Monster Rezilliği

Resim olarak attığım, bir de aynısının 32 GB RAM ve 1TB SSD'li Monster hali.

İşte özellik bunlardan ibaret değil. Her ASUS laptop aynı olmadığı gibi, her Monster laptop da aynı değil. Biliyorsunuz, laptoplar masaüstü bilgisayarlar gibi standart parçalar içermiyor. Dİğer donanımlara bakmak gerekiyor. Ekranına, soğutmasına, plastik kalitesine...

Strix G'den Scar'a bile iki üç şey değişiyor.

Monster Abra A7, i7-6700HQ, 16 GB RAM, GTX960M ekran kartı, 2016 yılında oğluma okul hediyesi olarak almıştım. Tabi ki bakımlarını kendim yaptım, termal macunu ve temizliği, ekstra SSD eklemesi, 32 GB olarak RAM değişimi derken...
Oğlum hala kullanıyor, bütün gün 2-3 farklı oyun oynuyor. Bu pandemi döneminde mütemadiyen bütün gün oyun oynuyor. Bu konudaki sıcaklık mevzusu üzerine bir bakayım dedim ve sıcaklık; hem de yük altında 87 dereceyi geçmedi. Herhangi bir voltaj düşürme gibi "kesinlikle gereksiz" bir işlem yapmadım. Sadece bakım, temizlik ve altına iyi bir soğutma. Nokta.
Monster laptop kendi kullanımım için tercih eder miyim? Hayır.
Başkasına tavsiye eder miyim? Çocuksa, ergense evet.
F/P ürünü müdür? Evet.
Kaliteli midir? Hayır.
Oyun haricinde iş için de kullanılır mı? Zorunda kalırsan, evet.
Bu konu marka meselesi değil. Her laptop 90 dereceyi görür. Önemli olan yük altında verimliliğidir.

Herhangi bir voltaj düşürme gibi "kesinlikle gereksiz" bir işlem yapmadım. Sadece bakım, temizlik ve altına iyi bir soğutma. Nokta.

Voltaj düşürme gereksiz değildir, zararlı da değildir. Intel'in mobil ve özellikle U serisi işlemcileri, daha düşük voltajlarda daha performanslı ve serin çalışıyor. Ayrıca Undervolt'un yanında Max Turbo ayarlarını da kısarak, daha düşük ama daha uzun süren yüksek GHz değerleri elde etmek mümkün.

Güzel bir örnek:

Intel mobil mimaride i7 // H veya HQ işlemcilerden bahsediyorum. Şahsen ben kıyamam undervolt yapmaya.

Intel mobil mimaride i7 H veya HQ işlemcilerden bahsediyorum. Şahsen ben kıyamam undervolt yapmaya.

İster mobil olsun ister masaüstü, Undervolt yapabilirsiniz. Undervolt, işlemciyi bozmaz. Zaten daha düşük voltaj vererek işlemciyi bozamazsınız zira bunu koruyan sistemler vardır.

Siz gün içinde işlemciyi kullanırken bile voltaj sabit kalmaz. Undervolt'un mobil işlemcilerdeki en büyük getiri, yük altında işlemci Turbo moduna geçtiğinde, Watt ve sıcaklık değerlerini azaltır. Watt ve sıcaklık değerleri azaldığından, işlemci daha geç Power Throttling ve Thermal Throttling olur. Bu da yüksek frekans değerlerinde daha uzun kalabilmesini sağlar.

Yeni Intel işlemcilerde eskisinden farklı olarak iki Turbo kademesi var artık, ilk kademe alışık olduğumuz, birkaç yüz MHz'lik frekans artışı. Ancak en üst kademesine, özellikle güç tüketimini ciddi anlamda arttırarak yüksek GHz değerlerine çıkıyor.

Eğer Ultrabook kullanıcısıysanız, Undervolt pil süresini bile artırabilir.

Evet daha önce HP spectre X360 i7-8550U işlemcili Ultrabook'da yaptım ve aynen dediğiniz gibi faydasını da gördüm. Özellikle pil konusunda da faydası var, çok doğru.

Konu Monster gibi oyuncu odaklı bir dizüstü olunca; kullanıcı kitlesine binaen bütün şikayetler ya sıcaklık ya da yüksek derecelerde verimsizlik olduğunda, her bir kullanıcıya undervolt yapın denmesini doğru bulmuyorum.
Bence üretici; kendi manuel iş akışına (eğer sizin de dediğiniz gibi gerekli ise) undervolt konusunda otomatik optimizasyon sağlayan küçücük bir yazılım ekleyebilir. Bu kadar şikayet ile de uğraşmamış olur. Naçizane fikrimi yazdım.

Ektedir.

Dosya Ekleri

• resim_2020-12-15_153933.png
    91,9 KB · Görüntüleme: 70
  • Ekran Görüntüsü (73).png
    117,7 KB · Görüntüleme: 72
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…