Bundan 1 yıl önce cihazıma Hackintosh kurulumu yapmıştım. O rehberde macOS Ventura kurulumunu önermediğini söylemiştim. Skylake Ventura geçiş rehberlerinden ve diğer forumlardan faydalansam da kabylake olarak taklit edince laptop ekranına görüntü gelmiyordu. Sistem sorunsuz açılıyor ama görüntü yok. İlginç. Hemen araştırmalara koyuldum fakat bir türlü siyah ekran sorununu çözemedim ve o gün bu bilgisayarın desteği Monterey'in desteği bittikten sonra biter deyip umudumu kestim. Tam 1 yıl sonra yeni gelen güncellemeler ve macOS sürümleri derken neden bir daha denemiyorum ki dedim ve bu sefer kabylake spoof ile değil de oclp ile denedim. Keşke bunu bir yıl önce deneseymişim. Oclp yamasından sonra sistem sorunsuz bir şekilde açıldı. Zaten Monterey EFI'min üstüne inşaa ettiğim için orada çalışan her şey burada da çalışıyor. Şimdi bu biraz detaylı bir anlatım olacak zira işin içine oclp girince süreç biraz daha farklı oluyor.
Bölüm 1: Sistem özellikleri:
Öncelikle bilgisayarımızın donanımsal özelliklerinden bir söz edelim;
1- GTX950M NVIDIA harici ekran kartı.
2- Intel i7 6700HQ bir işlemci ve eski piyasa adıyla konuşmak istersek Skylake bir işlemcidir kendisi.
3- ALC269 bir ses kartı.
4- chicony USB 2.0 yerleşik laptop kamerası.
5- Intel marka bir Wi-Fi kartı.
6- RTL 8411b PCI gigabit Ethernet kartı.
7- Realtek 8411b kart okuyucu (Apple tarafında yerleşik kart okuyucu olarak tanıtılmıştır.)
8- SMBus destekli bir touchpad (multitouch özellikleri çok güzel bir şekilde çalışıyor.)
9- N550RC BAT-3 orijinal Monster pili.
10- Intel Bluetooth kartı.
Buradan da anlaşılacağı üzere işlemci Skylake olduğu için sadece yamayla sistem açılmayacaktır. Bunun için ek işlemler yapmak gerekiyor. Burada da oclpden faydalanacağız.
Bölüm 2: OpenCore legacy patcher nedir, ne işe yarar?
OpenCore legacy patcher (oclp) aslında MacBook cihazlar için yapılmış bir araçtır. Lakin biz gerek Wi-Fi gerek grafik için birçok amaçla Hackintosh cihazlarda da kullanıyoruz. Oclp grafik için olan kısmı kendisi Skylake ile uyumlu hale getiriyor, biz de hackintoooldan yaptığımız ekran kartı yamasını attığımız zaman ekran kartımızı ve donanım hızlandırmamızı sorunsuz olarak çalıştırmış oluyoruz. Bunun için de sıp ve amfınin kapalı olması gerekiyor. Oclpnin bana göre en sıkıntılı özelliği veya Apple'dan mı kaynaklı bilemiyorum. Güncelleme indirmek istediğiniz zaman, diyelim ki 15.0'dan 15.01'e güncelleyeceksiniz, güncellemenin tamamını (yaklaşık 14-15 GB) indirmek zorundasınız. Bunun yanında da güncelleme yapacağınız zaman oclp yi ve yaptığınız ekran kartı yamasını kapatıp güncellemeniz lazım. Güncelledikten sonra da oclp yi ve yamayı tekrardan eski haline getireceksiniz. Bunun dışında bir sıkıntısı yok. Kim bilir yeni gelen güncellemeler ile beraber bu problemler de giderilir ve biz de daha sorunsuz bir Hackintosh deneyimi yaşayabiliriz.
Bölüm 3: Kurulum
Eğer verilerim gitmesin diyorsanız Update yoluyla geçebilirsiniz. Biraz karışık olsa da elimden geldiğince dilim döndüğünce, 10 numara telaffuzumla (!) anlatmaya çalıştım. Bazı kısımlar bilgisayardan kayıt aldığımdan dolayı tam net duyulmamış o yüzden sorunuz varsa forumdan sorabilirsiniz.
Video-1 Config'ler hakkında genel bilgiler:
Video-2 Update için Config hazırlaması:
www.veed.io
Video-3 Update için SMBIOS değiştirme ve Update.
drive.google.com
drive.google.com
Yeniden başlattıktan sonra sistem birkaç kez yeninden başlatılacaktır. EFI'den boot etmeniz yeterli. Zaten OpenCore sizin yerine seçmesi gereken şeyleri otomatik olarak seçiyor ve boot ediyor.
Bölüm 4: Oclp yamalama
Sistemimiz açıldı lakin desteklemediğinden dolayı grafik hızlandırmamız aktif olmadı. Bunun yanında da grafik yamasını oclp yi aktif etmeden yaparsanız hata alırsınız. Önce oclp ile yama yapmanız sonra Hackintool'daki ekran kartı yamasını aktif etmemiz gerekecek.
Video-1 oclp indirme ve SMBIOS değiştirme.
drive.google.com
Sıp devre dışı bırakma:
www.technopat.net
Video-2 oclp ile ekran kartını ve donanım hızlandırmayı aktif etme.
drive.google.com
Video-3 son kontrol.
drive.google.com
Bölüm 4: Son durum ve hatalar
Görüldüğü üzere her şey çalışıyor. SD kart da kısmen çalışıyor. Realtek Card reader kexti mmc kart okuyucuları desteklemediğiden sintekek-rtsx kextini kullandım. Orada da kext ile ilgili bir problem mevcuttu aynen çevirisini yapmak gerekirse:
Yani kart okuyucuyu kullanmak istiyorsanız cihazı uyutmadan önce kullanmanız lazım. Bunun çözümünü bilen biri varsa yardımcı olabilir zira bununla ilgili bir konu açacağım. Bu bütün sürümler için geçerli. Monterey, Big Sur vs. kext ile ilgili bir problem. Diğer sorunumuz ise muhtemelen oclpden kaynaklı bir sorun. Safari de sinematik ışıklandırmayı açarsanız şöyle bir durumla karşılaşıyorsunuz. Bu sadece Safari de video izlerken oluyor. Chrome da olmuyor üstüne üstelik kayıt yaparken veya fareyi oyantığınızda kayboluyor.
Ekran kaydı yapılırken: Ekran Kaydı 2024-10-27 23.53.32.mov
Kamera ile çekildiğinde: 20241027_234223.mp4
Bunun için de bir konu oluşturacağım. Bu iki sorun, en azından grafik glitch problemi düzelirse daha kararlı ve daha sağlıklı bir sistem olur. Zira cihaz Monterey'de olduğu gibi Sequoia'da da gayet hızlı ve stabil.
Bölüm 5: EFI linki
EFI linki aşağıdadır. Düzeltme yapılmamış EFI'dir. Kendiniz videoları izleyip ona göre configinizi oluşturacaksınız zira ben kimin hangi versiyonu kullanacağını bilemem. Videoları da o yüzden çektim zaten. EFI boyutu maşallah dedirtiyor: 120 MB (özelleştirmeler olduğundan dolayı)
drive.google.com
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
güncelleme:
Değişiklikler:
uyarılar: macOS ekran glitchlenmesi sadece macOS 15 sürümünde olup Sonoma ve alt sürümlerde bulunmamaktadır. Sonoma kullanılması önerimdir. Eğer 15 sürümünü kullanacaksanız bu glitchi aşmanız için Chrome kullanmanız yeterlidir. Safari'de oluyor sadece.
test edilmedi:
Sonoma 14.0 için Wi-Fi sorunsuz çalışmaktadır.
Ve şuan fark ettim. Sonoma ve üstü için gelen hareketli duvar kağıdında hafif bir takılma olabilir. Normaldir. SMBIOS kaynaklıdır.
EFI LİNKİ İÇİN TIKLAYINIZ.
Bölüm 1: Sistem özellikleri:
Öncelikle bilgisayarımızın donanımsal özelliklerinden bir söz edelim;
1- GTX950M NVIDIA harici ekran kartı.
2- Intel i7 6700HQ bir işlemci ve eski piyasa adıyla konuşmak istersek Skylake bir işlemcidir kendisi.
3- ALC269 bir ses kartı.
4- chicony USB 2.0 yerleşik laptop kamerası.
5- Intel marka bir Wi-Fi kartı.
6- RTL 8411b PCI gigabit Ethernet kartı.
7- Realtek 8411b kart okuyucu (Apple tarafında yerleşik kart okuyucu olarak tanıtılmıştır.)
8- SMBus destekli bir touchpad (multitouch özellikleri çok güzel bir şekilde çalışıyor.)
9- N550RC BAT-3 orijinal Monster pili.
10- Intel Bluetooth kartı.
Buradan da anlaşılacağı üzere işlemci Skylake olduğu için sadece yamayla sistem açılmayacaktır. Bunun için ek işlemler yapmak gerekiyor. Burada da oclpden faydalanacağız.
Bölüm 2: OpenCore legacy patcher nedir, ne işe yarar?
OpenCore legacy patcher (oclp) aslında MacBook cihazlar için yapılmış bir araçtır. Lakin biz gerek Wi-Fi gerek grafik için birçok amaçla Hackintosh cihazlarda da kullanıyoruz. Oclp grafik için olan kısmı kendisi Skylake ile uyumlu hale getiriyor, biz de hackintoooldan yaptığımız ekran kartı yamasını attığımız zaman ekran kartımızı ve donanım hızlandırmamızı sorunsuz olarak çalıştırmış oluyoruz. Bunun için de sıp ve amfınin kapalı olması gerekiyor. Oclpnin bana göre en sıkıntılı özelliği veya Apple'dan mı kaynaklı bilemiyorum. Güncelleme indirmek istediğiniz zaman, diyelim ki 15.0'dan 15.01'e güncelleyeceksiniz, güncellemenin tamamını (yaklaşık 14-15 GB) indirmek zorundasınız. Bunun yanında da güncelleme yapacağınız zaman oclp yi ve yaptığınız ekran kartı yamasını kapatıp güncellemeniz lazım. Güncelledikten sonra da oclp yi ve yamayı tekrardan eski haline getireceksiniz. Bunun dışında bir sıkıntısı yok. Kim bilir yeni gelen güncellemeler ile beraber bu problemler de giderilir ve biz de daha sorunsuz bir Hackintosh deneyimi yaşayabiliriz.
Bölüm 3: Kurulum
Eğer verilerim gitmesin diyorsanız Update yoluyla geçebilirsiniz. Biraz karışık olsa da elimden geldiğince dilim döndüğünce, 10 numara telaffuzumla (!) anlatmaya çalıştım. Bazı kısımlar bilgisayardan kayıt aldığımdan dolayı tam net duyulmamış o yüzden sorunuz varsa forumdan sorabilirsiniz.
Video-1 Config'ler hakkında genel bilgiler:
Video-2 Update için Config hazırlaması:

