İnceleme Monster Tulpar T5 v20.3

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Benim laptop bugün elime geçecek. Monstar tuplar T5 20v. 3 laptopu aldıktan sonra neleri test etmemi tavsiye edersiniz? Ve hangi programları ve oyunları kurarak bu işlemleri yapmam daha sağlıklı olur?

Burada adamakıllı cevap vermezler kötülüyorlar ama hayırlı olsun hocam.
Ölü piksel testi.
Işık sızması.
RAM SSD marka kontrolu.
BIOS sürümü kontrolü.
Ec sürümü kontrolu.

Yazılım olarak ise Intel ve GeForce ex. İndirin kurun güncellemeleri yapın.
Windows Update'leri yapın.
Ekran kartını FurMark testine sokabilirsiniz.
Bir diğer test ise 3DMark spy testi.

@germiyan BIOS son surumu bizdeki olan.
Sorun başka gibi.
Ama yazılımsal bundan eminim.
Chipset değil olay.
Islemci de degil.
Ya SSD ya yazılımsal( çok az ihtimalle RAM)...
@KeReM BeY
Sonuç kötü değil.

OC ayarlarınızı alabilir miyim?

Hocam bence öncelikle 20.3 için sıcaklık sorununa bir el atmanız lazım. Sizin sonuçlarda sıcaklık değerleri ile benimki arasında ciddi farklar var. Bunun en güzel çözümü termal macunu değiştirmek ile olur. Bir sonra ki aşamada cihazın hava alabilmesini sağlamak. Ben geçen sene FRISBY FNC 5230ST 4xFan(Ayarlanabilir) almıştım. Şuan mediamark'da 189 TL. Tabi benim aldığım 5. seviyeye kadar fan hızlarını artırabiliyordu şuan satılan üründe bu durum 6 kademeye kadar ulaşmış. (yani yeni bir ürün) Tabi soğutucunun olması cpu ve gpu ikilisi için çok bir fark yaratmıyor ancak laptopun genelini daha serin tutuyor. Ama asıl işlevi laptopun hava almasını sağlamak. Bunu da zeminden yükseklik ayarı ile üst seviyeye çıkartabiliyorsunuz. Aynı zamanda laptopun aşağı düşmemesi için önde bir tutma aparatı var. Kullanım için bunlar son derece önemli. Bu arada ürünü alırken monster'ın soğutucusunu aldım sözde aliminyum lakin yükseklik ayarı olmadığı için hiç bir işe yaramadığını görünce geri iade ettim ve eski frisby'i kullanmaya devam ettim. Şuan hala frisby'i kullanıyorum. Elbette daha iyi bir ürün bulursanız kesinlikle onu alın derim. Mesela aliminyum kasa yükseklik ayarlı ve fan hızı yüksek olan bir ürün bulursanız daha iyi olacaktır.

Bu sorunlara el attıktan sonra iş tamamen monster kontrol merkezini kullanma ve çözme işine kalıyor. İşlemci tarafı için Şurada yazılanları okuyun. Yani düşük puan alanlar şurada ki yazılanları uyguladığında r23'den 13k'ya yakın sonuçlar alıyor. Zorlasa 14k'ya da gelir. Ben iyi bir termal macun olmadan bu sıcaklık değerlerinizle bunları uygulamanızı tavsiye etmiyorum. Yani sıcaklık değerlerinizi ne kadar düşürürseniz performansınız da bir o kadar artacaktır. Ben bunları denemedim lakin ona rağmen 12k'ya yakın bir değer almıştım. Yani 13-14k'lara çıkmak aslında çok da uzak görünmüyor.

Sizin sonucunuzda benim gördüğüm kadarıyla işlemci odaklı performans aldığınız görünüyor. Bunu gpu şekline çevirmeniz lazım. Nvdia denetim masasında ki "surround, physX yapılandırmasını" otomatik ayardan gpu 3060'ı seçin ve uygula deyin.

Sonra monster kontrol merkezi "akıllı güç kontrolü" kısmına gelin.

Benim test ettiğim sırada işlemci tarafında değerler PL değerleri dışında "varsayılan" şeklindeydi. (PL1-PL2-PL4) (90-90-200 yaptım) Yani işlemciye çok dokunmadım. Çekirdek voltaj ofset (mV) ve diğer tcc offset gibi ayarlar kapalı konumda. Amaç r23 sonucu almaksa zaten yukarıda ki link size yardımcı olacaktır lakin amaç Timespy olduğu için bende ki değerler şu şekildeydi. Çekirdek saat offset: 160 Mhz, Bellek saat offset 850Mhz, Hedef sıcaklık ise 87 derece olarak ayarladım. Normalde bu ayarlarda "kırmızı uyarı" görünüyor lakin ben sıcaklık değerlerime güvenerek yaptım. Elbette bunu daha yüksek seviyelere de çıkartabilirim ama termal macuna güvenmediğim için bu ayarlarda bıraktım.

Asıl önemli kısımlardan biri de hemen altında dynamic boost'u etkinleştir kısmı bulunmakta. Bunu kapatıp "Yapılandırılabilir ekran kartı güç ayarı"nı etkinleştirmeyi seçin. Normalde bu değer (TGP seviyesi) 115W görünüyor. Bunu 130W'a çıkartın.

Bunun dışında performans artırmak için ekstra bir şey yapmadım. Nvdia denetim masasında da aslında çok ayar var performans arttırımı için ama o kısıma hiç girmedim. Bilmiyorum araştırmak lazım. Zaten bende yeni öğreniyorum -)

Sonuç olarak dediğim gibi termal macun+yükseklik ayarlı bir soğutucu ile işe başlamanızı tavsiye ediyorum.

Ocam bence öncelikle 20.3 için sıcaklık sorununa bir el atmanız lazım. Sizin sonuçlarda sıcaklık değerleri ile benimki arasında ciddi farklar var.

OC stabil değil ondan dolayı.

Mesela alüminyum kasa yükseklik ayarlı ve fan hızı yüksek olan bir ürün bulursanız daha iyi olacaktır.

Ev yapımı 12Volt fanlarım var çok iyi üflüyor ama test sırasında bağlı değildi işlemcinin altında saniyi tipi var 6000RPM olması lazımdı.

Zaten dGPU açık?

Sonuç olarak dediğim gibi termal macun+yükseklik ayarlı bir soğutucu ile işe başlamanızı tavsiye ediyorum.

Elimde zaten MX4 var en kral macunlardan günlük hayatta ısıdan dolayı bir sıkıntı çekmediğim için sürmedim şimdilik yaz gelmeden sürerirm. Teşekkürler.

1. Elinize sağlık, kabul edersiniz ki 15,6" olması ve aslen daha duşuk gücte bir cihaza ait kasa olmasi nedeniyle ısınıyor. Gerçek Tulpar Kasalari (@BaranHB hocamın kullandıgı T5 v21.6 , performansini cidden kanitladi.) bu kadar performans kısmıyor.
  2. Aklımda her seyden once guzel bir laptop sogutucu almak var, sunakinin fanlari neredeyse donmuyor.
  3. Toz ve Macun temizligini yaza dogru yapacağım zaten.
  4. Gerçek Tulpar Kasalari performanstan kolay kolay kısma yapmazken bu kasa yapiyor, aslen biraz UV falan halletmeyi planlıyorum. Bu aralar işim var, umarim @erengore hocam bana persembe, cuma gibi yardımcı olur.
  5. Dynamic Boost bende de 15W.
  6. O Nvidia ayarını hallederim, testi zaten MsHybrid yaptım.

Ev yapımı 12Volt fanlarım var çok iyi üflüyor ama test sırasında bağlı değildi işlemcinin altında saniyi tipi var 6000RPM olması lazımdı.
6000RPM nedir be? Normal fandan guclü.
Testi onla yapsanız ciddi anlamda performans artar, eminim.

evet dGPU açık olacak. Bende de dGPU açıktı. Bir de ram hızları muhtemelen sizde "otomatik" durumda olabilir. Onu da şu şekilde değiştirin. Bu şekilde sabit 3200mhz şeklinde çalışacaktır. ikinci seçenek 2933 üçüncü seçenek 3200 şeklinde çalıştırıyor cihazı.

Dosya Ekleri

• re.jpeg
    84,5 KB · Görüntüleme: 35
@timelook hocam bu ayarlarla oynamak sorun oluşturmaz degil mi?
Aslinda vaad edilen 3200MHz ama...

Hala kötülüyorlar diyorsunuz. Biz ne gördüysek onu söylüyoruz , bir arkadaş bizzat iade edecek neredeyse. Aldığınız timespy puanları düşük. İşlemciler throttle oluyor. Kullandığınız laptop kaliteli değil. Para verdiniz diye iyi olacak diye bir şey yok. Bu laptoptan geçen sene de şikayet alan çoktu. Hiç takip etmezseniz böyle kötülğyor yazarsınız.

@499337 ben aldığımdan beri bu şekilde kullanıyorum. Belki ramlerin ısınmasından kaynaklı sorunlar yaşanabilir. FPS frop yaşayan arkadaşlar bunu 2933'e sabitleyip test edebilirler. Otomatik durumda stabil olmuyor malum. En azından ram'den kaynaklı ısınma yüzünden olup olmadığını bu şekilde tespit edebilirler diye düşünüyorum. Elbette bu konuya hakim değilim ancak sadece fikir yürütüyorum.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…