MSI Vector GP66HX belirli çekirdeklerin ısınma sorunu

KorayEray

Hectopat
Merhaba,

MSI Vector GP66 HX cihazımda i7 12800HX işlemcim RTX 3070 Ti ekran kartım bulunuyor. Bilgisayarım daha öncesinde blok arızası dolayısıyla aşırı ısınıp kendini kilitlemişti. Cihazımı servise gönderdim soğutucu bloğu yenilendi ve ilk günler denediğimde ısınmayla ilgili bir sorun yaşamadım. Forza Horizon 5 en yüksek ayarlarda oynadığımda cihazımın altında harici sıradan bir soğutucu ile ekran kartım 75-76 dereceleri geçmiyor. Eğer 2 saat aralıksız oynarsam o zaman 78-80 derecelere yaklaşıyor, fanları cooler Boost moduna alınca 1 dakika içinde 68-70 derecelere düşüyor.

Sorunum şu ki işlemcim 2 günün sonunda ani sıcaklık yükselmesi yaşıyor. Forza Horizon'da ekran kartım 70-75 derece arasındayken MSI Center uygulamasından takip ettim işlemcim saniyelik 72-80-85-75-70-78 gibi 1-2 saniye aralıklarla bu sıcaklıklarda gidip geliyor. Ortalama 75 derece civarlarında seyrediyor. Forza gibi bir oyunda işlemcinin yüke binmemesi gerekiyor diye biliyorum. En azından bu kadar oynak olmamalı.

Core Temp uygulamasından tüm çekirdekleri izlediğimde çekirdek 3, çekirdek 5 ve çekirdek 7'de ani yükselişler yaşandığını gördüm. Saniyelik olarak 90-95 derece oldular sonrasında 70-80 bazen anlık 85-90 şeklinde sürekli değiştiklerini gördüm. Cihazın kendi uygulamasında işlemci ısısı 75 civarı görünüyordu. Bu şekilde olması ileride başıma sorun çıkarır mı? Bilgisayarımın blok değişimi yapılırken termal ped vs tüm bakımları da yapıldı. 2-3 gün hiç sıkıntım yokken şimdi bu şekilde değerler görünce ister istemez kafama takılıyor. Bu değerler normal midir yoksa işlemcimde bir arıza olabilir mi?

12800HX melez bir işlemci, 8 performans ve 8 verimlilik çekirdekleri var. Bu iki farklı çekirdeğin MHz değeri aynı değil. Core Temp e ve p Core olarak yazmalı. Dediğiniz belli çekirdek ısınmalari performance çekirdekler üstünde olduğunu düşünüyorum. Ekran görüntüsü atar mısınız? Ayrıca HWMonitor ile de ekran görüntüsü atar mısınız?

Cevabınız için teşekkür ederim. Belirttiğiniz şekilde her iki programla ekran görüntüsü aldım, ayrıca değişim hızını gösterebilmek adına kısa bir video da eklemek istedim. Fanlar normal modda çalışıyor bu arada tam güçte çalıştırmadım. Tam güçte çalışmadan da verimli bir şekilde kullanabiliyordum, 30 dakikada bir ya da saatte bir çalıştırıyordum normalde. Ortalama 90-110 arası FPS alıyordum. Şimdi 1 saatin sonunda FPS 70 seviyesine kadar düşüp oyunun kapandığı bile oluyor.

Sıcaklık değişim videosuna da buradan bakabilirsiniz.

Dosya Ekleri

• sicaklik.png
    1,3 MB · Görüntüleme: 19
  • core e p.png
    1,3 MB · Görüntüleme: 18
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…