MSI laptop için termal macun önerisi

beetlejuice16

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba,
Elimde MSI Cyborg 15 A13VF-893XTR-TB71362H16gxxdxx model laptop var. Yaklaşık 1 yıldır kullanıyorum ve son zamanlarda işlemcisi normalden daha fazla ısınmaya başladı. Bu yüzden termal macununu değiştirmeyi düşünüyorum ama laptop konusunda ilk deneyimim olacak.

Daha önce masaüstü bilgisayarım vardı, onu kendim açıp baştan aşağı söküp takabiliyordum. Yani donanıma yabancı değilim ama laptop açma konusunda tecrübem yok.

Laptop teknik özellikleri:

• İşlemci (CPU): Intel Core i7-13620H
  • Ekran kartı (GPU): NVIDIA GeForce RTX 4060 laptop GPU (8 GB GDDR6)
  • RAM: 16 GB DDR5 4800 MHz.
  • Depolama: 500GB NVMe SSD.
  • Ekran: 15.6″ Full HD (1920×1080), 144 Hz IPS panel.
  • Batarya: 53.5 wh, 3 hücreli li-polymer
  • Soğutma: Çift fan + ısı borusu (cooler Boost)

Aklımdaki sorular:

1. Bu laptopun termal macununu kendim değiştirebilir miyim?
  2. Hangi termal macunu almalıyım? (Arctic MX-4 / MX-6, Thermal Grizzly Kryonaut, Noctua NT-H1 / H2 vs.)
  3. Değişim sırasında dikkat etmem gereken özel bir nokta var mı? (fan kabloları, vida sırası, baskı eşitliği, temizleme yöntemi vb.)

Bilgisi veya tecrübesi olan arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim. 🙏

Teşekkürler.

Hocam öncelikle bende Acer Nitro 5 kullanıyorum.
2 farklı termal macun deneyimim oldu özetlemek gerekirse Thermal Grizzly Kryonaut sürdüğüm de sistem boştayken 44 derecelere kadar düşüyordu ve fanları kapanıyordu.
MX6 da ise boşta 50-57 derece arası ve MX6 hiç akışkan değildi. Araştırmalarım sonucu en iyi sonuç veren marka Thermal Grizzly markası.

Laptop termal macununu kendiniz değiştirebilirsiniz ancak temizlerken vs. çok dikkatli olmalısınız sert fırça filan sakın kullanmayın siz hiç fark etmeden ufak bir diot vs kopabilir.
Temizlerken ben genelde kolonya + gözlük mendili kullanıyorum.

Vidaları takarken çapraz ve kademeli sıkmak macunun dağılımı için çok önemli.
Daha detaylı anlatımlar için YouTube'da videolar izleyin.

Dikkatli davranırsanız bence yapabilirsiniz şayet laptopunuzun içi standart bir dizayna sahip ise sizin sahip olduğunuz modeli tam olarak bilmediğimden bu notu düşüyorum.

Ben kendim Acer Nitro 5 kullanıyorum ve hayatımda hiç deneyimim olmamasına rağmen yanıma da eşya al-ver için kardeşimi oturtup yapmıştık, ben biraz kalitesiz termal macun aldığım için aşırı iyi sonuçlar alamamıştım seçimimi yanında temizleme losyonu olandan yana kullanmıştım keşke daha kaliteli bir marka alıp kolonya ile kalıntıları temizleseymişim diyorum onun haricinde benim en çok dikkat ettiğim nokta kablolara aşırı güç uygulamamak olmuştu.

@KırmızıPikachu hocam kendiniz kolanya ile nasıl kalıntıları temizlediğinizi ve hangi kolonya ile yaptığınızı anlatabilir misiniz? Merak ettim.

Dikkatli davranırsanız bence yapabilirsiniz şayet laptopunuzun içi standart bir dizayna sahip ise sizin sahip olduğunuz modeli tam olarak bilmediğimden bu notu düşüyorum.

Ben kendim Acer Nitro 5 kullanıyorum ve hayatımda hiç deneyimim olmamasına rağmen yanıma da eşya al-ver için kardeşimi oturtup yapmıştık, ben biraz kalitesiz termal macun aldığım için aşırı iyi sonuçlar alamamıştım seçimimi yanında temizleme losyonu olandan yana kullanmıştım keşke daha kaliteli bir marka alıp kolonya ile kalıntıları temizleseymişim diyorum onun haricinde benim en çok dikkat ettiğim nokta kablolara aşırı güç uygulamamak olmuştu.

@KırmızıPikachu hocam kendiniz kolanya ile nasıl kalıntıları temizlediğinizi ve hangi kolonya ile yaptığınızı anlatabilir misiniz? Merak ettim.

Kolonya %80 alkol oranında olursa iyi olur çünkü hemen uçacaktır.
Ben genelde öncelikle kenarlara taşanları kuru kulak çöpü ile alıyorum (bazen yine kolonya damatlıyorum hafif) ardından bezen kolonyayı damlatarak bir güzel siliyorum zaten yaptığınızda sizde fark edeceksiniz ki kolonyanın geçtiği yüzey nemlendikten saniyeler sonra uçuşuyor.
Buradaki en önemli şey kolonyayi sadece beze dökmek olcacak kesinlikle laptopa doğrudan temas ettirmeyin kolonya yerine izopropil alkol de kullanabilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı