BIOS'tan Memory context restore ayarını enabled yapın. PC açılış süresi büyük oranda azalacaktır.
Yeni seride BIOS arayüzü değişti ama OC sekmesinde vardır muhtemelen. En basitinden sağ üst arama yerine Memory context yazarsanız gözükür.
Eski BIOS arayüzünde buradaydı.
Eki Görüntüle 2405751
Kendim high efficiency mode ayarını açık kullanıyorum. Memory timing preset tighest yani en sıkı gecikme için ayarlı. Bu sayede 70ns civarı gecikme yerine 64ns civarı bellek gecikmesi alıyorum. Anakart yeni olduğu için sizde stabil olur mu bilmiyorum.
Core Performance Boost açık.
PBO all Core negative -15 verin. Core clock için aynı yerde +150MHz verin.
Dahili GPU kapatın. (ıntegrated Graphics off) boşuna stabiliteyi etkilemesin.
Global C state kapalı.
Xmp/expo açın.
Windows UEFI'e modda olsun.
CSM kapalı.
PBO ile uğraşmak istemezseniz Config TDP kısmından 95W falan seçebilirsiniz. Performansı çok az düşürür ama sıcaklığı büyük oranda düşürür.
Uclk dıv1 mode ayarını uclk = mclk yapın. (RAM'ler 6400MHz olduğu için bu ayarı böyle yaparsanız sistem açılmayabilir) bu ayarın olayı bellek denetleyicisinin sistem bellek frekansıyla aynı hızda çalışmasını sağlar. Ryzen sistemlerde performansı artırır. Küçük bir Google araştırmasıyla detayları öğrenebilirsiniz. 6000MHz RAM alsaydınız %90 boot ederdi. Deneyip görmek lazım. Eğer boot etmezse BIOS flashback veya clear CMOS ile BIOS sıfırlayıp yine bu durumu çözebilirsiniz.
Resizable bar açık.
Secure Boot açık.
Benim sistemin ayarları şu şekilde.
Eki Görüntüle 2405770
Eki Görüntüle 2405771
Eki Görüntüle 2405772
Eki Görüntüle 2405773
Eki Görüntüle 2405774
Eki Görüntüle 2405775
Anakartın chipset driver güncellemesini kurmayı unutmayın.