Küçük firmalarda veri tabanı yönetimi yazılım geliştirme ekibindedir, kurumsal firmalarda dB yönetimi için bütçe ayrılır ve ayrı eleman/ekip sorumluluk alır. Bu sorumluluk alacak kişileri de genellikle lisans bitirmiş ve üstüne X yıllık tecrübesi olan kişilerden seçerler, yani direkt mezun oldum veri tabanı alanında işe girdim olayı ben hiç duymadım, belki oluyorsa da çok nadirdir.
Yazılım geliştiricisisinizdir, birkaç yıl backendde DB'ye de erişerek tecrübe kazanırsınız (çok sayıda tablo, çok sayıda kayıt yani yüksek trafikli bir sistemin karşısındaysanız iyi tecrübe olur, yani select sorgusu ile başlarsınız, sonra daha karmaşık, bol joinli sorgular vs. çekmeniz gerekir, sonra kendi tablolarınızı oluşturmaya başlarsınız, bir gün bir bakmışsınız; hız düşüklüğünün sebebini araştırırken sorunun zamanında birisinin önemli bazı tabloları yaratırken index atmaması olduğunu keşfetmişsiniz, trafiğin en düşük olduğu gecenin kör bir saatinde sistemleri kapatıp, mevcut uzun süren bazı sorguları kill edip sonrasında index atmaya çalışıyorsunuz ve umarım şu kadar saatte sorgu biter, daha uzun süre sistemi kapalı tutamam diye düşünüyorsunuz, ekranda locklanmayı takip ediyorsunuz vs.) Böyle yeterince tecrübe kazandıktan sonra dB ile alakalı pozisyonları incelemeye, bazılarına başvurmaya başlarsınız. Farkındaysanız aşama aşama oluyor her şey.
Bu arada bu dediğim index atma örneği çok basit bir örnek. dB admin değil, normal backend geliştirici mülakatında "...şu kadar tablo var bla bla bla...sistem çok yavaş, DB'de sorun ne olabilir, nasıl iyileştirilebilir?" vb. diye sorulur, klasik bir sorudur, backend dev isen zaten yavaşlıkta ilk önce indexleri kontrol etme gibi basit şeyleri bilmek gerekir yani, size bu BTK'daki kursları aldıktan sonra bunlarda tecrübe kazanmak kalıyor, yoksa teorik bilgi unutulabiliyor.
Yurt dışı hiç çalışmadığım için ve direkt dB admini pozisyonunda çalışan tanıdığım olmadığı için daha fazla bilgim yok, yurt dışına giden okuldan arkadaşlar developer olarak gitti, şimdi de benim firmadaki bazı genç arkadaşlar aynı şekilde İngilizcelerini ilerletip, "şunu yaptım, bundan anlarım" diyebilmek için yeterince tecrübe kazanıp öyle başvuruyorlar. Madem hedefiniz yurt dışı, önceliğiniz İngilizcenizi ilerletmek (bu zorunluluk yani) ve alabildiğiniz kadar eğitim almak (lisans mezununun ve sonrasının inanılmaz bir avantajı var) olsun.