Monster Tulpar T7 v20.3.2 anlık sistem kesintisi ve kilitlenme

Ergün İnce

Hectopat
Öncelikle merhaba sorunum şu şu ana kadar sadece oyun oynarken yaşıyorum ınterrupts yani sistem kesintileri anlık olarak yükseliyor arkadan proccesexplorer programı ile kontrol ediyorum. Genelde Forza Horizon 4 ya da GTA V oynarken oluyor bilgisayar bir anda kilitleniyor kulaklıktan tırrr diye ses geliyor imleç falan her şey takılıyor bazen 4-5sn bazen 10 saniyeye kadar sürüyor ve sonra normale dönüyor bu süreçte hiçbir türlü bir şey yapamıyorum. Çok sık olmasa da yapıyor ve rahatsız ediyor. Ardından hemen kontrol ediyorum ki anlık olarak sistem kesintileri %0 -%1 arası dolaşırken tam o kilitlenme anında %12 %15'e falan çıkıyor ve CPU kullanımı anlık artıyor. Sorun bu yani internette bir sürü yol denedim ama tam olarak istediğime ulaşamadım genelde yüksek CPU kullanımı sorunu falan ama benimkinormalde bir sıkıntı yok sadece o anlık oluyor.

Dediğim gibi kesin çözümü varsa yardımcı olursanız sevinirim. Genel olarak denediğim çözümler de var denemediklerim de. Bazıları demiş tek tek kontrol et her an olmadığı için denemem imkansız. Bu arada bilgisayar modelim Monster Tulpar T7 v20.3.2 dGPU olarak kullanıyorum yani Intel ekran kartı devre dışı.(etkinken de yaşamıştım sorunu).ve son olarak eke bıraktığım görseldeki sürücüyü güncelleyemiyorum ne olduğunu da bilmiyorum chipset ile alakalı galiba ama güncelle dediğimde mavi ekran verip yeniden başlatıyor anlamış değilim.
Bilgisayarı 4 ay önce falan aldım aldığımdan beri sorunu yaşıyorum bir ara olmuyordu şu an devam ediyor bu arada notebook soğutucusu da kullanıyorum.)

@erengore @Radeon RX 5500M hocam yardımcı olabileceğiniz bir konu mu?

Dosya Ekleri

• Intel(R) Host Bridge_DRAM Registers - 9B44 Özellikleri 19.12.2021 01_28_57.png
    11,6 KB · Görüntüleme: 66
Son düzenleme:
@Ergün İnce sizin sisteme UV mi yapmıştık? Bir yerden hatırlıyorum gibi...

Bu arada anlık kesinti artışı oluyor ve sonra yoluna giriyorsa bu bir sistem hatasıdır. Eğer hata çözüme kavuşmazsa tam kesinti meydana gelir. Olay yaşandıktan sonra NVIDIA kartın çalıştığına emin olun.

Eğer kart hala çalışıyorsa diğer birimleri inceleyelim.

Evet denemiştim ama sisteminiz sevmedi demiştiniz ve yapsak da etkili olmaz demiştiniz. Şöyle oluyor oyun oynarken bir anda bilgisayar kilitleniyor ve tırrrrr diye ses geliyor bazen 5-6sn ye ye kadar sürüyor ardından programda sistem kesintisinin %12'ye falan çıktığını görüyorum. Buna ek tam o anda bazı CPU çekirdeklerinin kullanımının %90-100'e çıkıp kilitlenme düzeldiğinde hemen düştüğü gözüküyor. Geçen sefer baktığımda ekran kartı'da tam o anda kullanımı sıfırlanmış. Olaydan sonra oyunu oynamaya devam edebiliyorum ama belki psikolejiktir FPS'in biraz düştüğü ve sıcaklık artmış gibi hissediyorum.
Yardımcı olabilecek misiniz?

