MSI 4060 Ti sistemde oyunlarda düşük CPU ve GPU kullanımı

İşletim sistemi
Windows 11

Murtix77

Femtopat
Daha fazla  
RAM
PNY 16X2 (32GB) 3200MHZ CL16
SSD veya HDD modeli
PNY 1TB M2SSD
Ekran kartı
MSI 4060TI 16GB GAME X SLIM
Anakart
MSI TOMAHAWK B550
İşlemci
R7 3800X
Merhaba,
Sistemime MSI 4060 Ti 16 GB ekran kartı yenilemesi yaptım. Oyunlarda CPU kullanımı %1 ila %10 arasında değişiyor GPU kullanımı ise oyununa göre %55 ila %85 arası değişiyor. FPS değerlerinde bir sıkıntı yok gayet yüksek değerler alıyorum fakat 1 FPS bile değiştiğinde oyunda anlık takılmalar oluyor. Önceden RX580 8 GB ekran kartımda böyle bir sorun yoktu. Bu değerlerde sorun tam olarak nedir? Ne tavsiye edersiniz?

Deneme yaptığım oyunlar.
Spider-Man Remastered.
Lies of P
Starfield.
FC24.
BF2042.
NFS Unbound.

Bütün oyunlarda CPU ve GPU kullanım değerleri hemen hemen aynı.
Ayarlar 1080p Ultra (var ise DLSS quality açık)

GPU hiç %100 olmuyor mu? Öyleyse paket gelmiyor ona öyle düşünebilirsiniz. RAM ve CPU'ya odaklanmak lazım bu durumda. Zaten şu bir gerçek, o CPU ile o GPU nasıl darboğaz vermiyor? CPU %100'e yakın kullanılmıyor mu?

İşte benim de şaşırdığım o CPU çok komik sayılarda seyrediyor. GPU'yu hiç 95 üstü görmedim. Bu arada PSU 650Watt onla alakalı bir durum var mıdır bilmiyorum.

RX580 olduğu zaman işlemcim %30 civarlarında GPU %99 larda çalışıyorud. Bu arada bütün güncellemeleri ve BİOS update yaptım.

Dün sanal olarak eklediğim 2k ve 4k çözünürlük ile ekran kartının çalışma düzeyini %99 a çıkardım. Sorun darboğaz kaynaklı fakat işlemci her koşulda %10 u geçmiyor gözüküyor. Bunun sebebi ne olabilir?

Son düzenleme:
Clock Mod Throttle olabilir ama bunlar çok egzantirik vakalar yani normalde böyle şeyler görmezsiniz. ThrottleStop indirin düzeltmeye çalışalım.

Clock Mod Throttle olabilir ama bunlar çok egzantirik vakalar yani normalde böyle şeyler görmezsiniz. ThrottleStop indirin düzeltmeye çalışalım.
Konuyu biraz araştırdım pek çok kişi CPU kullanım değerinin yazılımsal olarak yanlış okunmasından kaynaklı diye yazmış. Bugün afterburner rivatuner ve ekran kartı driverlarını temizleyip tekrar kurup deneyeceğim. Bakalım düzelecek mi.

Afterburner yanlış ölçmez oyun içinde. Siz ondan bakıyorsunuz değil mi?

Söylediği oyunların hepsi işlemci sömüren oyunlar.
Sistemin darboğaza uğradığını çözünürlüğü 4k yapınca anladım çünkü GPU %60lardan %99 civarına çıktı. CPU kullanımının bu denli düşük gözükmesi yazılımsal bir gösterge hatası olmalı aksi takdirde %5 falan gözükmesi mümkün değil. Afterburner kullanıyorum. 5800x3D almayı düşünyorum. 650Watt Psu'yu da güncellemem gerekiyor sanırım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…