Çözüldü MSI GP62M 7RD Leopard-619TR Sürekli Donuyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Zer0Malware

Hectopat
RAM
KF2666C15S4 KİNGSTON 2X 16GB CL17 2666 Mhx XMP 2.0
SSD veya HDD modeli
Crucial P5 Plus 1 TB
Ekran kartı
GTX 1050 2GB
Anakart
MS-16J9
İşlemci
I5 7300 HQ
Arkadaşlar selam,

Laptopum yaklaşık 6 yıllık geçen seneden beri rastgele bir donma sorunu var ilk başlarda sorunu tam anlayamadım. Ancak şüphelendiğim birkaç neden vardı. Sorunumuza gelecek olursak, pildeyken şarj olurken anlık pil %100 oluyordu sonrasında güç tasarrufu moduna alıyordu Dragon Center, ancak sonra eski haline dönüyordu, cihaz ani voltaj yükseltip düşürüyordu. Bunu hem pilde hem de şarj aleti bağlıyken yapıyordu. 240Watt adaptör veya 150watt adaptör ile kullanımda fark etmeksizin aynı sorunları yapıyordu, 4400 mAh olan pil ölmüştü onu 5200MAH pil ile değiştirdim. Zaman içerisinde 8 GB RAM'i SK Hynix'in içinde olan aynı RAM belleği ile 16'ya yükselttim sonra 32 GB Kingston ile XMP profilli 2666 MHz RAM'leri ile değiştirdim. Crucial (Micron) P5 Plus 1TB gen 4 SSD'sini taktım. Önceden Corsair MP510 256 GB takılıydı ancak kapasite yetmediği için değiştirdim. Cihazda i5 7300HQ, GTX 1050 2 GB var. Kısacası pil değerlerini anlık okumayı kesiyor bilgisayar veya herhangi bir durumda donuyordu.

Denediğim yollar:

1. Batarya değişimi: Evet retro marka 5200 mAh pil almıştım takmıştım geçen sene sonrasında ise bu sorun devam etti çok kez kalibre ettim ancak sorun düzelmedi. Şu an orijinal MSI bataryası aldım onunla test ediyorum. Cihazı BIOS'ta açık bırakıp pilin bitmesini bekledim, EEPROM olan pilin BMS devresini sıfırlamasını bekledim ancak eski 5200 mAh pilde sorunu çözmedi. Yeni pilde ise Dragon Center içinde ki diğer sürücülerin kurulumuyla şimdilik bir süre sorunu kesti ancak hala test ediyorum bakalım ne olacak. 3 tane pil değiştirdim şu an 4400 mAh olan takılı 5200 mAh olanı yedeğe aldım. Pil aşınma değerlerini hwinfo ile kontrol ettiğimde 6.4 - 2.5 arasında oldukça normal değerler.
  2. BIOS güncellemesi ve düşürmesi: Bu konuda çok fazla uğraştım çok düşük BIOS sürümleride denedim ancak başarılı olmadı.
  3. Yonga kümesi chipset sürücülerinin güncellenmesi: İşe yaramadı.
  4. Format ile temiz kurulum, yine işe yaramadı. Ekran kartı sürücülerini kurdum etki etmedi.
  5. RAM bellekleri test ettim, 0 hata çıktı, SSD sağlığı %99 hiçbir uyarı yok.
  6. Termal macun ve pedleri en kaliteli macun ve pedler ile yeniledim hatta cihaza termal modifikasyon uyguladım, soğtuma bloğuna Raspberry Pi heatsinklerini Cooler Master MasterGel Pro alıp yapıştırdım. İşlemci ve ekran kartına thermal grizlly Kryonaut ile ice Dragon termal pedler ekledim makine FurMark testinde ağır yükte 70-75 derecenin üzerini görmüyor.
  7. Orijinal 2 adet 150watt adaptör ile denendi ek 240watt adaptör satın alındı overclock adaptörü hepsinde aynı sorunu yaptı.
  8. Priz değiştirildi sorun devam etti.
  9. Batarya kalibrasyonu denendi nafile.
  10. Sorunun hatta anakart kaynaklı olacağını düşünerek cihazı uzay montaja aldım ve adaptörü wattmetre ile bağladım kapalıyken anakartın herhangi bir anormal değerde akım veya gerilim çekmediğini gördüm. Akım 0.1 - 0.4 arasındaydı oldukça normal değerler.
  11. Dragon Center içinde Intel'in XTU sürücüsü ve diğer güç sürücüleri varmış bunu görmemişim kurdum şimdilik varsayılan bir ayar atadı test etmeye devam edeceğim. Olay görüntüleyicisinde kontrol ettiğimde Event ID 41 Kernel Power error hatası aldığımı fark ettim çok kez bu donmalar olmadan önce. Bende olayın Dragon Center kaynaklı olabileceğini düşünerek silip yeniden kurdum.
  12. Kontak yağsız devre spreyi ile tüm PCB içeren Anakart, RAM, SSD hepsini temizledim bir süre yapmadı ancak tekrar devam etti.
  13. SFC /scannow, DISM restorehealth denedim işe yaramadı zaten formatta atım zararlı yazılım kaynaklı olduğunu düşünmüyorum.

Şu an testlere devam ediyorum bakalım ne olacak.

Arkadaşlar tekrar selam,

Bugün test ettiğimde sorunun devam ettiğini gördüm denediğim diğer yollar:

1. Cihazı FurMark testine aldım hem CPU burner açık hem de 1080p grafik stres testine aldım. Cihaz tam yükte 79 dereceye kadar çıkıyor bu değer gayet normal.
  2. Intel grafik kontrol merkezi ve NVIDIA batarya ayarlarını kontrol ettim. NVIDIA normal ayarlarda, Intel ise pilde tasarruf şarjda maksimum performans olarak ayarladım.
  3. Şimdi ise Dragon Center'ı kaldırdım. Sanırım sorun Dragon Center içinde bulunan ayarlar ve programlar yüzünden. Birkaç yerde AC/DC olarak adaptör bağlıyken şarjı kesip durduğunu gördüm farklı modellerde veya benim cihazın birkaç üst modelinde. Sorun devam etmezse sanırım Dragon Center'ın eskimesinden kaynaklı yazılımsal bir hata var. Güncel Windows 10 sürümleri ile uyumlu çalışmıyor.

Testlere devam ediyorum.

Sorun çözüldü arkadaşlar. Sorun Dragon Center'dan kaynaklanıyormuş. NVIDIA'ın Game overlay ayarını açık bırakmıştım. Şunu fark ettim sistem oyunda olmamasına rağmen ekran kartı aktif hale gelip NVIDIA ekran kartını çalıştırıyor FPS göstergesi kendi kendine geliyordu. Bunu şarj ederken şarjı saniyelik kesip bataryayı görüp okuyamadığı an fark ettim. Donmaların sebebinin ise bilgisayarın anlık overclock moduna girip kendini korumaya aldığını görünce Dragon Center'ı kaldırdım. Şu an pilde ve adaptörde sorun çıkarmıyor. Sorunlar düzeldi. MSI Dragon Center içinde olan battery calibration Center ile alakalı olan bir durum Windows'un güncel sürücüleri ile de çakışıyor.

Son düzenleyen: Moderatör:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı