Monster Tulpar T7 v20.3 undervolt önerisi

sezaiemrekonuk

Hectopat
Yer
Ankara
RAM
16GB DDR4 2933MHz
Ekran kartı
NVidia RTX3060 Max-Performance 6GB
Anakart
Monster Tulpar T7 20.3's Motherboard
İşlemci
Intel i7-10750H
Öncelikle selam, undervolt konusunda yapmalı mıyım yapmamalı mıyım karar veremedim ve sizlere danışmak istedim.

Elimde başlıkta da olduğu T7 v20.3 var. Bu modelde Intel i7 10750H bir işlemci ve RTX3060 Max performance 6 GB bir kart var. Laptopun performansından gayet memnunum. Sadece 6-7 aydır termal macunu aynı 2 hafta içinde değiştirttireceğim.

Sorunuma gelirsek; bu laptopta Half-Life'de oynasam Cyberpunk 2077'de oynasam aynı seviyede ve aşırı ısınmalar meydana geliyor. Bilgisayar kendini 'oyun' modundayken sanki uçacakmış gibi hissediyor olsa gerek ki neredeyse havalanacak kadar fan açıyor resmen. Half-Life yani, hani öyle ahım şahım bir oyun da değil.
Herhangi bir işlem yapmıyorken, Spotify+Chrome+Discord kullanırken ise fan hala yavaştan duyulacak kadar çalışıyor. Alırken insanların 'ofis' modunda sıfır sesli çalıştığını duymuştum. Bende böyle bir durum yok maalesef.

İşlemcim durduk yere Turbo moduna geçip 4.4GHz'lere çıkıyor. Ben açıkçası idle modundayken bilgisayardan harika bir performans beklemiyorum, o yüzden undervolt ile kısmen gücünü düşürmek istiyorum bilgisayarın idlelerken. Forumda @erengore dostumuzun i7 10750H ile ilgili bir thread altına attığı yorumlardan yola çıkarak ThrottleStop ile System agent hariç CPU ile ilgili olanlarda -100.6, GPU ile ilgili olanlarda -60.5 değerini uyguladım. Ancak başka arkadaşlarda 10. nesilde kilit olduğuna dair postlar var. Yani biraz karışık kafam. Ben undervolt yaptım mı yoksa yapamadım mı?

Şu an yapmam gereken şey ile ilgili herhangi bir fikrim yok. Undervolt ile ilgili başka adımlar atmalı mıyım, atmalıysam ne yapmalıyım? Ya da Monster kullanan arkadaşların Control Center'de yaparak sesi azaltabileceğim önerileri var mıdır?

Teşekkür ederim.

Güncelleme:
Boştayken video falan izlerken ki aşırı fan açma sorununu Throttlestop'tan turboyu kapatarak çözdüm arkadaşlar. Artık 4.4GHz'e çıkamadığı için pek ısınamıyor işlemci :)

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı