MSI RTX 3080 Suprim X undervolt

Otrivine

Hectopat
Yer
Aydın
Daha fazla  
Meslek
Gemi Operasyon Uzmanı
Merhaba,
MSI 3080 Suprim X kartım var. Sıcaklık değerleri yük altında 66 derecelerde. Fakat bir miktar fan sesi mevcut. Bunu azaltmak için udnervolt uygulamaya karar verdim. Aşağıdaki videoyu uyguladım. Sıcaklık 58'lere kadar geriledi. Fan sesi de kesildi. Oyunda 3-4 FPS anca düştü buraya kadar bir sorun yok. Fakat FurMark'da 1440p anti analising kapalı stress test açtığımda test kapanıyor. Bunun sebebi ne olabilir? Herhangi bir işlemi yanlış mı uyguluyorum?

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yaptığınız değerleri paylaşabilir misiniz? Her kartın çalıştığı voltaj aralığı farklı olur.(Aynı model olsa bile) Bunun sebebi silikon kalitesidir. Videoda izlediğinizin aynısını yaptıysanız sizin kartta tam stabil çalışmıyor olabilir.

Şu şekilde +194 kaydırdım ben de yukarı. Değer bazlı falan çok anlamıyorum ilk kez uyguluyorum. O yüzden birebir yapmıştım.

Şu şekilde +194 kaydırdım ben de yukarı. Değer bazlı falan çok anlamıyorum ilk kez uyguluyorum. O yüzden birebir yapmıştım.

Eki Görüntüle 1569475
Öncelikle kendinize bir başlangıç noktası oluşturmanız lazım. Bilgisayarın zorlandığı bir oyun veya stres testi seçin. (Furmark olmaz.)

Superposition Benchmark olabilir. Bu stres testinin oyun modunda başlangıç noktasını belirleyebiliriz.

Başlangıç noktasından kastım ise kartın otomatik haldeyken nasıl davranış sergilediğini gözlemlemek. Örneğin kart otomatikte: 350W güç tüketiyor, 1.9GHz'de ve 1v'da çalışıyor ve 70 derece.(Sayıları tamamen sallıyorum) Bizim yapacağımız iş ise Afterburner'da maksimum frekansı 1.9GHz'e çekip bu frekansta aldığı voltajı düşürmek olacak. Bunun içinde diyelim ki 0.9v'a düşürdük.

Görüntü şöyle olur:

Sonrasında ise teste devam ederiz ve stabil mi diye 5dk-10dk boyunca bekleriz. Eğer stabilse voltajı teker teker düşürmeye devam edersiniz ve stabil olmayan değeri bulup o değerden bir kaç değer üstünü verirseniz en optime şekilde undervolt yapmış olursunuz.

Kendi kartımdaki değerleri paylaşmam gerekirse:

Güç limitini arttırıyorum fakat sıcaklık limitini ellemiyorum.
Kendi fan ayarımı yapıyorum:

Curve ise şu şekilde:

Hocam emeğinize sağlık muhteşem anlatmışsınız ama bakalım ben becerebilecek miyim? performans düşmeden bir miktar sıcaklık düşse ve buna bağlı olarak fan devir hızı azalıp ses kesilse bana yetecek. Tabii stabil çalışarak.

Zor bir işlem değil, birazcık uğraşırsanız hemen çözersiniz. Farklı bir sorunuz olursa buradan tekrardan iletişime geçebilirsiniz. İşlemi uyguladıktan sonra değerleri paylaşmayı unutmayın.

Zor bir işlem değil, birazcık uğraşırsanız hemen çözersiniz. Farklı bir sorunuz olursa buradan tekrardan iletişime geçebilirsiniz. İşlemi uyguladıktan sonra değerleri paylaşmayı unutmayın.

Şimdi bahsettiğiniz testin oyun modunda 4K da aldığım değerler bu şekilde. 1440p olmadığı için 4K da denedim. Şimdi buradan yola çıkarak Afterburner'da nasıl değerler belirlemeliyim?

Voltaj değerlerini görebilmemiz için Afterburner'ın kendi OSD'sindenbakarsanız daha iyi olur.

Buradan anladığımız kadarıyla 1920MHz çalışıyor ve 70 Derecede.
Yukarıda anlattığım gibi grafiği 1920MHz üst sınır yapıp 0.9v'den başlayabilirsiniz.

Bu arada grafiğe üst sınır belirlemek için en sağdaki noktayı tutup Alt tuşuna basılı tutarak 1920MHz'e kadar çekmeniz gerekiyor. Sonrasında istediğiniz voltaj değerini(0.9v'yi) 1920MHz'e çıkartmanız gerekiyor. En sonda da afterburner'dan onaylıyorsunuz.

Hocam grafiği doğru ayarlayabildim mi bilmiyorum ama aşağıdaki şekilde. 900den noktayı tutup tutup 1919'a kadar çektim. Ekte de 4K çözünürlükde öncesi ve sonrası benchmark skoru paylaşıyorum. Bilmiyorum yeterli mi ve olmuş mu?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…