Hayırlı olsun umarım hevesiniz daim olur. Fakat bir şey dikkatimi çekti. Anakart güzel bir seçim ve ileriye yönelik olmuş. İşlemci düşüncenizde epey mantıklı ve güçlü bir sistem toplama amacında olduğunuz aşikar. Sadece sormak istiyorum, neden VA panel bir monitör tercihi ve 6000 MHz RAM tercihinde bulundunuz? IPS bir monitör ve 7000 MHz üzeri bir RAM tercihi daha sağlıklı olmaz mıydı
Elbette monitör işini upgrade gibi değilde, işte 2 nci bir monitörü ileride alıp, amatör grafik işleri sosyal medya ve hikayeleri oyunlar için düşünüyorum. RAM ler konusunda hata oranları ve kullanıcı tecrübeleri nedeniyle 6000 mhz seçtim. Bazı testlerde de yüksek mhz ile 6000 mhz arasında yüksek bir fark bulunmadığını görüşmüştüm. Ram seçiminde az olsun, öz olsun mantığı ile yola devam ediyorum.Anladım. Monitörde'ki rekabetçil unsurları etkileyen faktörler artık IPS monitörlerin HDR entegreleriyle gözde görülür iyileştirmeler yapıldı. Çift monitör olup biri bu olacaksa ve upgrade yolu açık ise problem değil fakat, IPS bir monitörün sağladığı görsel şöleni de tatmanızı isterim. RAM'ler konusunda aslında biraz da tam sizin bahsettiğiniz bir durumun içerisindeyim. Bende bir sistem topluyorum ve elimde şu anda sadece 850 serisi anakart ve 7200 MHz RAM bulunmakta. Problem yaşar mıyım yaşamaz mıyım merak ediyorum. Son dönemlerdeki yorumlar beni korkutuyor.
Merhaba, yorumunuz için çok teşekkür ederim. Ramler konusunda doğru tercih yaptığım için sevindim. Sizin kadar teknik bilmiyorum. Araştırmıştım epey ama araştırdıklarımda burada detay yazacak kadar aklımda kalmıyorRam konusunda doğru tercih yapmışsınız. AMD resmi açıklaması sweet spot 6000mhz uclk:mclk 1:1 oran için. Yeni gelen güncellemelerle 6400mhz 1:1 oluyor. Ben 7800x3d ile yapabildim fakat yapamayanlarda vardı. 6000mhz en sağlıklı tercih olmuş. Tabi AMD işlemci alırsanız FCLK dahil oluyor işin içine yani oran 1:1:1 olmak zorunda. 6000mhz'de uclk:3000 mclk:3000 FCLK:2000 olacak. 9800x3d oyun için Dünya'nın en iyi işlemcisi. Fakat edit vs işlerini hiç bilmiyorum. O konuda performans nasıl araştırın derim. Ben oyun üzerinden öneri yapacağım. Monitörünüz güzel fakat FHD neden tercih ettiniz anlamadım. Bütçeden yana çok probleminiz yok gibi. 2k, 4k tercih edilebilirdi. Yarın AMD 9070 serisi çıkış yapacak FHD için çok iyi kartlar. Uzun yıllar götürür. Benchmark bugün çıkacak, belki çıkmıştır bakacağım şimdi. Daha yeni uyandım izinli gün olunca . Geriye PSU ve kasa kalıyor. PSU için FSP HYDRO GT PRO ATX3.0 PCLE5.0 850W Gold iyidir. Kasa içinse sıvı soğutmanız çok güzel fakat radyatörü kalın. O sıvı soğutmaya uygun Cooler Master Masterbox 600 olabilir ya da Lian Li O11 Dynamic Evo
Eğer kendi çapınızda hobi için fotoğraf vs editliyorsanız, asıl amacımız oyun ise 9800x3d alabilirsiniz.Merhaba, yorumunuz için çok teşekkür ederim. Ramler konusunda doğru tercih yaptığım için sevindim. Sizin kadar teknik bilmiyorum. Araştırmıştım epey ama araştırdıklarımda burada detay yazacak kadar aklımda kalmıyor
98003xd oyun ağırlıklı bir işlemci. Ama benim diğer edit vs. işler amatör kendi çapımda bir şeyler yapıyorum. O nedenle süper bir performans vermese de olur. Örneğin kendi seyahatlerimde kendi videolarımı çekiyorum veya çektiğim fotoğrafların üzerinde çalışıyorum ama tamamen amatörce. Herhangi bir paylaşım vs. yapmıyorum. O nedenle render performansı ne kadar kötü olabilir ? Sonuçta bir meslek erbabı değilim. Herhangi birinin benden beklentisi yok...
