Arkadaşlar, iyi sosyaller.
Sizlerden bir ricam olacaktı konudan da bildiğiniz üzere,
Elinde MSI Mech RX5700 ekran kartı olup da VBIOS atarak bunu RX 5700 XT yapan oldu mu? Bu modelden elinde olup da yapan varsa eğer bana buradan ulaşıp yardımcı olursa çok mutlu olurum. Bilgi ve yardım almak istiyorum.
Şimdiden yardımcı olmak isteyenlere teşekkür ederim.
Mech serisinde live, OC, GP OC versiyonlar olduğu için VBIOS atılırken sıkıntı yaratır mı? Onu da istiyorum.
Hocam peki, bu üstte de yazdığım gibi kartın LIVE, OC, GP OC versiyonlarında bir sıkıntı yaşanıyor mu atıldıktan sonra bunu sormak istedim aslında bi nevi kartı elime almayayım şimdi. Yükselteceğim derken.
Evet ama şöyle ki eğer 1905 MHz boos frekansına sahipsen 1960 MHz 960mV verebilirsin benim gibi mesela. Ama farklı modellerde Boost frekansı daha yüksek 2000-2050 MHz gibi o zaman çok fazla voltaj düşünemezsin. Yani şöyle diyeyim.
2000 MHz -- 1050mV
1960 MHz -- 960mV
Yukarida kendim bu şekilde değer verebiliyorum.(5700XT) Kişiden kişiye farklılık gösterir ama 2000 MHz üstünde bu kart çok voltaj istemeye başlıyor ve genellikle 2000 MHz'dan düşük frekanslarda 1000mV altında voltaj verebiliyorsun. Aklında bulunsun.
Frekansın yüksek olması da performans bir yerden sonra artırmamaya başlıyor bilgin olsun.
Evet ama şöyle ki eğer 1905 MHz boos frekansına sahipsen 1960 MHz 960mV verebilirsin benim gibi mesela. Ama farklı modellerde Boost frekansı daha yüksek 2000-2050 MHz gibi o zaman çok fazla voltaj düşünemezsin. Yani şöyle diyeyim.
2000 MHz -- 1050mV
1960 MHz -- 960mV
Yukarida kendim bu şekilde değer verebiliyorum.(5700XT) Kişiden kişiye farklılık gösterir ama 2000 MHz üstünde bu kart çok voltaj istemeye başlıyor ve genellikle 2000 MHz'dan düşük frekanslarda 1000mV altında voltaj verebiliyorsun. Aklında bulunsun.
Frekansın yüksek olması da performans bir yerden sonra artırmamaya başlıyor bilgin olsun.
Şimdi hocam çok farklılık olacağını sanmıyorum. Şimdi şöyle bir şey var mesela örnek vereyim hemen, 180W TDP limitli BIOS kullanıyorum 1960 MHz 960mV de FurMark'ta 147 FPS alırken BIOS modlayip TDP limitini 188 watta cikarirsam 153 FPS çıkıyor aynı frekansta. Yani güç limitini artırdığım zaman daha yüksek FPS almaya başlıyorum aynı frekans ve voltaj da yani demem o ki yüksek frekansta versen BIOS TDP limitine göre FPS alabiliyorsun. Örnek veriyorum, 200W TDP limitine çıkarsam belki FurMark üzerinde 170 FPS alacağım. RX 5000 serisi bu şekilde mesela RX 6000 serisi tam olarak böyle değil limitini artirsan da performans neredeyse hiç değişmiyor.
Benim tavsiyem olabildiğince optimal frekansı bularak ona göre voltaj vermen. 2100 MHz de 1100-1150 mV verebilirim mesela ama hem ortalama güç tüketimi artıyor hem de FPS farkı neredeyse hissetmiyorum ve sicaklik gereksiz derece de artıyor. Bu bilgiler aklının bir köşesinde bulunsun. Her zaman en yüksek frekans en yüksek performansı vermez. Önemli olan en ideal değeri bulup sicaklik ve ortalama güç tüketimini düşürüp frekansin uzun sürede aynı seviyelerde kalması ve bilgisayarda hiçbir sorun olmamasıdır. Bu da overclock ve undervolt yolu ile pekala mümkün olmakta.