MSI X870 Gaming Plus Wi-Fi vs MSI X670E Gaming Plus Wi-Fi

Bütçe
12500
Daha fazla  
RAM
gskill trident z 3000mhz cl30
İşlemci
ryzen 9 9700x
Hangisini almalıyım sizce? Uzun süreli bir PC topluyorum en az 5 sene kullanmalık. Ryzen 7 9700X düşünüyorum işlemci olarak. Ekran kartını aldım RTX 4080 Super olarak.
Birisi 11900 (X670 Gaming Plus), X870 12300. birinde vadesiz 3 taksit seçeneği var X870'te vadesiz 6 taksit seçeneği var. Hangisini almalıyım ikisine de param yetiyor. Bunun üzerine çıkamam bütçe olarak. X870 Tomahawk'a zorlayabilirdim ama çok sorunlu oldugunu gördüm. İleride 5000 serisine geçersem ve PCi5 isterse diye PCI4'lü anakart almak istemiyorum.

X870 modelleri daha yeni ve birçok modelde BIOS hataları bulunuyor, yaklaşık 1-2 ay önce topladığım bilgisayarım için X870 Tomahawk seçmiştim, son BIOS sürümlerinde buglar, versiyona göre RAM hızlarının değişimi gibi sorunlar gördüm, eski bir sürümde kullanıyordum ve son nokta olarak CPU fan ve pump başlıkları kendi kendine arızalanması oldu, garantiye yollamam gerekti, garanti uğraşmadan direkt iade verdi, tabii bu süre içinde bilgisayarı kullanamamam olsun garanti olsun uğraşmak beni yordu ve gereksiz masraf yapıp Strix X870-F aldım.

Asus'un X870 kartlarında da sorunlar mevcutmuş, EXPO/XMP açınca donmalar, hatta bilgisayarın açılmaması gibi durumları çekenleri çok gördüm forumlarda, kendi bilgisayarımda EXPO açınca bilgisayar açılmıyordu, uğraşıp edip sorunu halletim ama değişik bir şekilde çözmem sorunun donanımsal olmadığını kanıtladı, dediğim gibi yeni platformda beta tester oluyorsunuz, yazılımlar daha sorunlu.

Ben yeni platformda kendi deneyimimi de aktarmış oldum ve size de önerim uzun süre kullanacak iseniz iyi bir X670/ E hatta B650E yeterli olacaktır.

Seçenek olarak yakın bütçede MSI Mag X670E Tomahawk, MSI X870 Gaming Plus, MSI X670E Gaming Plus, Asus Tuf Gaming X670E-PLUS, Gigabyte X870 Gaming X, MSI Pro X870, Asus Rog Strix B650E-F ve MSI Mag X870 Tomahawk var.

Donanım olarak kağıt üzerinde en iyisi X870 Tomahawk olsa da dediğim gibi bir X670 anakart daha sorunsuz olacaktır.

Ayrıca 9700x yerine 7700 alın, boşa masraf yapmayın, sistem oyun için ise fark çok az olacaktır ki ileride X3D bir işlemciye yükseltirsiniz.

Hocam kasayı toplamak için 3 ay civarı sürem var tüm parçaları tek tek alıyorum işlemci, anakart, SSD ve kasa içi ekstra fanlar kaldı alacak. Anakartı şimdi almaktansa o zaman 3 ay içerisinde indirim denk gelirse alayım. Şu anda MSI B550 Gaming Plus kullanıyorum 4 senedir? EZ Debug LED'leri var çok işime yarıyor sorun oldugunda hangi parçada sorun oldugunu anlamam konusunda. O yüzden yine MSI'dan devam etmek istiyorum. MSI X670E tomahawka baktım öncelik olarak onu kovalayacağım o olmazsa X670E Gaming Plus bakacağım. Bir de işlemci olarak aslında dediğinizde haklısınız da geçende şu videoyu gördüm o yüzden 9700X almak istedim açıkçası:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Yeni BIOS güncellemeleri ile 9700X normal 65 watt güç yerine 105watta çekilebiliyormuş ve bu şekilde 7800x3DYe bayağı yaklaşıyormuş oyun performansında. Bu kafamı karıştırdı o yüzden 7900'ı hedefliyorum açıkçası. Ama tabii işlemci için de önümde zaman var iyice araştırmaya devam edeceğim. Sonradan 7800x3D'ye geçmek istemiyorum eğer bu 105W'de 7800x3DYe yaklaşabiliyorsa.

Dediğim gibi aynı işlemi 7700'e de yapabiliyorsunuz, ben kendi işlemcimi 120W (100W cTDP) 5.5Ghz overclocklu olarak kullanıyorum. İleride bir X3D düşünüyorum fakat şu anlık 1440p'de oldukça güçlü. Aynı zamanda X3D olmayan işlemcilerde RAM ve RAM zamanlamaları da oldukça önemli, düzgün ayarlamalar ile oldukça güzel performans artışı sağlanabiliyor.

RAM olarak Hynix A-Die bulmaya çalışın.

Ek, kasa fanları olarak Arctic P12, kasada 140mm desteği var ise P14 öneririm, RGB modelleri de mevcut, SSD olarak gen4 6000-7000 civarı yazma okumaya sahip disk yeterli olacaktır.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

EZ Debug LED'leri var çok işime yarıyor sorun oldugunda hangi parçada sorun oldugunu anlamam konusunda.
Ek olarak aklıma gelmişken söyleyeyim, X870 Tomahawk seçme nedenlerimden biri 7 segment debug ekranıydı, genelde BIOS ayarlarını kurcalarım, RAM ve işlemciye overclock / tuning yaparım.

Üstüne koyup aldığım Strix X870-F'de ise sadece klasik debug LED'leri mevcut (MSI EZ Debug benzeri)

7 segment, normal LED'ler yerine çok daha işlevsel sorun tanılama sunuyordu, ayrıca sistem çalışırken CPU sıcaklığı gösterme gibi güzel işlevler atanabiliyordu. Tomahawk'ın bu özelliğini özlemiyor değilim. Tabii bu daha niş bir özellik, hiç ihtiyaç duymayan var.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…