MSI B40M Gaming Plus RAM yükseltme ve RAM önerisi

tutu557

Hectopat
Öncelikle herkese merhaba. Call of Duty Warzone oyununda yaşadığım FPS dropları sonucunda RAM takviyesi yapmaya karar verdim fakat şöyle bir sıkıntım var.

Şuan kullandığım RAM bu : Corsair Vengeance LPX 8 GB 2400MHz DDR4 CMK8GX4M1A2400C14R Bellek Fiyatları, Özellikleri ve Yorumları | En Ucuzu Akakçe .
Fakat internette biraz dolandığım zaman benim RAM fiyatımın 16 gb diğer RAM fiyatlarıyla nerdeyse aynı oldugunu görmeye başladım.

Örnek olarak: Kingston 16GB 2400MHZ Ddr4 CL15 Dımm Hyperx Fury Black Fiyatı

Forumda biraz zaman gecirdikten sonra CL değerlerinin farklılığından dolayı böyle bir fiyat farkı olduğunu düşünmeye başladım. Fakat yine de 8 gb ile 16 gb aynı mhz değerlerine sahip 2 RAM in aynı fiyat olması kafamı karıstırdı. Son olarak özet geçmem gerekirse benim RAM im CL14 değerine sahip ve ben yeni bir RAM alıp takviye yapmak istiyorum. Bu kullandıgım RAM in yanına CL16 değerine sahip 16 gb almak daha mantıklı mı yoksa aynı fiyatı verip 8 gb CL14 değerine sahip aynı marka RAM den mi almalıyım? Sistemimin özelliklerine göre bana bir tavsiye verirseniz çok sevinirim. Sistem özelliklerim:

MSI B40M Gaming Plus anakart --- Bu anakartta 2 adet RAM slotu var. 1 slotunda 8 gb RAM takılı ve diğer slot boş.
AMD Ryzen 5 2600 işlemci
Msi Rx Vega 56 ekran kartı

Son düzenleyen: Moderatör:
8 GB bir RAM daha al. CL değeri de frekans da önemli değil. Çok büyük ihtimalle alacağın herhangi bir RAM uyumlu olacaktır. 8 GB 3000 MHz Corsair bellekler 200 TL civarına satılıyordu galiba.

Öncelikle sağ olun cevap için. 3000 MHz RAM'in 2400 MHz RAM'den ucuz olmasının mantıgı nedir acaba?

Alacağın RAM'in CL değeri de MHz değeri de önemlidir. Hem uyumluluk açısından hem çift kanal performansı açısından aynı JEDEC değerine sahip olmalıdır, hatta olası bellek kontrolcüsü uyumsuzluğuna karşı JEDEC zamanlamaları aynı olsa bile kit RAM kullanılmalıdır. 3000 MHz 1.2v bellek bulamayacağın için 3000 MHz bir RAM alırsan o sisteme görüntü gelmez. Elinizdeki RAM ile aynı voltaj değerine sahip bir RAM almak zorundasınız.

Sağolun cevap için. Peki sizce benim şu an kullandığım RAM olan Corsair Vengeance LPX 8 GB 2400MHz DDR4 CMK8GX4M1A2400C14R Bellek Fiyatları, Özellikleri ve Yorumları | En Ucuzu Akakçe
Bu ürünün fıyatı sizce cok fazla degil mi? Bana bir anormallik var gibi geldi.

RAM piyasada zor bulunduğundan uyumlu olsun diye aynısından almak isteyen kullanıcıları avlamak isteyen çakal satıcıların yaptığı fiyat politikası. Bunlar gayet normal şeyler. Mevcut RAM'inizle aynı bellek zamalamalarına ait bir RAM almanız yeterlidir.

Neden çok olsun @tutu557? Şu anda üretim yok, hoş alan ne kadar azalsa da üretim olmadığı için fiyatlar artıyor. Eğer ekonomik durumun iyiyse 3000 MHz CL 16 16 GB RAM alabilirsin.

Öncellikle sağ olun cevap için. Bana mantıksız gelen kısmı 16 GB RAM'lerin bile 500 lira civarı olması yoksa bu işlerden çok anladığım söylenemez. Bu 8 GB CL 14 yerine aynı fiyata yine tek slot 16 GB CL16 daha mantıklı olmaz mı sizce? Eğer uyumsuzluk olur ise de 8 GB CL14'ü söküp tek slot 16 GB CL16 kullanmak mantıklı olmaz mı?

@Neurevt öyle bir zorunluluk falan yok yanlış bilgi verme.
CL değerleri de voltaj da frekansta sabit değerler değil. BIOS'dan alayını istediğin gibi değiştirebiliyorsun. Sen bambaşka iki RAM de taksan anakartın otomatik olarak o RAM'leri tamamen aynı değerlerde çalıştırıyor. Yok biri CL14 2400 MHz olsun diğeri 3000'de çalışsın falan yok. Saçma sapan konuşma. BIOS'u kurcalarsan DRAM Voltage ayarını, DRAM Timings bölümünü, DRAM frequency ayarını görürsün.

Zaten RAM'leri sisteme ilk taktığında tüm RAM'ler 2133 MHz 1.2V çalışır. BIOS'dan girip XMP ayarını açarsan asıl kutusunda yazan 3000 MHz CL15 1.35V gibi ayarlar uygulanır. O ayarları da RAM üreticisi kendisi yapar ve RAM'e satmadan önce XMP profili olarak yükler.

RAM overclock işlemi sence nasıl yapılıyor?

Örnek vermem gerekirse uzun süre 4 GB G.Skill 3466 MHz CL16 1.35V belleğimle 4 GB Crucial 2400 MHz CL15 1.2V bellek kullandım hiçbir şey olmadı. Mis gibi çalıştılar. Hatta yanlarına 3000 MHz Corsair RAM bile taktım 8 GB.

Son düzenleme:
Ortada yanlış bilgi yok. Bir RAM'in bellek kontrolcüsündeki default JEDEC değerleri üretici tarafından belirlenir. Birden fazla farklı bellek modülü bir anakartta aynı bellek zamanlaması değerlerinde çalışmaya zorlandığında RAM'lerin bellek kontrolcüsünden bu profile uyumlu çalışıp çalışmayacağı ayarları kaydettikten ve yeniden başlattıktan sonra sorgulanır. Eğer profiller uygunsa ve iki RAM için sıkıntı çıkmıyorsa görüntü gelir. Görüntü gelse bile sorunsuz çalışacağının asla garantisi yoktur. Siz tüm RAM'lerin bellek kontrolcüsü yazlımlarına kefilmiş gibi bilgi veriyorsunuz. Sizin denemenizde sıkıntı çıkmadı diye başka kişinin platformlarında sıkıntı çıkmayacağı anlamına gelmiyor. Daha yeni CMK8GX4M1A2400C14R ile AX4U300038G16A-SR30 RAM'leri birlikte çalıştırmak isterken görüntü dahi alamadım. Her RAM'in bellek zamanlaması kolayca değişiyor diye uyumlu çalışacağı anlamına gelmiyor. Sizin iki farklı markada RAM'iniz uyumlu çalıştı diye burada bu bilgiyi veremezsiniz. Kimsenin parasını ve zamanını böyle bilgiler vererek riske atamazsınız. Yukarıda yazdıklarınızda kısmen haklı olsanız da kimseye mevcudundan farklı JEDEC profillerine uyumsuz bellek önermeden önce iki kere düşünün derim. Kit RAM'in önemi gün geçtikçe anlaşılıyor. Tecrübeye sabittir, kolay gelsin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…