Yusuf Arda Bağçacı's Video - Oct 27, 2024
Ekran Kaydı 2024-10-27 19.12.17.mov

Ekran Kaydı 2024-10-27 19.28.01.mov

Yeniden başlattıktan sonra sistem birkaç kez yeninden başlatılacaktır. EFI'den boot etmeniz yeterli. Zaten OpenCore sizin yerine seçmesi gereken şeyleri otomatik olarak seçiyor ve boot ediyor.
Bölüm 4: Oclp yamalama
Sistemimiz açıldı lakin desteklemediğinden dolayı grafik hızlandırmamız aktif olmadı. Bunun yanında da grafik yamasını oclp yi aktif etmeden yaparsanız hata alırsınız. Önce oclp ile yama yapmanız sonra Hackintool'daki ekran kartı yamasını aktif etmemiz gerekecek.
Video-1 oclp indirme ve SMBIOS değiştirme.
Ekran Kaydı 2024-10-27 20.14.00.mov

Hackintosh'da SIP'ı devre dışı bırakmak
Merhaba, bu rehberim de SIP'ı nasıl devre dışı bırakacağınızı göstereceğim. Hazırsanız başlayalım. 1. Bilgisayarı kapatın ve OpenCore ya da Clover boot menü de Recovery partition'ı seçip başlatın. 2. İzlenceler kısmından Terminal'i açın. 3. Terminal'i açtıktan sonra şu komutu girin: csrutil...
Ekran Kaydı 2024-10-27 20.27.14.mov

