Rehber Monitörü Overclock Etme

Makaleler
2
Yer
İzmir
Daha fazla  
Meslek
Psikolog
Profil Kapağı
1524498912
Merhaba arkadaşlar. Bugün denk geldiğim bir videoda monitöre nasıl overclock yapılacağı anlatılıyordu. Merak edip denedim ve sonuç güzel olunca sizinle de paylaşmak istedim.

Öncelikle uzun zamandır 144 Hz bir monitöre geçmek istiyorum ama hala geçemedim. Eski model bir 19.5 inç, 768P, 60 Hz bir monitör kullanıyorum. Videoyu gördükten sonra denemek istedim. Sonuç olarak 77 Hz'e kadar çıkabildim.

Her şeyden önce bir uyarı yapmak istiyorum: Videoda açıkça belirtilmişti; bu ayar monitörünüzün kullanım ömrünü kısaltabilir ya da kullanılmaz hale getirebilir. O yüzden tüm sorumluluk sizdedir.

Öncelikle "NVIDIA Denetim Masası"nı açıyoruz ve "Çözünürlük Değiştirme" ayarına giriyoruz.

Daha sonra "Özelleştir" diyoruz ve "Ekranın görüntüleyemediği çözünürlüklere izin ver" seçeneğini işaretleyip "Özel Çözünürlük Oluştur" diyoruz.

Sonrasında ise "Yenileme Hızı (Hz)" ayarını arttırarak devam ediyoruz.

Test dediğiniz zaman eğer monitöre görüntü gelmeye devam ediyor ise belirlediğiniz hız stabil bir şekilde çalışabiliyor demektir. Eğer ki stabilite sağlanamaz ise monitör en son stabil çalıştığı değere otomatik olarak geri dönecektir. Eğer stabilite sağlanamaz ise kendi monitörümde bu hata ile karşılaştım:

Yaptığınız ayarların ise geçerli olduğunu test etmek için ise TestUFO: Mprt bu siteye girebilirsiniz.

Son düzenleyen: Moderatör:
Birkaç ay önce denemiştim ben de. XG27004K monitörümü 1440p'de yavaş yavaş ilerletiyordum. 1'er 1'er giderken sıkıldım, matematiğini yapıp olabildiğince yükselteyim, inerek kontrol ederim dedim. Bu da 2560 x 1440 x 135 = 3840 x 2160 x 60 = saniyede 497664000 pixel bant genişliğim olduğuna karar verip direk 1440p 135hz denemem gerektiğini düşünmeme yol açtı. İlginç bir şekilde (sizin monitörünüz bu kadar desteklemeyebilir.) çalıştı. CSGO ve R6 gibi oyunları 1440p 135 Hz'de oynuyorum. PUBG... PUBG zaten 90'ın üstünü sevmiyor.

Muhtemelen desteklemeyecektir. Benim monitör 10 yıllık olunca artık zorlayayım sınırlarını dedim.

Bunun için bir program var fakat resmi bir geliştirici tarafından yapılmadığı için buraya koymadım. Video "Banana Gaming" kanalına ait idi. YouTube'dan bakabilirsiniz programa.

@marcel'o

[Rehber] Monitörü Overclock Etmek

Recep Bey bu konuda bahsetmiş. İsterseniz bu konuya bakabilirsiniz.

Bana çok saçma geldi. Bence olmadı da. Bakabilir misiniz acaba doğru mu yaptım oldu mu?

Dosya Ekleri

• dw.png
    41 KB · Görüntüleme: 695
Öncelikle monitörün doğal çözünürlüğünü seçin. Örneğin 1920x1080. Sonra 60 dan daha büyük hangi seçenekler varsa tek tek deneyin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…