Aslında bu konuyu soru sormak için değil, başımdan geçenleri yazıp eğer başkasının da başına gelirse yardımcı olayım diye açıyorum. (Milyonda bir gibi ama neyse)
Öncelikle Sapphire R9 280x Tri Oc 3GB sahibiyim. 2 hafta önce ekran kartımdan kaynaklı olduğunu düşündüğüm artifact, siyah ekran gibi sorunlarla karşılaştım. Baya bir şey denedim fakat sonuç alamadım. Ardından yabancı forumlarda VBIOS atarak kartını kurtaranların olduğunu gördüm. Ben de madem kart çalışmıyor son şans onu deneyeyim dedim fakat pek bi bilgim olmadığı için yedeğini almadım veya aldıysam da formattan sonra gitti. Meğer ben dikkat etmeden görüntü bakımından birbirinin neredeyse aynısı olan Toxic versiyonunun VBIOS dosyasını indirmişim. Yani attığım flash dosyası yanlış karta aitti. Sahip olduğum kartta iki BIOS var ikisini de brickledim

(Güzel bi başarı hikayesi gerçekten) Ardından kör flash olayını duydum. Bunu denemeye çalıştım bu sefer de.
Öncelikle hiçbir şekilde sinyal gelmediği, atikmpag.sys mavi ekran hatası verdiği için (yanlış VBIOS'dan dolayı) BIOS'dan birincil görüntüyü onboard (IGPU) olarak ayarladım ve görüntü kablosunu anakarta bağladım. Anca böyle görüntü alabiliyordum.
- Bilgisayar açıldı. Flash diskim yoktu. Gidip SD kartımı SD kart okuyucu bellek taktım ve Rufus yardımıyla belleği booatable yaptım.
- USB belleğin içine atiFlash programı attım. (atiflash.exe olarak adlandırıp attım. Sadece .exe dosyası olması gerekiyor. Yani sadece .exe olan versiyonunu bulmaya özen gösterin)
- Kartıma ait doğru VBIOSsürümünü bulmaya çalıştım. (Genellikle techpower sitesinde oluyor)
- Asıl sıkıntı 3.maddede başladı. Meğer benim kart için vBios dosyası hiç yayımlanmamış. Ben gün boyu bu dosyayı araştırdım fakat bulamadım. Sonra Sapphire'ye mesaj atıp durumu izah ettim. Onlar da bu sabah dosyayı bana mail yoluyla attılar fakat dosya .rom değil de s.42 biçimindeydi. Ben de dosya biçimini .rom olarak ayarladım ve bunu da usb belleğe "bios.rom" olarak adlandırarak attım. (8 karakterden aşağı olmak üzere daha farklı bir isimle de adlandırabilirsiniz)
- Bilgisayarı yeniden başlattım ve BOOT ekranından USB belleğimi seçtim. Ardından karşıma siyah beyaz bi ekran geldi. Buraya sırasıyla; "-dir" "atiflash.exe" "atiflash -f -p 0 bios.rom" yazdım. Tırnak içerisinde her verdiğim komuttan sonra enter tuşuna basıyoruz tabii ki. Ayrıca siz bios.rom değil de farklı bir şekilde adlandırdıysanız o şekilde yazacaksınız.
İşte sorunu bu şekilde çözdüm. Tabii siyah ekran, beyaz ekran hataları hala devam ediyor ama en azından açılıştaki mavi ekran sorunundan kurtulmuş oldum.