Monitörler FPS Etkiler mi?

Hayır, etkilemez.

FPS, saniyede üretilen sahnelerin sayısıdır.
144Hz bir monitör 144 sahneyi 1 saniyede gösterebilme kapasitesine sahip oluyor, 144'den az sahne gelirse (FPS) gelen kadar gösterebilir. Tabii kapasitesinin üzerinde sahne sayısı gelirse kapasitesi kadar gösterir normal olarak.

Son düzenleme:
Monitörler bilgisayarınızın gücüne bağlı olarak alacağı maksimum kare hızını oynatabilmek için uğraşır. Monitörünüzün de kaç kare desteklediğine bağlı olarak monitörde görebileceğiniz görüntü akışkanlığı oluşur. Kısacası monitörlerin amacı bilgisayarın gücünü yansıtmaktır.

Monitörün Hz oranı FPS'yi etkilemez. Eğer monitörünüz 240 Hz ise 240 FPS aldığınızda 240 FPS akıcılığını hissedersiniz, 60 Hz ise FPS, 60 ve üzeri (İsterse 1,000 FPS olsun) tüm değerlerde 60 FPS'yi hissedersiniz.

Hz dışında eğer monitörünüzün çözünürlüğü düşükse sistem oyunlarda işlemciye daha çok yüklenir. Tam tersi olarak çözünürlük yüksekse oyunlarda sistem ekran kartına yüklenir. Yani durumdan duruma monitör darboğaza sebep olabilir.

Ekran kartında bir ayar var onu monitor Hz'sine sabitleyebiliyorsun 144 Hz monitorde 144 FPS almana sebep oluyor ama tavsiye etmiyorum.

Oyun ve işlem performansınızın monitörle bağlantısı tamamen sıfırdır. Monitörün tek yaptığı, ekran kartından aldığı kareleri size görüntülemektir - Freesync/Gsync gibi teknolojileri saymıyorum. -

60 Hz monitör vardır, saniyede 60 kare görüntü gösterir. Ekran kartınız monitöre 30 kare gönderirse, monitörünüz ard arda iki kareyi aynı göstererek onu 60'a tamamlar. Ekran kartı, monitörünüzün yenileme hızından yüksek bir frekansta görüntü gönderirse, diyelim ki 120 FPS, monitörünüz ekrandaki kare henüz tam olarak çizilmeden diğer kareyi çizmeye başlar. Tearing bu şekilde oluşur, ekran kartının gönderdiği birden fazla karenin monitörde aynı kare içinde çizilmesidir.

Özetle, monitör ne yapar ne eder size sabit bir frekansta görüntü sunar.

Performansı etkileyen asıl etmen ise çözünürlük gibi ayarlar. Bunları anlatmaya gerek duymuyorum çünkü yenileme hızının aksine zaten bilinen şeyler.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı