MSI X670E Carbon Wi-Fi eşdeğer seviyede anakart önerisi

Bütçe
11,000 TL MAX.

Teknopat Fanı

Decapat
Yer
Nordschleife
Daha fazla  
RAM
Trident z5 Neo rgb cl28 5600mhz
İşlemci
7900X
ASUS ROG STRIX X670E-A Gaming Wi-Fi vs MSI MPG B650 Carbon Wi-Fi

MSI X670E Carbon Wi-Fi
Advanced ayarlarda AVX2 ayarları ve o ne işe yarıyor? B650 Carbon Wi-Fi PBO2 Teknoloji desteği yazılı olarak hiçbir yerde gözükmüyor fakat X670E modelinde bu teknoloji yazılı olarak var görünüyor fakat B650 modelinde yok sitesinden baktığımda PBO1'den bahsediyor sanırım.

Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim MSI desteğe yazmayı düşünüyorum. Sizce hangi anakartı almalıyım? Bu anakartlar fiyatına göre en iyi performansı veriyor bence.

Aklım MSI'a gidiyor ama sonra ASUS'un PCI,-e 5.0 olduğu aklıma geliyor ve onu istiyorum çünkü ileride NVIDIA "50 ekran kartı Serisinde veya bir gün PCI -e 5.0 destekli ekran kartı çıkarırsa bilgisayarım uzun ömürlü olsun istiyorum sizin fikirleriniz neler?

Sizin de bu bildiğiniz bu anakartlar ile ilgili yarışan anakarlar var ise onlarında karşılaştırırsanız sevinirim.

Teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
PCI-e 5.0 bir sonraki nesilde dahi geçileceğini düşünmüyorum ve AM5 bu nesil ve sonraki nesil için kullanılacağınıda varsayaraksak B650 alınıp bütçeye gidilmesi çok daha mantıklı olacaktır X670 anakartlar gereksiz bir pahalılığı var. Birçok teknik inceleme kanalıda deneyimleri sonucu aynı şekilde tavsiyede bulunuyor kaliteli bir B650 almanız ve bütçe tutmanız en mantıklı karar olur. En ağır O.C. İşlemlerinde bile B650/E fazlasıyla yeterli. B650 PBO2 yazılım desteği var ve kullanıyorum V13 Update ile 1 ay önce geldi. Aynı fiyattalarsa X670-E daha mantıklı bu arada ben anakartı 6.5k aldığım için bu yorumu yaptım x670 kartlar 10k civarındaydı alırken şu anda durumlar ne bilmiyorum.

öncelikle yanıtınız için teşekkür ediyorum seçtiğim modeller msi b650 8K iken asus x670 10,3K aradaki farka nazaran geleceğe gönük sistem toplamak istiyorum elimden geldiğince. malum am5 soketi geldi fakat piyasaya hızlı çıkış yaptı ve şahsi fikrim intel z serisi anakart ile 13900kf veya f bile f/p yapıyor ama ryzen daha program tarafında performanslı ve gelişme aşamasında olduğu için tercih ediyordum umarım amd sözünü tutar ama am6 bile 2-3 seneye çıkabilir gibi görünüyor. am5 tarafında keşke 7000 serisinden sonra 8000 serisine devam edilse çünkü 7000 düşük kalmaya başladı şu anki güncel sistemlere nazaran (Şahsi fikrimdir)

alacağım sistem bu. fıyatı gözden çıkardım artık uzun zamandır biriktiriyorum ünide benim büyük işime yarayacak geleceğe dönük sistem toplamak istedim olursa am6 çıkarsa anakart ve ilemci değiştirebilirim ve ilerde ekran kartı değişimi yapabilirim eskisini satarak tabi kazancım da olursa

İşlemci : AMD Ryzen 9 7900X 4.70GHz 12 Çekirdek 76MB Önbellek Soket AM5
Anakart : MSI MPG B650 CARBON WIFI DDR5 AM5 - ASUS ROG STRIX X670E-A Gaming Wi-Fi - MSI MPG x670E CARBON WIFI
Ekran Kartı : RTX4080 16GB 256Bit GDDR6X
RAM : GSKILL TZ5 Neo RGB Siyah 32GB (2x16GB) 5600MHz CL28 DDR5 DUAL F5-5600J2834F16GX2-TZ5NR
Depolama M.2 : Kingston KC3000 2TB 7000-6000MB/s NVMe PCIe 4.0 m.2 Gen4 SSD SKC3000S/2048G
2. Depolama M.2 : Crucial P5 Plus 1 TB 6600/5000 MBs NVMe M.2
HDD : Seagate Barracuda Pro 3,5" 8TB 256MB 5400-7400 ST4000DM004
Kasa/Güç Kaynağı : Cougar MX660 Mesh RGB Kasa - GEX 850W 80+ Gold Psu
Soğutucu : Cougar Aqua 360 3xFan 360mm Sıvı Cpu Soğutucusu

Monitor olarak (2 tane alınacak listeden) : öneri gerekli.

sizin sisteminize benzer bir sistemim olacak
siz ram tarafında 64GB kullanmışsınız fakat şu anda piyasa da yok görünüyor nereden bulabilirim acaba ya da 32GB Mantıklı mı almak?
RAM: GSKILL TRIDENT NEO Z5 6000 MHZ CL30 64 GB

Bilgisayar mühendisliği / yazılım / ağır grafik üzerine yoğun olacak sistem.

ASUS ROG STRIX X670E-A Gaming Wi-Fi vs MSI MPG B650 Carbon Wi-Fi

Dört sorum olacak.

1-) MSI X670E Carbon Wi-Fi
Advanced ayarlarda AVX2 ayarları ve o ne işe yarıyor?

Ve

2-) B650 Carbon Wi-Fi PBO2 Teknoloji desteği yazılı olarak hiçbir yerde gözükmüyor fakat X670E modelinde bu teknoloji yazılı olarak var görünüyor fakat B650 modelinde yok sitesinden baktığımda PBO1'den bahsediyor sanırım.

Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim MSI desteğe yazmayı düşünüyorum.

3-) Sizce hangi anakartı almalıyım bu anakartlar fiyatına göre en iyi performansı veriyor bence.

Aklım MSI'a gidiyor ama sonra ASUS'un PCI,-e 5.0 olduğu aklıma geliyor ve onu istiyorum çünkü ileride NVIDIA "50 ekran kartı Serisinde veya bir gün PCI -e 5.0 destekli ekran kartı çıkarırsa bilgisayarım uzun ömürlü olsun istiyorum sizin fikirleriniz neler?

4-) sizin de bu bildiğiniz bu anakartlar ile ilgili yarışan anakarlar var ise onlarında karşılaştırırsanız sevinirim.

Teşekkürler.

konudaki Mesaj ilginç bir şekilde eksik yazılıydı iyi ki tekrarı yazmışım bir yere

RAM: GSKILL TRIDENT NEO Z5 6000 MHZ CL30 64 GB
bir de

6000Mhz'ye +2 cl daha eklenerek 30 oluyor buna değer mi?

GSKILL 32GB (2x16GB) Trident Z5 Neo RGB Siyah DDR5 5600MHz CL28 1.35V PC Ram

Son düzenleme:

Öncelikle 1.5k fark ile 7950X alırdım almışken veya sadece oyun amaçlıysa bütçe saklayıp 7800x3D, 4080 şahsen kesinlikle önermiyorum bunu birçok kişiye söyledim sebebi ise fiyatını hak etmemesi ve verdiğiniz fiyatın performansını alamamanız(Para/FPS), (16 GB VRAM olması şaka gibi ve fiyat farkına oranla performans farkı bulunmuyor, olması gereken fiyatsa 22-25). Dolayısı ile 20k civarı 4070 Ti veya 4090 yönelmeni tavsiye ederim ki şahsen tasarım ve render işleriyle uğraştığım için devasa VRAM ve gücü ile 4090 yöneldim, NVIDIA 4000 serisinde şahsi fikrim sadece 4090'ı doğru şekilde piyasaya sürmüş olarak düşünüyorum ama dolar bazında TL karşılığı doğru gelsede bir tık daha ucuz olabilirdi. 4070 Ti eğer 18-20k arasına düşerse onunda hakkı odur ve yönelebilirsiniz. SSD gelecek olursak Kingston Fury veya 980 Pro arasında tercih yapmanızı tavsiye ederim. RAM konusunda CL değerlerinden ziyade MHz yönelebilirsiniz ama zaten Hynix-m chipli bir kart alırsanız rahatlıkla o.c. Yapabilirsiniz. Kasayı şahsen çok beğenmedim ve PSU olaraksa böyle bir sisteme gitmişken daha kaliteli bir PSU yönelirdim Corsair veya Seasonic gibi. Yeni Shift serisi bence şans verilebilecek bir seri. Soğutucu olarak da aynı şekilde Cougar kötü demiyorum ama aynı fiyata alınabilecek çok daha kaliteli sıvı soğutucular var gene onlara yönelirdim.
Alternatif önerim eleştirdiğim parçalar için(bütçe bilmeksizin minimal önerilerim);
Kasa: NZXT H5 Flow Edition ATX USB 3.2 Siyah Mid Tower Kasa | ITOPYA
PSU: Corsair 1000W RMx Series RM1000x 80+ Gold Tam Modüler Güç Kaynağı
AiO: Amazon.com.tr veya MSI MAG CORELIQUID 360R V2 SIVI ISLEMCI SOGUTUCUSU
SSD zaten Akakçe üzerinden bakabilirsin 980 Pro veya Fury.

1 - AVX2 öncelikle hiçbir anakartta farklılık yaratcağını sanmıyorum Premium kartlar arasında. İşlemcilerin doğru gücünü tam şekilde iletmesi üzerine geliştirilmiş teknoloji.
2- PBO2 olayı BIOS güncellemeleri doğru yapılmadığı için kullanılıyordu ama son BIOS Update'lerde zaten tüm TDP ayarları işlendiği için artık gerekli değil ama ben PBO üzerinden kendi manuel ayarlarımı kullanıyorum hala.
3- 5000 serisinde dahi PCI-e 5.0 geleceğini sanmıyorum bence gereksiz harcama olacaktır, 3.0 bile yeni geçildi ki 4090 dahi 3.0 bandına takıldığında fark neredeyse yok gibi yani anlamsız harcama bence.
4- AM5 hangi anakart olursa olsun şu anda cold-start gibi birkaç küçük yazılımsal eksiklikler var ama yavaş yavaş tamamlıyorlar. Gigabyte kartlarda çok hata olduğunu okumuştum siyah ekran vermesi ve fişten çekmedikçe kapanmaması gibi ama düzeltilmiş olabilirler BIOS Update ile. Onun dışında ASUS ve MSI iki dev marka zaten zamanla tüm anakartların farkı kalmayacaktır diye düşünüyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yanıtlarınız için teşekkür ederim, sohbetiniz harika.

Daha önce pandemi tam başlamamışken bir arkadaşa ekran kartı hariç tüm parçaları topladım sonrasında pandemi bir başladı bitcoin mining derken ekran kartı bitti sonra fiyatı arttı 30 serisi çıktı stabilite sorunları yaşandı LHR ve lhr değil derken dlss yeni teknolojiye geçiş desteklemedi 40 çıktı, bence en adili 4080-4090 olduğunu düşünüyorum Nvidia tarafında. AMD'den pek bahsetmiyorum çünkü Nvidia çoğunlukla ekran kartı destekli inovatif yazılım desteği de çıkartmaya başladı. (Bu arada kendi bütçesine göre 3070 aldı o arkadaş baya bekledi)

Bu yüzden ben de bu duruma örnek alaraktan acele ettim ve bazı parçaları aldım artık dönüşü yok maalesef ama tavsiyeniz varsa dinlemeyi çok isterim veya zaten belirttiğim gibi 4 yıla kadar ya upgrade yada temelli o dönemin teknolojisine göre de değişim yapabilirim

Ekran kartını daha önceden amcam yurtdışından gelirken aldı o zamanlar fiyatı 27,5K civarı fiyata denk geldi şu anda 38K piyasa fiyatına satılıyor kartı satıp 4090 almalı mıyım?? Bunlar riskli durumlar hocam.

Robotik yazılım da yaptığımız için benim için Input lag da önemli onun için Nvidia 4080 aldım en çok çünkü 4090'a yakın ve ilginç bir şekilde 3090'da daha dolu olduğu halde rtx4080'e göre latency daha yüksek o kartta.

Bütçe sorunum da var olabildiğince en iyisini seçmeye çalıştım geleceğe dönük olarak ve zaten 4-5-7 yıla kadar değiştiririm. O zamana kadar daha iyi ve daha stabil bir teknoloji ve işletim sistemi çıkmayacağı ne malum değil mi?

İlk başta 42,5K harcadım bu sisteme kalan parçalar ise 25K tutuyor onu da Haziran'a kadar tamamlayacağım inşallah.

alacağım sistem bu. fıyatı gözden çıkardım artık uzun zamandır biriktiriyorum ünide benim büyük işime yarayacak geleceğe dönük sistem toplamak istedim olursa am6 çıkarsa anakart ve islemci değiştirebilirim ve ilerde ekran kartı değişimi yapabilirim eskisini satarak tabi kazancım da olursa

Aldığım parçalar :
Ekran Kartı : RTX4080 16GB 256Bit GDDR6X
Depolama M.2 : Kingston KC3000 2TB 7000-6000MB/s NVMe PCIe 4.0 m.2 Gen4 SSD SKC3000S/2048G
2. Depolama M.2 : Crucial P5 Plus 1 TB 6600/5000 MBs NVMe M.2
HDD : Seagate Barracuda Pro 3,5" 8TB 256MB 5400-7400 ST4000DM004
Kasa/Güç Kaynağı : Cougar MX660 Mesh RGB Kasa - GEX 850W 80+ Gold Psu
Soğutucu : Cougar Aqua 360 3xFan 360mm Sıvı Cpu Soğutucusu

Alınacaklar eksik kalan son parçalar:
İşlemci:
Anakart:
Ram:

Henüz Alınmamış karar sürecinde olanlar:
RAM : karar aşamasında -
G.Skill TZ5 Neo RGB Siyah 32 GB (2x16 GB) 5600MHz CL28 DDR5 Dual F5-5600J2834F16GX2-TZ5NR
Yerine
Yine gskill 16x2(32gb) 6000Mhz cl30
Geçiş yapmaya değer mi sizce?? Anakarttaki sınır belli asusta Expo ile max6400 MSI ise Expo ile 6600mhz

Ram konusunda en çok cl değerine kafayı taktım dd4'de örneğin Google da giriş hızlı(cl) ve sekmeler biraz daha yavaş yüklenecek(mhz) ddr5'te daha Chrome geç açılacak ama daha çok hızlı sekme yükleyecek tabi bunlar milisaniyeler ile alakalı. Sizin fikriniz nedir?

Sıvı soğutucu konusunda

MSI MAG CORELIQUID 360R V2 Aradaki 1,5K farka kesin alınırdı daha önceden Anlasaydım fakat yine de Cougar Aqua 360 3xFan biraz yarışır gibi görünüyor​

PCI -e tarafında tam destekli ekosistem içerisinde gelirse kesinlikle geçilir teorik hızlar normalde 35-55 iken 150 lere çıkacak gibisinden haberler var.
Bant genişliği büyük değer kazanacak demektir bu

Avx2 x670 serisinde özelleştirilebiliyor ama b650 serisinde öyle bir seçenek yok videolarda biosu izlediğim kadarıyla söylüyorum yada ilerde update gelebilir çünkü aksi takdirde bu destek nasıl sağlanıyor direkt olarak mı? Hiçbir seçenek yok iken hemde çok ilginç bir durum doğrusu.

MSI ve Asus harika bir marka ama anakart konusunda son zamanlarda MSI çok veri sızdırdı içerisinde anakart bios verileri de dahil MSI doğruladı ve ilerideki SERİLERDE DAHA Dikkatli olunacağı söylendi fakat bu seriler hakkında ses Yok

Bu yüzden bile anakart tarafında -600 serisi konusunda Asus seçmeyi düşünmüştüm.

Son düzenleme:
Dostum dün sana özelden yardım edebilirim diye DC paylaşmıştım ama birisi rapor atmış yazıma anlamadığım şekilde ve yasakmış 1 gün ceza yedim dönemedim dolayısıyla, insanlar başkasına yardım edildiğini görmek istemiyor sanırım. Aldığın parçalar zaten varsa elinde onları satıp yenisine yönelme boşuna zarar, almadıkların için konuştuklarımız arasından seçip alabilirsin. Sana söylediğim parçalar birçok araştırma ve edindiğim tecrübeler sonucu iyi olduğunu düşündüklerim ama bu diğerleri kötü demek değil kesinlikle o yüzden günün sonunda içine sinen herhangi bir parçayı da alsan sorun olacağını düşünümyorum. Kullanmayacağın teknolojiler için fazla fazla para vermemen gerektiğini düşünüyorum o yüzden her zaman elinden geldiğince bütçeye giderek al çünkü hep bir yenisi çıkacak ve daha iyi olmayacak emin ol.

Haklısın, gerçekten çok teşekkür ediyorum.
Bende de gecikmeli gidiyor yazdıklarım.
sadece önerdiğiniz parçalar tarafındakileri sadece kasa/PSU,SSD, soğutucu önceden farklı olanları sipariş vermiştim
Yine de içime sinerek sipariş vermiştim ama çok az farkla biraz daha iyisi toplanabilirmiş öğrendiğim kadarıyla.

Teknolojiler eskiyecek ama yıllar da geçse hep bizde olacak desteği bitmedikçe ve yavaşlamadıkça o donanımlar kullanılmaya devam edecek. Gelecekteki işim bilgisayar üzerinden olacağı için bu kadar detaylı araştırmadayım. Yoksa 20 yıllık laptobum var ama ev kullanıcısı için bile etik çalışmıyor artık burada demek istediğim teknoloji desteğinden ziyade geçirebileceğim zaman...

Herşey için çok teşekkür ederim sizinle konuşmak beni mutlu etti isterseniz discord, Instagram veya WhatsApp üzerinden de konuşmak, fikir edinmek, ortaklaşa yardım etmek gibi destek sağlayabiliriz sanırım siz de grafik Designer işi yapıyorsunuz. Bu bağlamda yazılım veya tasarım anlamında da desteğinizi alabilirim.

Bura da bahsettiğim gibi en çok kafama takılan ram tarafında alacağım model Gskill ddr5 5600Mhz cl28 idi fakat sonradan sorgulamaya başladım cl değeri düşük olursa daha iyi olur diye ama cevap bulamadım sizce cl30 6000Mhz mi almak mantıklı yoksa cl28 5600Mhz mı bilemedim.

Son düzenleme:

AM5 tarafında CL'ye kıyasla MHz daha önemli o yüzden yüksek MHz daha mantıklı, aslında kolaylıkla 5600 olan 6000 MHz OC yapılabilir ama bilmiyorsanız direk diğerini alın o biraz uğraştırabilir. Parça kısmına gelecek olursak her zaman daha iyi parçalar daha iyi fiyatlara olacaktır. Gereğinden fazlasına inanın gerek yok sadece para israfı elinizdekiler fazlasıyla iyi başkasını aramanıza gerek yok. İletişim ihtiyacınız olursa DC veya Instagram bırakırsanız eklerim.

Teşekkürler.

Şu anda metrodayim kursa gidiyorum Discord için eve döndüğümde göndereceğim. Ya da siz verin gider gitmez eklerim hemen.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…