Çözüldü MSI Armor RX 570 4G ekran kartına yanlış VBIOS atma

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Batuhan YAŞAR

Kilopat
Yer
Ankara
Daha fazla  
Herkese merhaba, başlıkta da bahsettiğim gibi MSI Armor RX570 4G marka model ekran kartıma yanlış VBIOS yükledim. Sorun şu ki anakartımda başka PCI-e slotu yok internette biraz araştırdım fakat kafam karıştı ne yapacağımı adım adım açıklar mısınız? Orijinal VBIOS dosyası var elimde. Görüntü bu şekilde.

WhatsApp Image 2019-11-09 at 22.34.21.jpeg

Son düzenleyen: Moderatör:
Herkese merhaba, başlıkta da bahsettiğim gibi MSI Armor RX570 4G marka model ekran kartıma yanlış VBIOS yükledim. Sorun şu ki anakartımda başka PCI-e slotu yok internette biraz araştırdım fakat kafam karıştı ne yapacağımı adım adım açıklar mısınız? Orijinal VBIOS dosyası var elimde. Görüntü bu şekilde.

Eki Görüntüle 457549
Yanlış BIOS yükleyerek ekran kartınızı bricklemiş olabilirsiniz. Bu durum yaşandığında geri dönüşü olmuyor diye biliyorum fakat görüntü alabileceğiniz ikinci bir ekran kartınız varsa sistemi onunla açıp tekrardan VBIOS yükleyebilirsiniz, düzelir mi bilmiyorum. Keşke BIOS ile oynarken daha dikkatli olsaydınız.

Yanlış BIOS yükleyerek ekran kartınızı bricklemiş olabilirsiniz. Bu durum yaşandığında geri dönüşü olmuyor diye biliyorum fakat görüntü alabileceğiniz ikinci bir ekran kartınız varsa sistemi onunla açıp tekrardan VBIOS yükleyebilirsiniz, düzelir mi bilmiyorum. Keşke BIOS ile oynarken daha dikkatli olsaydınız.
Anakartta sadece 1 adet PCI-E slotu var onboard ile flash belleğe ROM yükleyerek çözemez miyiz?
Bilgisayarının içindeki OEM parçalarının özel isimlerini kodları ile birlikte mesela i5 9600K veya Samsung 970 Evo plus 250gb gibi gibi.
Anlamadığım ekran kartı BIOS'u ile bilgisayarımın bileşenlerinin ne alakası var?
Aslında bu konuyu soru sormak için değil, başımdan geçenleri yazıp eğer başkasının da başına gelirse yardımcı olayım diye açıyorum. (Milyonda bir gibi ama neyse)

Öncelikle Sapphire R9 280x Tri Oc 3GB sahibiyim. 2 hafta önce ekran kartımdan kaynaklı olduğunu düşündüğüm artifact, siyah ekran gibi sorunlarla karşılaştım. Baya bir şey denedim fakat sonuç alamadım. Ardından yabancı forumlarda VBIOS atarak kartını kurtaranların olduğunu gördüm. Ben de madem kart çalışmıyor son şans onu deneyeyim dedim fakat pek bi bilgim olmadığı için yedeğini almadım veya aldıysam da formattan sonra gitti. Meğer ben dikkat etmeden görüntü bakımından birbirinin neredeyse aynısı olan Toxic versiyonunun VBIOS dosyasını indirmişim. Yani attığım flash dosyası yanlış karta aitti. Sahip olduğum kartta iki BIOS var ikisini de brickledim :D (Güzel bi başarı hikayesi gerçekten) Ardından kör flash olayını duydum. Bunu denemeye çalıştım bu sefer de.

Öncelikle hiçbir şekilde sinyal gelmediği, atikmpag.sys mavi ekran hatası verdiği için (yanlış VBIOS'dan dolayı) BIOS'dan birincil görüntüyü onboard (IGPU) olarak ayarladım ve görüntü kablosunu anakarta bağladım. Anca böyle görüntü alabiliyordum.

1. Bilgisayar açıldı. Flash diskim yoktu. Gidip SD kartımı SD kart okuyucu bellek taktım ve Rufus yardımıyla belleği booatable yaptım.
  2. USB belleğin içine atiFlash programı attım. (atiflash.exe olarak adlandırıp attım. Sadece .exe dosyası olması gerekiyor. Yani sadece .exe olan versiyonunu bulmaya özen gösterin)
  3. Kartıma ait doğru VBIOSsürümünü bulmaya çalıştım. (Genellikle techpower sitesinde oluyor)
  4. Asıl sıkıntı 3.maddede başladı. Meğer benim kart için vBios dosyası hiç yayımlanmamış. Ben gün boyu bu dosyayı araştırdım fakat bulamadım. Sonra Sapphire'ye mesaj atıp durumu izah ettim. Onlar da bu sabah dosyayı bana mail yoluyla attılar fakat dosya .rom değil de s.42 biçimindeydi. Ben de dosya biçimini .rom olarak ayarladım ve bunu da usb belleğe "bios.rom" olarak adlandırarak attım. (8 karakterden aşağı olmak üzere daha farklı bir isimle de adlandırabilirsiniz)
  5. Bilgisayarı yeniden başlattım ve BOOT ekranından USB belleğimi seçtim. Ardından karşıma siyah beyaz bi ekran geldi. Buraya sırasıyla; "-dir" "atiflash.exe" "atiflash -f -p 0 bios.rom" yazdım. Tırnak içerisinde her verdiğim komuttan sonra enter tuşuna basıyoruz tabii ki. Ayrıca siz bios.rom değil de farklı bir şekilde adlandırdıysanız o şekilde yazacaksınız.

İşte sorunu bu şekilde çözdüm. Tabii siyah ekran, beyaz ekran hataları hala devam ediyor ama en azından açılıştaki mavi ekran sorunundan kurtulmuş oldum. :D

Sorunu bu şekilde çözdüm cevaplarınız için teşekkür ederim.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı