Bu konu, ekran kartının macununu değiştirmekten korkan veya çekinen kişilere fayda sağlaması amacıyla oluşturulmuştur. Bende böyle bir korku vardı uzun süredir. Sistemin diğer parçalarını temizleyebiliyorum ama iş ekran kartına gelince sadece dışındaki tozları alıp arka plakasının üzerini temizlemekten öteye gidemiyordum. Sistemin en pahalı parçası olunca malum
Bozulsa yenisini alamam. O yüzden 2 sene boyunca hiç temizlik yapmadım.
Control oyununu oynarken ekran kartım 80 derecede çalışıyordu. Hatta sabit 80 derece diyebilirim. Fan hızı, 80 derece olunca %80 olacak şekilde MSI Afterburner üzerinden ayarlıydı. Acaba 81 olacak mı, 81'i gördü mü diye diye Alt-Tab çekip paranoyak olmaya başlamışken, canıma tak etti ve ekran kartının macununu yenilemeye karar verdim. MSI'ın RTX 2000 serisi öncesi Gaming ekran kartları aynı soğutma şekline sahip olduğu için, öncelikle kısa bir video izleyip ön bilgi edindim. Sonra sadece GPU'yu tutan 4 adet vidayı sökerek soğutma bloğuyla GPU'yu birbirinden ayırdım. Ayırmadan önce bağlantı kablolarını söktüm tabii. Macununu yavaşça sildim, kulak çubuğuyla tozlarını aldım vs. Daha sonra macun uygulayarak montaj işlemini yaptım.
Sistemi çalıştırdım, Control oyununa girdim. Veeee sonuç benim için inanılmazdı. Fan hızı %44 civarı, ekran kartı sıcaklığı 65 derece. Arada bir 66 oluyor tekrar 65'e iniyor. Ben bu kadar fark olacağını beklemiyordum. Artık rahat rahat, gerile gerile Control oyununu oynayabiliyorum
Boştaki sıcaklık değişmedi ama. 37-38 derecelerdeydi hala aynı.
Uzun lafın kısası, eğer ekran kartınız çok yüksek sıcaklıklarda çalışıyorsa ve benim gibi iki senedir ya da en azından bir senedir ekran kartınızın macununu yenilemediyseniz, kesinlikle ve kesinlikle yenilemelisiniz. Ben bunca zaman 80 derecelerde kullandığım için çok pişmanım. Ama artık öğrendiğim için 6 ayda bir ya da yılda bir olmak üzere macun değişimi yapacağım. Kullandığım macun Arctic MX-4 2019 Edition.