Monitör konusuna gelecek olursa eğer. Açıkcası 2 nci bir monitörü uzun vadede alacağım. 4k düşünüyorum ama bu tüm sistem tamamlandıktan sonra keyfe keder satın alacağım. Bu monitörü alırken elime para geçmişti. İndirim vardı. Baktım kullanıcı videoları izledim ve satın aldım. Deneme fırsatım oldu. Oldukça normal ve güzel geldi. (daha iyi bir monitör denemediğim için iyi geldi muhtemelen)
PSU öneriniz için teşekkür ederim. Ancak ileriye yönelik olarak minimum 1000w bir psu almayı düşünüyorum. PSU fiyatları Türkiye'de yurtdışına kıyasla pahalı muhtemelen onu da yurtdışından temin ederim.
Sıvı soğutma radyatörü kalın biliyorum bunu bilerek satın aldım. Bununla ilgili araştırmalarımı yapıyorum. Full tower kasa alacağım sanırım henüz karar vermedim. Ama cooler masterlar hoşuma gidiyor. Kasa Lİan -Li şuan çok popüler fiyatlar biraz yüksek ayrıca fanlar ekstra alınıyor sanırım. Görsel olarak çok güzel ancak biraz pahalı. Kasayı çok yüksek bir bütçe yatırmak istemiyorum. Bugünün parası ile max 5-6 bin olabilir.
Merhaba, yorumunuz için teşekkür. Evet 5 serisi kartlar geldi ancak şu an için fiyatlar çok çok yüksek. Belki 4 serisinden devam edebilirim...İyi dilekleriniz için teşekkür ederim.Eğer kendi çapınızda hobi için fotoğraf vs editliyorsanız, asıl amacımız oyun ise 9800x3d alabilirsiniz.
Monitörünüz kötü bir monitör değil gerçekten güzel bir monitör fakat bütçe varken 4k monitör almak oyun deneyimini başka bir boyuta taşıyor. 4k monitör ona göre bir GPU ister. 5080 düşünebilirsiniz.
İşin içine 4k gaming ve ona göre GPU girince PSU 5080'için 1000w iyidir. Çok ileriye dönüşlülük arıyorsanız 1200w yapabilirsiniz. FSP markası PSU konusunda çok iyidir.
Kasa tamamen zevk meselesi. Zevkinize göre, parçalarınıza uygun kasa bakabilirsiniz. Lian Li kasaları güzel oluyor ama dediğiniz gibi fiyat olarak biraz tuzlu ve ekstra fan istiyor.
Şimdiden hayırlı uğurlu olsun diyelim.
4k oyunculuk için 40 serisinden 4090, 4080Super düşünebilirsiniz. Fakat 50 serisine göre ömrü daha kısa olacaktır. Tavsiyem 50 serisinin piyasaya oturmasını bekleyin. Fiyatlar düşecektir.Merhaba, yorumunuz için teşekkür. Evet 5 serisi kartlar geldi ancak şu an için fiyatlar çok çok yüksek. Belki 4 serisinden devam edebilirim...İyi dilekleriniz için teşekkür ederim.