MSI B450M'a Pro Max fan ayarlama

Saykoraz

Picopat
Kasa fanlarım sesli çalıştığı için dönüş hızlarını BIOS'tan kademeli olarak dördünü de düşürüyorum voltaj şu an sabit 7.20 olarak gözüküyor onu da düşürmeme rağmen hiçbir değişiklik olmuyor anakartım desteklemiyor mu ne yapmam gerekiyor. Fan çoklayıcı alsam tüm kasa fanlarımın kontrolünü sağlayabilir miyim yazılımla?

Merhaba sorunu çözebildin mi? Bende de aynı anakart var ve seninki gibi 3 pin fanlara sahibim. BIOS üzerinde DC ve PWM olarak iki çeşit kontrol seçeneği olmasına rağmen DC fan kontrolü yapınca değişiklikler etki etmiyor. Kartın manuelinde girişin sadece PWM olarak çalıştığı, 3 pin fan bağlanırsa sabit 12 voltta son hız döneceği yazıyor; fakat BIOS'ta ayar seçeneği görünce ayarlanabilir sanmıştım. Ayrıca 12 değil 7.2 volt veriliyor ve bu yüzden fanlarım son hızda değil, sabit 1250 RPM ile dönüyor. Bu anakartı kullanan birinin 3 pin fanların hızını ayarlamasının hiçbir yolu yok mu?

Anakartlık bir durum yok galiba çünkü 3 pin fanlar direk ayarlanmıyor o yüzden 4 pin fan almak gerekiyor. Seslerden rahatsız oluyorsan pek bir seçeneğin yok ya fanlarını değiştireceksin ya da aşağıda linkini bıraktığım aletten alman gerekiyor sanırsam bunla da Low ve yüksek ayarı var ama zırt pırt kasanın kapağını açıp elle ayarlaman gerekiyor bunu önermiyorum ben. En iyisi eline para geçene kadar böyle kullan uygun bir zamanda 4 pinli fanlarla değiştirirsin.

Anakarttaki giriş 4 pin olsa bile DC modunda çalışabiliyor, sadece bu anakartta öyle bir özellik yok. Örneğin bunun mini olmayan modeli (b450 a pro max) 4 pin fan connector'lara sahip, default modda DC olarak çalışıyorlar yani 3 pin de 4 pin de taksan voltaj ile hız ayarı yapabiliyorsun. Artı olarak PWM moda alıp 4 pin fan takıp PWM hız ayarı yapman da mümkün. Yani şahsen elime para geçerse ilk işim bu anakartı değişmek olur, mini anakart almak en büyük pişmanlığım. Bu attığın gibi bir ürün almayı düşünüyorum kesinlikle hiç ayar yapamamaktan iyidir. Zaten işlemci 60 dereceyi görene kadar öndeki fanların çalışmasını bile istemiyorum, bilgisayarı oyun dışında birsürü şey için de kullanıyorum ve idle modu olmayıp 3 tane fanın kafamın dibinde sabit 1250 RPM'de dönmesi beni çok yoruyor. Merak ettiğim şey bu ürünün orta hız ayarı tahmini nedir, tam hıza alacağımı asla sanmıyorum bu yüzden 800 - 1000 RPM civarı bir hız ayarı olan bir ürün bulmam lazım fakat böyle detayları da yazmıyorlar maalesef.

bu ürünü sipariş ettim, elime ulaşınca yorumlarımı yazarım.
Bu ürünü sipariş ettim, elime ulaşınca yorumlarımı yazarım.
Üstteki ürünü bağladım ve kullanıyorum fanları 3 seviyeden "düşük" olana aldım 400 500 RPM civarında dönüyorlar memnunum kesinlikle çok daha iyi oldu. İşlemci fanını da biraz kıstım bilgisayar eskisinin üçte biri bile ses yapmıyor. Sadece ne yazık ki Ryzen 5 3600XT işlemcim inanılmaz derecede ısınıyor çok hafif oyunlar oynarken 75 derecelere çıkıyor boşta 65 derecede dolaşıyor Cooler Master hava soğutucu kullanmama rağmen. Ona da yapacak bir şey var mı bilmiyorum şuan 1 haftadır bilgisayarı böyle kullanıyorum.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…