Monitöre düz lehim atılsa ne olur?

emre2472

Kilopat
Daha fazla  
Arkadaşlar sizlere bir sorum olacak, dün gece yanlışlıkla monitöre yanlış + - verdiğim için şu kırmızı daire ile işaretlediğim yerin smd bobin yandı ben de başka bir kartdan söküp taktım ama çalışmadı. Şimdi o işaretlediğim yere düz lehim atsam ne olur sizin öneriniz nedir? Orijinal fotoğrafını koydum.
Bu arada kartı güç verdiğinde güç kaynağı kapandı ve o yeri ölçütüğümde multimetrede bir değer göremedim 1 yazıyordu.
Son olarak o bobin ne işe yarar hayati bir parça mıdır?

O bobin yanmışsa muhtemelen başka yerlerde uçmuştur. Bobin kolay kolay yanmaz normalde. Beslemedeki entegreyi de kontrol edin. Trafo çıkış veriyor mu kontrol edin.

Merhaba. Bobin yerine düz lehim atılıp DC girişinden akım uygulanırsa daha çok hasarlara veya SMPS adaptörün kısa devrede kendini korumasıyla yine direk kapanmasına neden olur. Zaten başka bir bobinle bunu denemenizle bu SMPS adaptör korumasının olması iç kısa devrenin halen devam ettiğini bize açıkça da gösteriyor.

Laptop, DC giriş beslemeli monitör, vb. ters akım koruması olmayan elektronik cihaz kartlarına yanlışlıkla ters yönde DC ters akımlar uygulandığında, ters akım koruması içinde olanlarda olduğu gibi "sigorta atması şeklindedir" gibi doğrudan etkilenen kısmı söylemek çok zordur. Devre şeması olmadan DC' nin kutuplarının değiştirilip yanlış kutupla girilmesiyle hangi kısımların (entegre, diyot, vb.) tam olarak da hasarlandığını söylemek asıl markasını avucunun içi gibi bilen asıl konu sahibi uzmanlarının haricinde hiç kimse için bence çok da kolay değildir.

Ama şu yapılabilir; karta çok yakından bakıldığında yanıp patlamış ve aşırı kokmuş entegre, diyot, vb. var mıdır? Bu tür elemanlar varsa sökülerek veya ayakları boşa alınıp bir avometreyle kısa devre ölçümü (ters bağlı diyot, zener diyot, transistör, elektrolitik kondansatör, entegre, vb.) kontrolü ve sonrasında kısa devreli olanları yenisiyle değiştirip yenilemek gibi bu sırada yapılabilir. Bunu çok iyi anlamak için ölçümden çok önce fiziki kontrolle yani bu devre kartının DC dişi soket girişi kısmından itibaren çok dikkatli bir devre takibi gözlemiyle bir lambalı büyüteçle ona çok yakından bakılabilir. Bobin yanmadan önce hangi kısımlarda kısa devreye (örneğin ölçülen 1 omajı DC girişle beraber halen iç kısa devre olduğunu bize açıkça gösteriyor) neden oldu da ondan sonra bu bobine doğrudan yüksek DC akım gelip onu patlatıp yaktı, vb. asıl onun mantıki nedeni araştırılmalı, yani yakından gözlem ve devreyi çok yakın takip edebilmek (devre takibi) oluşan bu son durumda bir şart olarak görünüyor. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…