MSI anakartlar için Intel 0x12B microcode içeren güncel BIOS'lara erken erişim

nVr

Hectopat
Yer
İstanbul
MSI Pro Z790-A Wi-Fi ve 14700KF kullanıcısıyım.
Intel'in hali hazırdaki problemler için çıkardığı son microcode güncellemesi 0x12B.
Ancak anakartın sayfasında yeni BIOS yayınlanmadı.

MSI forumlarında ( https://forum-en.msi.com/index.php?forums/msi-intel-boards.54 ) gezinirken aşağıdaki konu dikkatimi çekti.

Benzer şekilde güncelleme bekleyen kullanıcıya bir Google Drive linki ile güncel BIOS iletilmiş.

Aşağıdaki sayfadaki Excel dosyasında, hangi modeller için güncel BIOS'un MSI sitesinde yer aldığı belirtilmiş.

Kalan modeller için "Update status" altındaki "0x12b ucode" butonuyla güncel BIOS'lar erişilebilir durumda.

Excel dosyasında ilgili anakart için "BIOS version" bilgisini öğrenerek istediğiniz modelin güncel ( muhtemel beta ) BIOS'unu edinebilirsiniz.

Örneğin Pro Z790-A Wi-Fi modeli için "BIOS version" e7e07ıms. Axx.

Güncelleme için yaptığım işlemleri yazıyorum belki fayadalanan olur.

* BIOS listesinden e7e07ıms. AE1 ( muhtemelen beta BIOS ) dosyasını indirerek anakartı güncelledim.

* BIOS ayarlarını varsayılanlara sıfırladım.

* CPU cooler settings kısmından MSI performance seçtim. ( bu seçenek 360 mm sıvı soğutma veya üstü için geçerli, daha azı ya da daha güvenli durum için Intel default )

* "Ia cep Support" ve "ıa cep Support for 14th" ayarlarını "disabled" olarak seçtim.
İleri okuma: https://www.msi.com/news/detail/Sta...Function-for-Intel-14th-Gen-Processors-143359

* "CPU Lite load" ayarını "mode 5" olarak seçtim. ( sorun halinde ya da daha güvenli durum için "mode 4" )
İleri okuma:

* Aşağıdaki sayfadan me Firmware ver: Me_16.1.32.2473 güncellemesini yaptım. ( model fark etmiyor )

Sonuç;

Ayrıca;

* Bu işlemlere ne yaptığınızı biliyorsanız girişiniz yoksa araştırma yapınız.

* RAM ayarlarında EXPO/XMP profil seçmeyi unutmayınız.

* Fan ayarlarınızı yapmayı unutmayınız. İleri okuma: https://forum-en.msi.com/index.php?threads/guide-how-to-set-up-a-fan-curve-in-the-bios.369711/

MSI Pro Z790-A Wi-Fi için güncel bios resmi olarak geldi.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba, bilgiler için teşekkürler, son iki bios sürümü ile ilgili kimsenin konuşmadığı bir durum var veya sadece bende oluyor bilmiyorum. 0x129 ve 0x12B bu iki bios tada default ayarlarda test yaptığım sırada cpu frekansı 5287 mhz i geçmedi, soğutma ilkesini unlimited seçince 5000 mhz lere çıkıyor ki eski bios sürümlerinde default bu şekildeydi zaten. Sizde durum nasıl acaba benzer bir durum var mı? teşekkürler.

Not: İşlemcim 14700k, anakart sizin ki ile aynı.

güncellemeye değer mi? x129 microcode güncellemesini yaptım ama ne değişti derseniz bilgim yok. bunda gözle görülür değişiklik var mı?

Kasa, soğutma sistemi, sistem bileşenleri gibi ve test detaylarını iletirseniz bahsettiğiniz durum daha anlaşılır olur.

güncellemeye değer mi? x129 microcode güncellemesini yaptım ama ne değişti derseniz bilgim yok. bunda gözle görülür değişiklik var mı?
Malum Intel işlemcilerde bazı problemler ortaya çıkabiliyor.
En güncel biosu yüklemek ve overclock yapmadan güvenli ayarlarda kalmak bence en iyi seçenek.

bunu da yükleyeceğim bakalım normal kullanımda bir sorun yaşamadım x129'da umarım bunda da sıkıntı yaşamam. cpu lite load ayarlarını değiştireyim diye düşündüm bir ara çevremde boşver kurcalama vs. dediler ellemedim hiç. ama youtube'da izlediğim videolarda voltaj düşürerek işlemciyi daha sağlıklı kullanıyorlar gördüğüm kadarıyla

İşlemcinin tüm çekirdeklerine yüklenen uygulamalar kullanmıyorsanız, kasa ve soğutma sisteminiz iyi ise,
özetle sıcaklıktan dolayı termal kısıtlama yaşamıyorsanız bencede ellemenize gerek yok.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…