Son düzenleme:
Bu dediğinizin bir çok sebebi olabilir. Yani tam bir şey söylemem zor. Bir birim düşük voltaj etkisiyle çalışmasında anormallikler olmuş olabilir. GPU çökmüş olabilir. RAM'ler kaynaklı da bu durumun olduğunu duymuştum. Depolama birimi kaynaklı olabilir ama oldukça düşük bir ihtimaldir. Epey sebebi olabiliyor inanın.

@erengore evet bende biliyorum en son memtest86 ile ile test yaptığımda birşey çıkmamıştı ssd'yi de crystaldiskinfo ve hd tune ile kontrol etmiştim problem çıkmamıştı.
İşlemci ile yada ekran kartı ile ilgili ama naısl anlıcam çözücem bilemedim birde son olarak o sürücü ne sürücüsü ve neden güncellemeye çalışınca mavi ekran alıyor alabilirim?

O sürücü sistem aygıtlarından bir sürücü.
"DRAM, bir tümleşik devre içinde her bir veri bitini ayrı bir kapasitör içinde saklayan Rastgele Erişimli Bellek türüdür. Daha çok kişisel bilgisayarlarda kullanılan DRAM, RAM‘in en fazla kullanılan biçimidir. Bu bellekte bilgi alışverişi elektrik sinyalleri ile sağlanır. Bu sebeple de sürekli yenilenme ihtiyacı duyar ve bir saniye içerisinde binlerce kez yenilenir. Buna rağmen SRAM’den daha yavaştır."

Özetle sistemin davranışı üzerinde etkili bir birimdir. Yanlış yönetilmesi durumunda sistemi etkileyebilir.

O sürücüyü güncelledikten sonra mavi ekran yiyorsanız eski haline geri dönün.
Chipset sürücüsü günceller misiniz bu arada?

Monster sürücüler bölümünden indirip kurdum sürücüleri.Fakat sormamın bir nedeni de buydu bir çok driver update programında chipset ve sistem ile ilgili sürücüler tam güncel gözükmüyor ve güncelleme var gözüküyor.CCleaner,driver udpate fln.. Güncelle dediğimde bu dram e geldiğinde mavi ekran veriyor diğerlerinde bi problem olmuyor ama belki psikolejiktir uygulama ile güncelledikten sonra daha sık kitleniyor.
Bu arada konuyla alakasız olacak ama forza oynarken farkettim sağ taraftaki ctrl,yön tuşlarının olduğu taraf civarında kafamı biraz klavyeye yaklaştırdığımda o taraftan bir cızırtı sesi geliyor.Çok rahatsız edici değil ama fark ediliyor zzzzzzzzzzz diye böyle bi şey çalışma sesi gibi geldi ama hiç karşılaşmadım bu normal mi?

Son düzenleme:
Şimdi adım adım gideceğiz.
Sisteminize format atın ve sırasıyla şunları kurun.
NVIDIA ekran kartı sürücüsü.
İntel GPU sürücüsü.
Chipset Sürücüsü.

İlk bunları kurun. Ardından tekrardan bakalım. Chipset sürücünüz için aygıt yöneticisinde sistem aygıtları kısmının ekran görüntüsünü atar mısınız şimdiden?

Bu arada format atın demişsiniz ama bilgisayar ilk geldiğinde sorunsuz bi şekilde temiz kurulum yapmıştım ve monster'ın sürücülerini indirmiştim bi hata olmamıştı ertesi günlerde oyun yüklediğimde sorun ortaya çıkmıştı zaten yani birşeyler yanlış gitme gibi bi durum olmamıştı.

Dosya Ekleri

• Aygıt Yöneticisi 6.01.2022 23_08_22.png
    80,1 KB · Görüntüleme: 51
Hocam bence ayrı bir konu açın ve diğer bilgili arkadaşlardan yardım alın. Benim aşırı hakim olduğum bir konu değil. Ortalama seviyede bilgim var sizin sorununuzda.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…