Kısa süre önce anakart, işlemci, RAM güncelledim. MSI Tomahawk X570 anakarta geçtim. Kasamda 4 fan( 2 Akasa Viper s-Flow, 2 Corsair) var. İnternette takılırken 4 fanı kapatıyorum, sadece işlemcinin 2 fanı %25'te dönüyor. Oyun oynarken fan eğrisiyle ayar yapıyorum. Problem şu ki MSI masaüstü programı bu işler için çok ilkel kalıyor. Yaşadığım problemler:
1- 4 fanı seçip hepsini birden ayarlayamıyorum. Hepsine girip tek tek ayar yapmak gerekiyor.
2- fan hızı ayarlarken sıcaklığı aynı anda göremiyorum, fan ayarlarından çıkıp "hardware monitoring"e girmek gerekiyor.
3- "customize" seçeneği ile fan ayarlarınızı seçebiliyorsunuz ama 2. profil kaydetmeye izin vermiyor.
4- 70 dereceye kadar fanları çalıştırma diye "customize" üzerinden ayarladığım fanlar, hazır profillere( Extreme performans, balanced, silent) geçince çalışmaya başlamıyor. Manuel olarak %25-50-100 seçene kadar %0'da duruyorlar.
Piyasada köklü bilinen bir markanın üst model çipsetli bir anakartında bunları yaşanmaması gerekirdi diye düşünüyorum. BIOS'a girip ayarlamak pratik değil. Media-oyun arasında kolayca fan ayarlarında kullanıcı geçiş yapabilmeli. Burada çözüm bulmak için değil, bilgi vermek için yazıyorum. Bu işi çözmesi gereken MSI. Umarım MSI Center'ı hızla güncellerler.