Ekran Kaydı 2024-10-27 20.34.03.mov

Görüldüğü üzere her şey çalışıyor. SD kart da kısmen çalışıyor. Realtek Card reader kexti mmc kart okuyucuları desteklemediğiden sintekek-rtsx kextini kullandım. Orada da kext ile ilgili bir problem mevcuttu aynen çevirisini yapmak gerekirse:
RTS5287 | Working fine with sleep disabled. Not waking from sleep. (Uyku olmadan iyi çalışıyor. Kart uykudan uyandıktan sonra çalışmıyor.) |
Yani kart okuyucuyu kullanmak istiyorsanız cihazı uyutmadan önce kullanmanız lazım. Bunun çözümünü bilen biri varsa yardımcı olabilir zira bununla ilgili bir konu açacağım. Bu bütün sürümler için geçerli. Monterey, Big Sur vs. kext ile ilgili bir problem. Diğer sorunumuz ise muhtemelen oclpden kaynaklı bir sorun. Safari de sinematik ışıklandırmayı açarsanız şöyle bir durumla karşılaşıyorsunuz. Bu sadece Safari de video izlerken oluyor. Chrome da olmuyor üstüne üstelik kayıt yaparken veya fareyi oyantığınızda kayboluyor.
Ekran kaydı yapılırken: Ekran Kaydı 2024-10-27 23.53.32.mov
Kamera ile çekildiğinde: 20241027_234223.mp4
Bunun için de bir konu oluşturacağım. Bu iki sorun, en azından grafik glitch problemi düzelirse daha kararlı ve daha sağlıklı bir sistem olur. Zira cihaz Monterey'de olduğu gibi Sequoia'da da gayet hızlı ve stabil.
Bölüm 5: EFI linki
EFI linki aşağıdadır. Düzeltme yapılmamış EFI'dir. Kendiniz videoları izleyip ona göre configinizi oluşturacaksınız zira ben kimin hangi versiyonu kullanacağını bilemem. Videoları da o yüzden çektim zaten. EFI boyutu maşallah dedirtiyor: 120 MB (özelleştirmeler olduğundan dolayı)
EFI OCLP enson.zip

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
güncelleme:
Değişiklikler:
- OpenCore ve kextler güncellendi.
- SMBIOS sürümü MacBook Pro 13.1'den MacBook Pro 16.4'e çıkarıldı.
- Ekran kartı yaması değiştirildi. OpenCore rehberine göre Update sıkıntısı çıkarmayacak şekilde tekrar yapıldı.
- SMBIOS'a uygun olarak USB port ve güç yönetimi yamaları yapıldı.
- ACPI errorun engellenmesi için no ACPI Build olarak inşaa edildi.
uyarılar: macOS ekran glitchlenmesi sadece macOS 15 sürümünde olup Sonoma ve alt sürümlerde bulunmamaktadır. Sonoma kullanılması önerimdir. Eğer 15 sürümünü kullanacaksanız bu glitchi aşmanız için Chrome kullanmanız yeterlidir. Safari'de oluyor sadece.
test edilmedi:
- HDMI ve HDMI sesi test edilmedi. Çalışmayabilir.
- Sınavlarım olduğundan dolayı SMBIOS'u detaylı olarak seçemdim. Biliyorsunuz ki SMBIOS performansa etki eder. Ara tatilde SMBIOS seçimini ince eleyip sık dokuyarak yapacağım.
- Sonoma 14.0'dan 14.3'e kadar AirportitwlmSonoma140.kext
- Sonoma 14.4 için AirportitlwmSonoma144.kext
- Sequoia 15.X için itlwm.kext
- Monterey için AirportitlwmMonterey.kext
- Big Sur için AirportitlwmBigSur.kext
Sonoma 14.0 için Wi-Fi sorunsuz çalışmaktadır.
Ve şuan fark ettim. Sonoma ve üstü için gelen hareketli duvar kağıdında hafif bir takılma olabilir. Normaldir. SMBIOS kaynaklıdır.
EFI LİNKİ İÇİN TIKLAYINIZ.
Dosya Ekleri
Son düzenleme: