MSI GTX 1660 Super Gaming X ısınıyor ve ses yapıyor

Makaleler
65
Yer
Sakarya
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
AMD Ryzen 7 5700X
MSI B450 Tomahawk MAX
GoodRAM IRDM Pro 2x 16 GB DDR4 3600 MHz CL18
ASUS Dual RTX 4070 OC
Cooler Master ML240L V2
Kingston Renegade 2 TB SSD
Kingston A2000 1 TB SSD
Sandisk Ultra 3D 500 GB SSD
Kioxia Exceria 480 GB SSD
Samsung 850 EVO 120 GB SSD (Harici)
Lian Li Lancool 216
Cooler Master MWE 700W 80+
İşletim Sistemi: Windows 11 Enterprise 25H2 / Arch Linux
Merhaba arkadaşlar. MSI GTX 1660 Super Gaming X ekran kartı kullanıyorum. Kart oyun oynarken çok ses yapıyor diye GPU-Z indirip bakmak istedim. Gördüğünüz gibi Star Wars Battlefront II açıkken ekran kartı 76 dereceyi görüyor ve fanlar 2200 RPM'de dönüyor;
msi gtx 1660 super gaming x ısınma ve fan sesi sorunu.png

Üstelik resimde de görebileceğiniz gibi ekran kartı 127 W güç geçiyor. Bu da ekran kartının standart 130 W güç tüketimine eşdeğer. Fakat buna rağmen ısınıyor ve ses yapıyor.

Bu sorun uzun süredir var aslında. Geçen yıl da Minecraft'ı Shader ile oynarken yine benzer bir sorun çıkıyordu. Yani sanırım kartta bir sorun var.

Bu sorun neden oluyor olabilir ve nasıl çözülür? Kartın garantisi önümüzdeki ayın sonunda bitecek.

Ne kadar zamandır kullanıyorsunuz? Madem kartın garantisi bitecek, kendinize güveniyorsanız kartı söküp güzel bir temizliğini ve macun yenilemesini yapın. Onun dışında kasa içi sıcaklık, kasanın konumu ve havaların ısınması da önemli bir etken.

Ne kadar zamandır kullanıyorsunuz?
Haziran 2020'den beri kullanıyorum. Bugüne kadar ekran kartında hiç termal macun değişimi yapmadım veya yaptırmadım. Sadece arada bir fanlarına hava üfleme makinesi ile hava üfleyip temizledim.

bütün oyunlarda mı aynı, yoksa sadece belirttiğin oyunda mı?

bende msi 1660 ti gaming x oc kullanıyorum. incelemelerde superden 3-4 derece daha fazla çalıştığı gözüküyor.

%99 yük altında 5-6 saat oyun içinde hiç 65 dereceyi geçmedi. fan devri %45-50 arası.

sanırım kasanızın hava akışıyla alakalı bir durum olabilir. mesh panel mi? yan kapakları çıkarıp deneyin.

ayrıca ses sorunundan kastınız coil whine mi yoksa fan sesi mi? gaming x serisinde fanlar %40+ olunca biraz ses çıkarabiliyor, bu durum normal. kaldı ki şuan gördüm sizin fanlarınız 2200 rpm'de çalışıyor.

Bütün oyunlarda mı aynı, yoksa sadece belirttiğin oyunda mı?

Bende MSI GTX 1660 Ti Gaming X OC kullanıyorum. İncelemelerde Super'den 3-4 derece daha fazla çalıştığı gözüküyor.

%99 yük altında 5-6 saat oyun içinde hiç 65 dereceyi geçmedi. Fan devri %45-50 arası.

Sanırım kasanızın hava akışıyla alakalı bir durum olabilir. Mesh panel mi? Yan kapakları çıkarıp deneyin.

Ayrıca ses sorunundan kastınız Coil Whine mi yoksa fan sesi mi? Gaming X serisinde fanlar %40+ olunca biraz ses çıkarabiliyor, bu durum normal. Kaldı ki şu an gördüm sizin fanlarınız 2200 RPM'de çalışıyor.
Coil Whine değil, fan sesi. Kasam Corsair 275R Airflow. Önde bolca havalandırma deliği var. Önde 2 adet fan var. Arkada ve üstte birer tane olmak üzere 2 tane de egzoz fan var. Yani hava akışı sorunu olduğunu sanmıyorum. Zaten oyun oynarken egzoz fanlardan sıcak hava çıkıyor.

Coil Whine değil, fan sesi. Kasam Corsair 275R Airflow. Önde bolca havalandırma deliği var. Önde 2 adet fan var. Arkada ve üstte birer tane olmak üzere 2 tane de egzoz fan var. Yani hava akışı sorunu olduğunu sanmıyorum. Zaten oyun oynarken egzoz fanlardan sıcak hava çıkıyor.

hava akışında herhangi bir sorun yoksa, ekran kartınızın koruyucu plakasını söküp termal macun ve pedlerini değiştirin. fanların temizliğini yapın.

Hava akışında herhangi bir sorun yoksa, ekran kartınızın koruyucu plakasını söküp termal macun ve termal pad'lerini değiştirin. Fanların temizliğini yapın.
Şu anda kartın hala garantisi var, o yüzden açmak istemiyorum. Mayıs sonu veya Haziran başı gibi garanti bitecek.

Şu anda kartın hala garantisi var, o yüzden açmak istemiyorum. Mayıs sonu veya Haziran başı gibi garanti bitecek.
sorunun nasıl çözüleceğini belirttim. garantiye göndermek dışında ekran kartında işlem yapmadan sorunu çözme şansınız yok.

ayrıca 2200 rpm'de dönen fanlar tabi ki ses yapar. bu bir sorun değil.

sadece ısı olarak ortalama 10+ derece bir fark var. sanırım 1660 modellerinde 85+ olduğunda thermal throttling oluyordu. eğer bu durum sizi çok rahatsız etmiyorsa kullanmaya devam edebilirsiniz.

fakat modelin soğutma performansına göre fan hızı ve sıcaklık olarak ufak bir sıkıntı olduğu ortada.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı