MSİ Afterburner Isı Değerleri Doğru Mu?

Utku Koçak

Hectopat
Makaleler
2
Yer
Sivas
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci (9.Sınıf)
Merhaba arkadaşlar, önceden bilgisayarımın ısılarını kontrol ederken CPU-Z HW Monitor kullanıyordum, şimdi MSİ Afterburner kullanmaya başladım. CPU-Z programını sildikten sonra kasayı bir temizledim, ama bayağı sağlam yani, parçalar söküp ayrı ayrı temizledim. Sonra eskiden 65-70 derece olan ekran kartımın 45-50 derece olduğunu gördüm, gözlerime inanamadım hala şoktayım. Fırsattan istifade karta O.C. yaptım (AMD HD 5570), şu an kart max. yüklerde RYSE: Son Of Rome, AC: Unity vb. ağır oyunlarda bile kart 54 dereceyi geçmedi. Kart normalde 695 MHz Core Speed, ben 900 MHz'ye çıkarttım. En çok BF4'de fark etti, eskiden şu an oynadığım grafiklerde (1366X768 Medium-High) 9-10 fps alırken şimdi 22-23 fps alıyorum. Genel açıdan ise 8-9 fps bir fark etti. Acaba program mı? yanlış ölçüm yapıyor, çünkü sadece bir temizlik ile 20 derece fark, söyleyecek söz bulamıyorum. Bu değerler doğru ise işlemciye de 0,3-0,4 GHz O.C. yapacağım.

• İşlemci: Eskiden 48-53 arası iken şimdi 40-45.
  • Ekran Kartı: Eskiden 65-70 iken şimdi 50-54 ve O.C.

Şahsen birçok uygulamayla karşılaştırma yaptığımda MSI: Afterburner'in oldukça doğru değerler gösterdiğini gördüm...

Temizliğin/ Bakımın PC'lere faydası oldukça büyüktür. Yani ortada anorman bir durum yok sanırım.

Sanırsam yok çünkü Aida64 ile stabilite testi yaptım ve sonuçlar aynı, bu arada sistem oldukça stabil ve sıcaklıklar çok düşük. Daha çok O.C. yapacağım.

İşlemcinin yük altında 45 dereceyi geçmemesi hiç inandırıcı değil, bu bir.
Ufak bir frekans artışının 10 FPS kazandırması hiç hiç inandırıcı değil, bu iki.

10FPS gözü ile değil, %50 performans artışı gözü ile bakman gerekir, yoksa yanlış algılarsın performans artışını.
Sen 10-15FPS ile oynarken 15-20 FPS'ye çıkmıştır.

Eskiden oynadığın en düşük, şuan oynadığın yüksek FPS değerini baz alıyorsundur, eskiden 10, şimdi 20 gibi bir veri çıkıyordur ortaya.
Öyle göz kararı performans artışın ispatlayamazsın yani.

Yapman gereken şey Prime95 ile sistemi yük altına sokmak ve AIDA64'ün Algılayıcı aygıtı ile sıcaklıklara bakmak.
Ekran kartını da güncel bir oyunu son ayarlarda 1 saat oynayarak test edebilirsin.
Yinede ekran kartı sıcaklıklarının doğruluk ihtimali var, 55 derece anormal bir değer değil.

İşlemci ve sıcaklıklar ile ilgili 1 saat bir video çekerim, frekans artışı çok ta ufak sayılmaz bence. Core speed 695'ten 900'e, memory speed'i ise 615'ten 850'ye çıkarttım. Performans artışı olarak %25-30 bir performans artışı var. Eski hali ile arada gerçekten 6-7 fps bir fark oluyor, söylediğim gibi bende hala inanamıyorum. Prime95'i en kısa zamanda denerim. Bu arada galiba işlemci stok fan değil, Casper değiştirmiş olabilir, çünkü üzerinde intel yazısı yok, tam olarak ne yazdığını hatırlamıyorum. İnternet'ten stok soğutucusuna baktım, benimki biraz farklı.

Prime96 testini yaptım, 18dk kadar uyguladım. Isılar işlemci en yüksek 53, ekran kartı 59, Anakart 33 ( çok düşük değil mi?), Ramleri bilmiyorum. 18dk yeterli midir? prime95 için. Video çekemedim çünkü fraps masaüstünü çekmiyor. Aşağıda overclock miktarı var, MHz'leri yanlış biliyormuşum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…