Evet arkadaşlar merhaba. PC toplamak istiyorum ama açıkçası bu işi ilk kez yapacağım. Yeni araştırmaya başladığım için biraz biraz öğreniyorum. Bütçem kısıtlı olduğundan çok iyi bir performans istemiyorum. Anakart olarak MSI B250MPRO VD seçtim ve işlemci arayışlarına çıktım. Oyun oynamak için oluşturduğumdan güçlü ve eski bir işlemci i5 3330'nin yeterli olacağını düşünüyorum ama duruma göre i7 5930K'da alabilirim. Sorularım şu şekilde:
1) Fakat i7 5930K'nın soket tipi 2011-V3ken anakartın 1151 pin. Bu anakarta uyumsuz olduğu anlamına mı geliyor?
2)Siz 1151 pin tipli güçlü işlemci ne önerirsiniz?
3)Forumda gezerken bu anakartla ilgili sadece 6. ve 7. nesil çalıştırır denildiğini gördüm. i5 3330 3.nesil olduğundan kullanamayacağım anlamına mı geliyor?
4)Anakarta uygun işlemcilere nereden bakabilirim?
5)Ekran kartında da buna benzer şekilde kontrol etmem gereken kaideler var mı?
MSI Türkiye'ye hoşgeldiniz. MSI Anakart, AIO, Grafik kartı, Dizüstü Bilgisayar, Netbook, Tablet PC, Tüketici elektroniği, iletişim, Barebone, Sunucu, endüstriyel bilgi işlem, Multimedya, Temiz Makine ve Araba Bilgi-Eğlence tasarlar ve üretir.
tr.msi.com
Elinizdeki anakart sadece 1151 pin ve İntel'in 6. ve 7. nesil işlemcilerini destekler. Yani İ5 3330, İ7 5930K takamazsınız.
Anakartınız overclock desteklemiyor. Dolayısıyla sizin, o anakart için alacağınız en güçlü işlemci İ7 7700'dür. Ama biraz pahalı. Siz, İ5 7600, İ5 7500, İ5 7400, İ3 7300, İ3 7100, G4600 veya G4560 gibi işlemcilere yönelebilirsiniz.
Ekran kartı ve anakart uyumluluğu konusunda dikkat etmeniz gereken pek bir şey yok. En bilindik konu DDR konusudur. Yani sizin anakartınız DDR4. Ve bu anakarta DDR4'den aşağı bir kart takamazsınız. Mesela DDR2 gibi. DDR4 ve yukarı kartları takabilirsiniz.
Ekran kartı konusunda en önemli konu, alacak olduğunuz işlemcinin, ekran kartınızı rahat besleyebilecek bir işlemci olup olmadığıdır. Bu konuyu, almak istediğiniz ekran kartını seçtikten sonra, internette biraz araştırırsanız, oldukça bilgi sahibi olursunuz.