MSI B450M'a Pro Max fan ayarlama

Saykoraz

Picopat
Kasa fanlarım sesli çalıştığı için dönüş hızlarını BIOS'tan kademeli olarak dördünü de düşürüyorum voltaj şu an sabit 7.20 olarak gözüküyor onu da düşürmeme rağmen hiçbir değişiklik olmuyor anakartım desteklemiyor mu ne yapmam gerekiyor. Fan çoklayıcı alsam tüm kasa fanlarımın kontrolünü sağlayabilir miyim yazılımla?

Kasa fanları anakarta bağlı mı? Molex ile bağlıysa ya da ayrı bir düzeneğe bağlıysa anakarttan kontrol edemeyebilirsiniz. Kaç fanınız var? Anakartta gördüğüm kadarıyla 1 adet fan slotu var. PWM fanlarınız varsa bir fan çoklayıcı alıp o slota bağlayabilirsiniz, onu da fanlara bağlayıp kontrol sağlayabilirsiniz.

4 Kasa fanım var anakartın üzerinde sadece 1 tane SYS_FAN 1 kısmı var o da takılı bilgisayarı hazır sistem olarak aldım ne nereye bağlı bilmiyorum Molex ile bağlı olup olmadığını nasıl anlayacağım? Corsair Spec Delta RGB kasam var. Kasanın kapağını açtığımda kulağımı yaklaştırıyorum işlemcinin stok fanından ses duyamıyorum neredeyse önde ki 3 fan çok sesli çalışıyor.

Büyük ihtimalle öndeki 3 fan kasanın arka kısmında molex ile bağlılar. Arkadaki tahliye fanı da SYS_FAN başlığına bağlı. Arka kapağı açtığınızda birbirine bağlı 3 molex bağlantısı olması gerekiyor. Yanlarında 3 pin ya da 4 pin fan bağlantıları da olur. Bir fan çoklayıcı alıp onları arkadaki tahliye fanıyla birlikte fan çoklayıcıya bağlayıp, fan çoklayıcıyı da SYS_FAN başlığına bağlarsanız tüm fanlarınızı kontrol edebilirsiniz. Hepsi ayarladığınız hızda çalışacaktır, ayrı ayrı ayarlayamazsınız (tabii buna izin veren, bilmediğim bir fan çoklayıcı yoksa).

BIOS'ta sysmten 1 kısmında fanlarımı defult olarak ayarladığımda DC kısmı seçiliyor bu durumda kasa fanlarım PWM değil mi yani.

Fan çoklayıcı önerebilir misin peki anakartım ve kasa fanlarım ile uyumlu çalışabilecek?
@Metzero hocam sizde benimle aynı kasa ve anakartı kullanıyorsunuz bunun sesine nasıl katlanıyorsunuz ben güzelim bilgisayarımı bu ses yüzünden günde 1 saat bile kullanmak istemiyorum yok mu bunun çözümü. Forumda hiç kimse yardımcı olmuyor. Tüm fan kablolarını çoklayıcıya bağlayıp onu da anakart üzerinde ki System fan kısmına bağlarsam BIOS'tan veya yazılımdan hızlarını vs. ayarlayıp sesi düşürme şansım var mı?

Son düzenleme:
Fanlar 3 pin ise ayarı varsayılanda bırakın, otomatik olarak sıcaklıklara göre ayarlayacaktır hızı. DC olarak gördüğünüz bilgi amaçlı, ayara etki etmiyor bildiğim kadarıyla.

Yorumlarına bakıp alabilirsiniz herhangi bir fan çoklayıcıyı, çalışması yeterli. 4 erkek 1 dişi olması gerekiyor tüm fanlarınızı SYS_FAN başlığına bağlayabilmeniz için.

Bu benim işimi görür mü sizce Corsair kasamın fan uzantılarını buna takıp en sonunda anakartımın üzerinde ki SYF fana taktığım takirde ayar yapabilecek miyim? Bir de çoğu fan çoklayıcıda 3 tane pin girişi var fakat benim kasamda 4 tane fan var 1 egzoz 3 önde olmak üzere kafam karıştı hangisini alacağım konusunda?

Sabit hızda çalışmak yerine anakart tarafından belirlenen bir hızda çalışacaktır sıcaklıkla doğru orantılı olarak. Kendiniz ayarlayamayabilirsiniz PWM değilse, anakartın kendi profillerinden seçebilirsiniz. Örneğin ASUS için sessiz ve turbo gibi farklı profiller oluyor. MSI'da var mı bilmiyorum.

Şu an PSU'ya bağlı olduğu için son hızda çalışıyor. Ben bu fan çoklayıcıyı aldıktan sonra otomatik olarak fan devirleri yükselip ve alçalacak değil mi? Mesela şu an fan çoklayıcı olmadığı için PSU'dan gelen güçle sabit devirde çalıştığı için bu kadar ses yapıyor yanlış anlamadım değil mi?

Anakartın varsayılan ayarlarına ayarlarsanız evet, öyle olması gerekiyor. Ben 3 pin PWM olmayan 4 adet fanımı 4 pin başlıklara taktım, anakartın kendi ön ayarlarından seçebiliyorum. Tam hız, sessiz, turbo gibi farklı seçenekler var. LED kontrolü de yapamıyorum, LED ışıklar kapalı çalışıyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…