakın netlik farkı var. Arada fark yok diye avuntu yapmanın mantığı yok.
Pekala bilgi için teşekkürler o farkı (netlik) ayrıntısı doğrudur kusura bakmayın.

MS ve Hz değeri çok önemli midir?
Hz değeri önemlidir fakat MS değeri denildiği kadar da önemli değil. Bizzat kendim 8ms laptop ekranımla 1ms GTG değeri olan monitörü ve 1ms MPRT değeri olan monitörü karşılaştırdım, oyun içinde aradaki fark hiç belli olmuyor fakat masaüstünde fareyi hareket ettirirken gözünüzle takip ederseniz aradaki fark belli oluyor.

75 Hz bir monitörde oyunda 200 FPS bile alsan yenileme hızından ötürü 75 FPS gibi göreceğime dair bir düşüncem var bu doğru mu?
75Hz monitörde 200 FPS alırsan kareler arasındaki gecikme azalacağından akıcılık 75 FPS'e göre az da olsa artacaktır fakat çok da bir şey beklemeyin. 144Hz'de ise 200 FPS almak çok daha iyi olacaktır.

24" düşünüyorum, bu boyutta Full HD ve 2K arasında çok fark olur mu?
Full HD ile 2K arasında fark var, ama sırf 2K için de monitöre ve ekran kartına fazladan para verilir mi orası tartışılır.

Full HD alırsam 1 yıla kadar bu bana yetmiyor yükselteyim der miyim?
Bu tamamen sana bağlı. 1080p monitör aldıktan sonra 2K'yı deneyimleyebilirsen keşke 2K alsaydım da diyebilirsiniz.

Curved tavsiye eder misiniz, çok gerekli bir şey mi?
Kavis deneyimi güzel oluyor tavsiye ederim. Ayrıca 1080p 144Hz VA panelli monitörlerin hepsi kavisli olduğu için onlardan almanızı öneririm.

R5 3600+RX5700 veya i5 9400f + RTX2060
i5 9400f ile RTX 2060 darboğaz yapabilir tam emin değilim. 2060 alacaksanız 1080p 144Hz, RX 5700 alacaksanız 1080p 144Hz veya 2K 75Hz monitör tavsiye ederim. RTX 2060 6GB olduğu için ileride çıkacak oyunlarda VRAM yetmeyebilir.

Aslında sorum da eksik olmuş benim pardon. Günümüz single player AAA oyunlarında (assassin's creed odysey, far cry 5, rdr 2 pc çıkarsa bir de gta 6, fifa 2020, forza yarış, the crew 2, cyberpunk 2077) ve profesyonel olmayan birkaç online oyunda, 5ms ve 1ms çok fark eder mi demek istiyorum. Hani şöyle açıym, cs:go da derece kasmayacaksan zaman geçirmelik oynayacaksan profesyonel arenaya hazırlanmayacaksan 1ms şart değil 5ms al oyunları akıcı şekilde oynarsın der misiniz? Yoksa bu ms farkı normal günlük zaman geçirmek için oyun oynanacağı zaman bile aşırı fark yaratan dikkat edilmesi gereken bir durum mudur?

Çook çok teşekkür ederim tamamen aklımdaki şeylere cevap olmuşsunuz işlemci ekran kartı kombinasyonlarını farazi yazdım alacağım zaman tam detayına ulaşacak onlar. Sorunum aslında para değil, sadece bilnçsiz şekilde rakamların büyüklüğüne kanıp para saçmamak için bilgi sahibi olmak istiyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…